home

 

Istorie şi ospitalitate intre munte şi mare

 

TURCIA - COASTA LICIEI

 

Marmaris - Kayakoy - Fethiye - Xantos - Patara - Antiphellos - Kas - Demre (Myra) - Insula Kekova - Andriake - Olympos - Ulupinar - Phaselis - Termessos -

Antalya - Perga - Aspendos - Side

 

Turcia este o tara care, pana şi pe cel mai exigent calator reuşeşte sa nu il dezamageasca niciodata, oferindu-i experiente de neuitat. Pentru cel care doreşte sa savureze bucate alese, de calitate, are oricand un meniu gata pregatit, servit cu maxima promptitudine şi amabilitate. Pentru amatorul de istorie, siturile arheologice ofera o bogatie şi o varietate greu de intalnit in alte tari. Pe cel care vrea sa se relaxeze pe plaje curate, scaldate de ape cristaline, marea care o inconjoara din trei parti este gata oricand sa il primeasca. Si ori de cate ori te vei intoarce in aceasta tara, vei descoperi ca tot mai ai ceva de vazut, un loc nou de explorat. Continuand traditia de a va impartaşi experienta unor locuri deosebite, va invitam sa descoperiti alaturi de noi Coasta Lyciei, taramul situat intre Antalya şi Marmaris, locul unde muntii semeti parca vor sa se bucure şi ei de frumusetea marii, unde ruinele civilizatiei lyciene ne spun poveşti la tot pasul şi unde ospitalitatea traditionala turceasca este mereu prezenta. Va invitam alaturi de noi intr-un circuit memorabil, in sudul Turciei, pe Coasta Lyciei.

 

Perioada: 14.10 - 21.10.2024

 

Ziua 1 / 14.10.2024: Bucureşti - Istanbul - Marmaris

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 07:00 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1044 (09:35 / 11:00), de unde se va pleca spre Marmaris cu zborul TK 2564 (13:50 / 15:15). Sosire in Marmaris, una dintre perlele litoralului turcesc, urmand sa avem dupa-amiaza la dispozitie, pentru a ne bucura de aceste locuri incantatoare şi pentru a face cumparaturi. Cina şi cazare la Hotel Elegance 5* (sau similar 5*).

Ziua 2 / 15.10.2024: Marmaris - Kayakoy - Fethiye

Mic dejun. in prima parte a zilei vom intoarce o pagina din istoria acestei regiuni pentru ca obiectivul spre care ne vom indrepta este oraşul fantoma Kayakoy. Aflat la baza cartii "Pasari fara aripi" scrisa de catre Louis de Bernieres, aceasta localitate sta marturie a evenimentelor tragice care au afectat populatiile din Turcia şi din Grecia la putin timp dupa sfarşitul Primului Razboi Mondial, atunci cand grecii din Turcia au fost nevoiti sa paraseasca tara, in contrapartida cu locuitorii de origine turca din Grecia. in urma depopularii localitatii, pentru ca turcii nu şi-au dorit sa se mute aici, a ramas un oraş pustiu, in care doar vechile biserici şi case, odata pline de viata şi acum pustii, stau marturie a repercursiunii vremelnicelor neintelegeri omeneşti. Ne vom indrepta apoi spre Fethiye unde vom face un tur panoramic. Cina si cazare la Hotel Dalyan Nish Caria 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 16.10.2024: Fethiye - Xantos (Ksantos) - Patara - Antiphellos - Kas - Demre (Myra)

Mic dejun. Aceasta zi ne va prilejui o descoperire a radacinilor istorice şi a artefactelor arheologice lyciene care ne va ajuta sa intelegem mai bine evolutia istorica a acestei regiuni. Ocupand zona muntoasa dintre golfurile Antalya şi Fethiye, de origine anatoliana, lycienii sunt mentionati pentru prima data in urma cu mai bine de trei milenii şi jumatate. Bucurandu-se de respectul grecilor, care nu ii includeau intre barbari, initial vorbind o limba proprie, aceştia au reusit sa işi mentina un statut aparte, independent, deşi au fost inglobati rand pe rand in imperiul achmenid, in lumea elenistica şi ulterior in Imperiul Roman. Marturie a continuitatii acestei civilizatii aparte stau siturile arheologice pe care le vom vizita pe parcursul acestei zile. Primul va fi Xantos, un obiectiv arheologic care, datorita extraordinarelor vestigii excavate aici, a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, apoi Patara, locul unde s-a nascut Sf. Nicolae şi mai apoi Antiphellos, una dintre cele mai vechi aşezari ale regiunii, unde vom admira teatrul care se bucura de o superba panorama spre mare. Ne vom indrepta apoi spre Kas, una dintre cele mai incantatoare localitati de pe coasta Antalyei, dupa care ne vom deplasa pentru cina şi cazare la Hotel Andriake Beach Club 4*+ (sau similar 4*+).

