home


Mărginimea Sibiului & Muzeul Aurului & Castelul Jidvei & Parcul Dendrologic din Simeria


24 – 28 iulie și 21 – 25 august 2024, 4 nopți / 5 zile


image


Ziua 1 | Iași – Piatra Neamț – Praid – Corund – Sibiel

Întâlnire la ora 06:45 în fața magazinului Market, fostul magazin Billa (gară), plecare la ora 07:00. Traseul are următorul itinerariu: Iași - Piatra Neamț – Praid – Corund – Sibiel. Ne îndreptăm către Cheile Bicazului, traversând Carpații Orientali, bucurându-ne din autocar de peisajele deosebite. Vom face o pauză pentru masa de prânz în Praid, iar mai apoi, ne vom îndrepta către satul Corund, care este considerat unul dintre cele mai importanate centre de ceramică din Europa încă din Evul Mediu. Secretele ceramicii de Corund sunt duse și astăzi mai departe de aproximativ 300 de olari. Unul dintre cei mai cunoscuți olari la nivel internațional este meșterul Jozsa János, în a cărui casă-atelier, ce pare un adevărat muzeu, vom poposi și noi. Cazare și cină în Sibiel, în inima Mărginimii Sibiului, în mai multe pensiuni agroturistice tradiționale fermecătoare.


Ziua 2 | Sibiel – Muzeul Aurului – Casa Geoparcului din Hațeg – Parcul Dendrologic Simeria - Sibiel

Mic dejun. Primul obiectiv pe care il vom vizita astăzi va fi Muzeul Aurului din Brad, un muzeu unic în Europa ce impresionează prin exponatele deosebite. Atracțiile principale ale muzeului le reprezintă pepitele de aur nativ, cu forme extraordinare. Printre formele cele mai spectaculoase expuse aici, se remarcă cele denumite steagul dacilor, șopârlele din aur și un cristal pentagonal, unic în lume. Continuăm călătoria spre Hațeg, spre Muzeul Casa Geoparcului, pentru a intra în lumea fascinantă a dinozaurilor pitici. Practic, întreg ținutul cunoscut astăzi sub denumirea de Țara Hațegului, face parte din Geoparcul Internațional UNESCO, un teritoriu fascinant care ne poartă în istoria Pământului, pe când zona era o insulă în mijlocul Mării Primordiale Thetis, locuită de o specie de dinozauri unică în lume. Continuăm cu un alt loc deosebit și anume Parcul Dendrologic din Simeria, la origine, o grădină care împrejmuia în 1700 Castelul Gyulay. Astăzi, parcul din Simeria este, din punct de vedere al valorii sale, pe locul 3 în Europa și pe locul 11 în lume. În interiorul parcului, pe mai mult de 70 de hectare, vom putea admira specii rare de plante precum arbori de sequoia, eucalipt, ginko-biloba, chiparoși și magnolii. Ne întoarcem în Sibiel pentru cină și odihnă.


Ziua 3 | Sibiel – Castelul Jidvei – Blaj - Mănăstirea Râmeț - Sibiel

Mic dejun. Vom începe ziua cu vizitarea Castelului Bethlen-Haller din localitatea Cetatea de Baltă, cunoscut astăzi și sub numele de Castelul Jidvei. În 1999, proprietarul binei-cunoscute companii de vinuri Jidvei a cumpărat castelul aflat în ruină, l-a reabilitat și din 2020 a fost deschis spre vizitare publicului larg. Astăzi, castelul își așteaptă vizitatorii într-un cadru elegant, în care poveștile trecutului se împletesc armonios cu cele ale vinului. Continuăm cu vizitarea orașului Blaj, cunoscut mai ales datorită faptului că aici, pe Câmpia Libertății, a avut loc

Marea Adunare Națională din 1848. În vremea episcopatului lui Ioan Inocențiu Micu Klein și a urmașului său, Petru Pavel Aaron, la Blaj au fost întemeiate importante instituții de învățământ, precum școlile Blajului, Biblioteca Arhidiecezană (cea mai mare bibliotecă românească din Transilvania), tipografia și prima școală publică cu predare în limba română din Transilvania. Vom admira, intr-un scurt tur de oraș, principalele atracții turistice din zona centrală, și anume: Parcul Piața 1848, Catedrala Greco – Catolică Sfânta Treime, Stejarul lui Avram Iancu. De aici, ne vom îndrepta spre Mănăstirea Râmeț, unul dintre cele mai vechi aşezăminte călugăreşti din Transilvania. Așezat într-o vale îngustă la poalele stâncosului Masiv Trascău, complexul monahal pare desprins dintr-o poveste. Mănăstirea adăpostește și moaştele Sfântului Ierarh Ghelasie, mare făcător de minuni. Retur în Sibiel pentru cină și odihnă.


Ziua 4 | Sibiel

Mic dejun. Satul Sibiel gǎzduieşte cea mai mare expoziţie de icoane pe sticlǎ din România, o colecție unică de inspiraţie religioasǎ, opere ale unor autori simpli, ţărani de prin toate părţile Transilvaniei. Vom poposi și noi pentru câteva clipe în acest spațiu sacru, într-o lume a spiritualității rurale, printre icoane vechi născute din mâinile muncite ale țăranilor, multe fiind create pe ascuns, de frica autorităților austro-ungare ale timpului. Ne vom îndrepta mai apoi spre o stână din apropierea satului, pentru un prânz tradițional și timp de relaxare în natură. Ne întoarcem în Sibiel unde vom avea parte de o cină însoțită de momente folclorice tradiționale.


Ziua 5 | Sibiel – Praid – Piatra Neamț – Iași

Mic dejun. Părăsim cochetul Sibiel și ne îndreptăm spre Biserica Fortificată Biertan, una dintre cele mai impunătoare şi bine fortificate cetăţi ţărăneşti din Transilvania și parte a patrimoniului mondial UNESCO. Un adevărat centru economic al zonei, Biertanul a fost declarat în secolul al XVI-lea, centrul episcopal al tuturor sașilor și astfel, avea să devină o ţintă râvnită de mulţi năvălitori. De aceea, biserica a fost construită întocmai ca o cetate, păstrând-și aspectul medieval până în zilele noastre. Una din cele mai complicate încuietori din lume se află aici. Realizată în anul 1515, aceasta încă funcționează și a fost premiată în anul 1910 la Expoziția Mondială de la Paris. Nu la fel de celebră dar, la fel de interesantă este și Camera Divorțului despre care vom afla mai multe la fața locului. În drum spre casă, vom face o scurtă pauză pentru masa de prânz în Praid și, traversând din nou Carpații Orientali, ne apropiem de Iași unde vom ajunge seara, funcție de trafic.


TarifeAdult în cameră dublă

1290 lei

Al 3-lea adult în cameră dublă cu pat suplimentar

1190 lei

Adult în cameră single

1420 lei

Copil < 11.99 ani cu 2 adulți în cameră fără pat suplimentar

1000 lei


Tariful include:

 • 4 nopți de cazare la pensiune agroturistică cu mic dejun și cină cu program artistic

 • Transport autocar

 • Însoțitor de grup


  Tariful nu include:

 • Intrările la obiectivele turistice


  Informații suplimentare:

  Selectarea locurilor în autocar se face în ordinea înscrierilor.

  Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului. Cazarea se face la mai multe pensiuni agroturistice tradiționale.


  Condiții de plată:

 • 250 lei la înscriere

 • 350 lei cu 60 zile înainte de plecare

 • Restul de plată cu 20 zile înainte de plecare