home

 

Odisee in Anatolia Orientala

 

SPLENDORILE TURCIEI

 

Ankara - Hattusa - Yazilikaya - Amasya - Trabzon - Bayburt - Erzurum -

Sarikamis - Ani - Kars - Dogubeyazit - Van - Lacul Van - Insula Akdamar - Adiyaman - Muntele Nemrut - Gaziantep - Cappadocia - Kayseri

 

Va invitam intr-o frumoasa odisee in Anatolia Orientala, in estul indepartat al Turciei, calatorie care va incepe din Ankara, capitala tarii, de unde ne vom indrepta spre coasta de sud a Marii Negre, parcurgand un traseu mirific spre Trabzon. Vom strabate celebrul Drum al Matasii prin Muntii Zigana, pana in apropierea muntelui sacru Ararat, unde se presupune ca ar fi ingropata Arca lui Noe şi vom ajunge la pitorescul lac Van, cel mai mare lac sarat al Turciei. Vom vizita moschei stravechi, manastiri "agatate" de stanci, biserici, medrese şi caravanseraiuri, ne vom minuna de Ishak Pasa, cel mai spectaculos castel din estul indepartat al Turciei, vom descoperi ruinele oraşului fantoma Ani, capitala Armeniei medievale şi vom ajunge in apropierea granitei cu Armenia şi cu Iranul. Ne vom intoarce acasa fericiti, imbogatiti şi cu o mare dorinta de a reveni!

 

Perioada: 16.09 - 29.09.2024

 

Ziua 1 / 16.09.2024: Bucureşti - Istanbul - Ankara

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 06:30 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1044 (09:35 / 11:00), de unde se va pleca spre Ankara cu zborul TK 2150 (13:00 / 14:05). Sosire la Ankara, capitala Turciei, al doilea oraş ca marime al tarii, unde ne vom intalni cu ghidul local care ne va face o prima introducere in istoria locurilor. Transfer pentru cina si cazare la Hotel Anemon 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 17.09.2024: Ankara

Mic dejun. intalnire cu ghidul local, alaturi de care vom porni intr-un tur panoramic de oraş, prilej cu ocazia caruia vom vizita şi cele mai importante obiective turistice din Ankara precum Memorialul Anitkabir unde se afla mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, liderul Razboiului de Independenta al Turciei, fondatorul şi primul preşedinte al Republicii Turcia, dar şi locul in care este inmormantat cel de-al doilea preşedinte al Turciei, Ismet Inonu. Turul va continua cu vizitarea Castelului medieval din Ankara, o fortificatie din epoca antica, a carui data a construirii sale a ramas necunoscuta, fiind cucerit pe rand de romani şi bizantini, ulterior capturat de turcii selgiucizi in anul 1073, apoi de Cavalerii Cruciazi in anul 1101 şi mai apoi iar de selgiucizi in anul 1227. Toate aceste cuceriri au lasat urme serioase asupra castelului, care in timpul Imperiului Otoman, la ordinul lui Ibrahim Pasa din anul 1832, a beneficiat de numeroase reparatii. in continuarea zilei vom vizita Muzeul Civilizatiilor Anatoliene, situat in apropierea Castelului din Ankara, muzeu care functioneaza intr-o cladire care a adapostit initial un bazar, ulterior fiind tranformat la dorinta preşedintelui Ataturk in Muzeul Civilizatiilor Anatoliene sau Muzeul Hitit. Muzeul a fost premiat in anul 1997 ca fiind cel mai bun muzeu al zonei, datorita exponatelor unice care au apartinut civilizatiilor care au trecut prin Anatolia de la asirieni, urartieni, hititi, frigieni şi lidieni pana la greci şi romani. Cina şi cazare in Ankara la Hotel Anemon 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 18.09.2024: Ankara - Hattusa - Yazilikaya - Amasya