Ziua 4 / 17.10.2024: Demre - Insula Kekova - Andriake - Demre (Myra)

Mic dejun. Timp liber pentru activitati individuale sau optional excursie de 1 zi la Insula Kekova si Andriake. Pentru aceasta, cu ajutorul unei ambarcatiuni, va veti deplasa de-a lungul coastei pana in Insula Kekova, una dintre cele mai reprezentative din zona, unde vreme de cateva ore, ne vom bucura de peisajul incantator, de apele cristaline şi de soarele generos. Odata ajunsi, veti vizita Castelul Simena si mormintele in stanca. De aici va veti indrepta spre un alt obiectiv arheologic important şi anume Andriake, in trecut portul care deservea oraşul Myra. Cunoscut mai ales in perioada romana drept sursa principala a purpurei cu care in trecut bogatii Romei işi colorau veşmintele, aşezarea inca adaposteşte o serie de vestigii arheologice insemnate, precum depozitul roman de grane, fantana monumentala, agora, cisternele de apa şi de asemenea, una dintre cele mai vechi sinagogi edificate pe aceste meleaguri. intoarcere la Demre pentru cina şi cazare la Hotel Andriake Beach Club 4*+ (sau similar 4*+).

Ziua 5 / 18.10.2024: Demre - Muntele Olympos - Ulupinar - Demre (Myra)

Mic dejun. in aceasta zi vom continua explorarea Rivierei Turciei, denumirea sub care este cunoscuta aceasta portiune a litoralului sud-vestic al provinciei Antalya. Pentru a ne bucura de priveliştea superba data de ingemanarea dintre munte şi mare, cu ajutorul nou construitului teleferic, vom putea urca la o inaltime de aproape 2400 m, pe varful Muntelui Olympus, al doilea ca inaltime din Parcul National Beydaglan, rezervatie naturala situata in apropierea localitatii Kemer. Dupa ce ne vom bucura de priveliştea pe care natura ne-o ofera cu marinimie, vom putea savura bogatia şi varietatea bucatariei traditionale turceşti in mica localitate Ulupinar, renumita pentru calitatea restaurantelor sale. Trecutul incarcat de istorie al Lyciei ni se va dezvalui la urmatorul obiectiv, prilej de nostalgice amintiri şi anume Bazilica Sf. Nicolae din Demre. Cunoscut in trecut sub denumirea de Myra, actualul Demre este locul unde a predicat şi in final şi-a gasit odihna veşnica sfantul, care datorita faptelor sale bune, a devenit arhetipul pe baza caruia s-a nascut ulterior povestea moşuletului simpatic care rasplateşte cu darnicie faptele bune ale copiilor cuminti. Deşi mare parte dintre relicve au fost duse in alte parti ale lumii, in momentul de fata bazilica, cu o vechime de peste un mileniu şi jumatate, constituie un important obiectiv istoric. Pentru ca moştenirea greaca a acestei regiuni este de o incredibila bogatie, urmatorul popas va fi in imediata apropiere a centrului oraşului Demre unde vom explora Parcul Arheologic, prilej de a descoperi necropolele lyciene sapate in stanca versantilor care, cu o vechime de peste doua milenii, impresioneaza şi in prezent. Cina şi cazare la Hotel Andriake Beach Club 4*+ (sau similar 4*+).

Ziua 6 / 19.10.2024: Demre - Phaselis - Termessos - Antalya

Mic dejun. in prima parte a zilei ne vom indrepta spre Phaselis, oras portuar, fondat in anul 693 i.Hr. cu o istorie bogata, considerat uneori ca facand parte din regiunea Lycia, uneori ca oras din regiunea Pamphylia, adevarul fiind ca este situat la granita ambelor zone. in continuarea zilei vom vizita vechiul oraş Termessos, unul dintre cele mai bine conservate orase antice din Turcia si un remarcabil sit arheologic. Orasul antic Termessos a fost construit intre doua varfuri pe muntele Gulluk din Antalya, fiind numit Cuibul Vulturului datorita locatiei sale, fiind asezat la o altitudine de 1050 m. Amfiteatrul din Termessos, cu o vedere spectaculoasa si cinci vaste cisterne cu apa sapate in stanca, este unul dintre cele mai magnifice situri istorice din lume. Ne vom deplasa apoi spre Cascada Düden, care se varsa prin partea estica a unui travertin inalt de peste 40 m, in Marea Mediterana. Cascada inferioara Düden este situata la 8 km distanta de centrul orasului, aproape de plaja Karpuzkaldiran. La finalul zilei ne vom indrepta spre Antalya, oras fondat pentru prima data in jurul anului 200 i.Hr. de catre dinastia atalida din Pergamon, care a fost nu peste mult timp supusa de catre romani. Conducerea romana a dorit ca Antalya sa prospere, drept pentru care au construit mai multe monumente de referinta, precum Poarta lui Hadrian. Orasul a fost cucerit pe rand de catre Sultanatul Seljuk in anul 1207 si de catre Imperiul Otoman in expansiunea din anul 1391. Conducerea otomana a adus pacea relativa si stabilitate in urmatorii cinci sute de ani, dupa care orasul a fost transferat sub suzeranitate italiana dupa Primul Razboi Mondial, dar a fost recucerit de catre Turcia independenta. Cina şi cazare la Hotel Megasaray Westbeach 5* (sau similar 5*).