Mic dejun. Plecare spre Hattusa, fosta capitala a hititilor care au sosit in nordul Anatoliei traversand Marea Neagra in sec. al XVIII-lea i.Hr.. Vom vizita vestitele ruine din Hattusa, fosta capitala a Imperiului Hitit in Epoca Bronzului, oraş inscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1986. in continuarea zilei ne vom deplasa spre Yazilikaya, in traducere "roca inscrisa", fost sanctuar in apropiere de Hattusa, loc sfant pentru acest popor, unde vom admira basoreliefurile care sunt de departe cele mai interesante sculpturi care dateaza din acea perioada, atat din punct de vedere artistic cat şi religios. Acest sanctuar consta intr-o galerie mai mare, in care vom descoperi sculpturile in roca ale zeilor hititi, care dateaza din timpul domniilor imparatilor Tudhaliya IV şi Suppiluliuma II din sec. al XIII-lea i.Hr. şi o galerie mai mica care se presupune ca era mausoleul sau memorialul Regelui Tudhaliya IV. in continuare ne vom deplasa catre Amasya, una din provinciile care se distinge atat prin peisajul natural cat şi prin valorile istorice pe care le gazduieşte, locul de baştina al celebrului geograf, istoric şi filozof Strabo. Situata in valea ingusta a raului Yesilirmak (Iris), Amasya are o istorie de 3000 de ani de-a lungul careia, multe civilizatii au lasat in urma valori nepretuite. Ruinele citadelei "adapostesc" canale de apa vechi de 2000 de ani, poduri vechi de 1000 de ani, un spital de boli mintale, un palat otoman şi un pasaj subteran secret. Amasya este atractiva datorita caselor otomane din lemn şi a mormintelor sapate in stanca ale regilor pontici, dar a avut şi o mare importanta in viata lui Ataturk deoarece aici a emis in iunie 1919, Circulara de la Amasya, declanşand lupta de independenta a Turciei. Cina şi cazare in Amasya la Hotel Payidar 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 19.09.2024: Amasya - Trabzon

Mic dejun. in aceasta zi vom parcurge un traseu mirific pe coasta de sud a Marii Negre, indreptandu-ne catre Trabzon, care a fost in trecut un important punct de referinta pentru navigatorii din Marea Neagra mai ales in timpul CONDITIIlor climaterice nefavorabile; populara expresie italiana "perdere la Trebisonda" in traducere "pierderea Trebizondului" este inca folosita in limba italiana pentru a descrie situatii in care se pierde directia pe mare. Oraşul este situat pe istoricul Drum al Matasii, devenind astfel un loc de contopire a religiilor, limbilor şi culturilor de-a lungul secolelor. in decursul istoriei, Trabzon a fost locul de formare a numeroase state de-a lungul istoriei şi a fost capitala Imperiului Trebizond in perioada anilor 1204 - 1461. Servind drept punte de legatura intre Caucazia, Asia Centrala şi de Vest, Trabzon este principalul oraş al Turciei la Marea Neagra, din punct de vedere comercial, avand o istorie bogata şi frumuseti naturale nebanuite. Vom explora strazile pietruite ale oraşului, dupa care ne vom indrepta spre Parcul Boztepe, situat pe o colina de unde vom avea o panorama deosebita asupra Trabzonului. Transfer pentru cina şi cazare in Trabzon la Hotel Anemon 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 20.09.2024: Trabzon

Mic dejun. Zi dedicata explorarii Trabzonului, care va incepe cu vizitarea bisericii Ayasofya - Sf. Sofia, care dateaza din sec. al XIII-lea, probabil cel mai important obiectiv turistic al oraşului, unde vom admira extraordinarele fresce bizantine. Vom vedea in continuare Moscheea Gulbahar Hatun, ruinele Castelulului (care nu se pot vizita fiind situate intr-o zona militara) şi Casa lui Ataturk, unde locuia in timpul vizitelor sale in Trabzon. in continuarea zilei ne vom deplasa spre sudul oraşului unde se afla Lacul Uzungol, renumit pentru frumusetea sa naturala. Cina şi cazare in Trabzon la Hotel Anemon 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 21.09.2024: Trabzon - Bayburt - Erzurum