Ziua 7 / 20.10.2024: Antalya - Perga - Aspendos - Side - Antalya

Mic dejun. Dimineata vom vizita Perga, un important oras antic din Pamphylia care a trecut succesiv sub dominatia persilor, atenienilor si din nou a persilor. Perga si-a castigat renumele pentru venerarea zeitei Artemis si conform Faptelor Apostolilor, in anul 46 d.Hr., Sf. Pavel a calatorit la Perga unde a predicat Cuvantul lui Dumnezeu. Perga este in prezent un sit arheologic considerat ca fiind o importanta atractie turistica. inca din anul 1946 au aparut in urma numeroaselor sapaturi ruinele orasului care includ un teatru, o palestra, Templul lui Artemis si doua biserici. Perga a fost numita "a doua Zeugma a Turciei" pentru aspectul atragator al mozaicurilor care au fost dezgropate pana acum. in anul 2003, arheologii au descoperit mozaicuri grecesti bine conservate care ii reprezinta pe Oceanus si Medusa, iar in anul 2017, s-a descoperit un mozaic care descrie sacrificiul Ifigeniei. in continuarea zilei vom vizita orasul antic Aspendos, una dintre atractiile istorice de mare succes pentru turistii care viziteaza Coasta de Turcoaz din Turcia. Cladirea uimitoare a amfiteatrului, una dintre cele mai mari piese de arhitectura ale Imperiului Roman, gazduieste Festivalul anual de opera si balet Aspendos. Teatrul Aspendos este unul dintre cele mai mari construite vreodata de romani in Asia Mica, iar in prezent este unul dintre cele mai bine conservate exemple de arhitectura teatrala romana. Situat in zona de jos a orasului, teatrul a fost construit in secolul al II-lea d.Hr., in timpul domniei lui Marcus Aurelius. in antichitate, Aspendos era probabil cel mai important oras din Pamphylia. Acest oras glorios a ajuns la apogeu in perioada romana, cand comertul a inflorit aici. Conform traditiei, orasul a fost fondat de faimosul ghicitor grec Mopsos in jurul anului 1000 i.Hr., iar arheologii au gasit dovezi ale unei asezari aici inca din epoca hitita (800 i.Hr.). Ne vom deplasa apoi spre Side, despre care manuscrisele vechi consemneaza ca a fost fondat de colonistii greci cel mai probabil in sec. al VII-lea i.Hr., zeitatea tutelara fiind Atena, al carei cap impodobea monedele sale. Sapaturile au dezvaluit mai multe inscriptii datand din secolele al III-lea si al II-lea i.Hr., care desi au ramas nedescifrate, marturisesc ca limba locala era inca in uz cateva secole dupa colonizare. O baza de coloana de bazalt gasita in sapaturile de la Side, din sec. al VII-lea i.Hr. si atribuibila neohititilor, ofera dovezi suplimentare ale istoriei timpurii a sitului. Numele Side ar putea fi de origine anatoliana, dar inseamna rodie in limba greaca. in continuarea zilei vom vedea Cascada Manavgat, una dintre cele mai renumite cascade din Turcia, care desi cade de la o inaltime destul de mica, creeaza peisaje impresionante. Cina şi cazare la Hotel Megasaray Westbeach 5* (sau similar 5*).

Ziua 8 / 21.10.2024: Antalya - Istanbul - Bucureşti

Mic dejun. Transfer la aeroportul din Antalya pentru plecarea spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 2441 (14:30 / 16:00), de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul TK 1045 (19:00 / 20:20).

 

TARIF: 1600 EURO / loc in camera dubla; Supliment single: 350 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 19 turişti; pt. 18-15 turişti, tariful se va majora cu 100 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucureşti - Istanbul - Marmaris şi Antalya - Istanbul - Bucureşti cu compania Turkish Airlines

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile intercontinentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti

- 3 nopti cazare in hoteluri de 5* si 4 nopti cazare in hoteluri de 4*

- taxele de intrare la monumentele şi obiectivele turistice din program

- mesele mentionate in program: 7 mic dejunuri şi 7 cine

- transferurile, tururile şi excursiile mentionate in program

- ghid local vorbitor de limba engleza

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- taxa de urcare cu telefericul pe Mt. Olympos: 55 euro/pers. (se achita in agentie)

- bacşişuri: 50 euro/pers., pentru ghizi şi şoferi, mai putin pentru bagajişti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacşişurile nu se refera şi la excursiile optionale

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local:

  • excursie de 1 zi la Insula Kekova si Andriake: 65 euro/pers. (se achita in agentie)

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- paşaportul valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor 

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>