Mic dejun. Dimineata ne vom indrepta spre Manastirea Sumela, lacaş sfant pentru intreaga lume creştina. Chiar daca este in renovare si nu vom putea patrunde in interiorul sau, aceasta merita a fi vazuta din exterior datorita pozitiei sale, cuibarita in munte la o inaltime de 1200 m, "manastire agatata" pe fatada unei stanci situate in mijlocul padurii. Ne vom relaxa apoi pe malul raului Altindere in Parcul National Valea Altindere, vom merge pe celebrul Drum al Matasii prin Muntii Zigana (Alpii Pontici), vom trece prin Bayburt, oraş situat pe stravechiul Drum al Matasii, prin care a trecut şi Marco Polo, ca in final sa ne indreptam spre Erzurum, oraş situat intr-o vale inconjurata de munti semeti, peisaj propice diverselor activitati turistice. in apropierea acestuia, se gaseşte Palandoken, o frumoasa şi cautata statiune de schi. Cina şi cazare in Erzurum la Hotel Zade 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 22.09.2024: Erzurum - Sarikamis - Ani - Kars

Mic dejun. in prima parte a zilei vom face un tur panoramic al oraşului Erzurum, ocazie cu care vom vedea Cifte Minareli Medrese, o frumoasa medresa ridicata in jurul anilor 1200, care se mandreşte cu cele doua minarete, medresa care ne va duce cu gandul la cele din Uzbekistan, seminarul teologic mongol Yakutiye Medrese, ridicat in jurul anilor 1300, care se mandreşte la randul sau cu minaretul decorat cu faiante albastre şi verzi şi castelul oraşului, construit de imparatul Teodosiu in sec. al V-lea. in continuarea zilei ne vom deplasa spre Kars parcurgand un frumos traseu, oprindu-ne la monumentul dedicat eroilor cazuti in luptele grele care s-au dat aici. Nu exista date concrete despre istoria antica a zonei, dar aceasta a devenit cunoscuta in sec. al XIX-lea datorita conflictului intre Imperiile Otoman şi Rus. Ca urmare a bataliilor care au avut loc in anii 1829, 1855 şi 1877, Sarikamish a fost inglobat in Imperiul Rus, devenind un oraşel modern, situat la granita cu Imperiul Otoman. in prezent Sarikamish, cel mai racoros loc din Turcia, cu ierni lungi şi friguroase este o importanta statiune de schi din Turcia, atragand in fiecare an iubitorii sportului alb. De aici vom pleca spre Ani, fosta capitala a Armeniei medievale, situat la granita turco-armeana, oraş care in mare parte este in ruine, dar care impresioneaza prin zidurile fortificate care inca inconjoara numeroasele biserici, moschei, printre care şi cea mai veche moschee din Anatolia, palate, bai şi caravanseraiuri. Oraşul a experimentat de-a lungul timpului culturile armenilor, georgienilor, mongolilor, ruşilor şi in final ale turcilor. Ca urmare a unui puternic cutremur şi a invaziilor mongole, oraşul a fost parasit in jurul anilor 1300. Pentru ca vom fi la "capatul" Turciei, vom putea admira priveliştea raului Arpacay şi a Armeniei care se afla pe celalalt mal al raului, imaginandu-ne ca in vremurile sale de glorie, oraşul rivaliza cu Bagdadul. Odata ajunsi in Kars vom vedea Fortul, Moscheea Fethyie, şi ne vom plimba pe strazile inguste pentru a admira cladirile construite in stil baltic de pe vremea ocupatiei ruseşti. Cina şi cazare in Kars la Hotel Katerina Sarayi 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 23.09.2024: Kars - Dogubeyazit (Muntele Ararat) - Van

Mic dejun. Vom incepe ziua cu deplasarea pe celebrul Drum al Matasii pana la Dogubeyazit, localitate aflata pe drumul de ieşire spre Iran. Ne vom apropia de Muntele Ararat pentru a-i admira frumusetea inaltimii de 5.137 m şi pentru a ne lasa invaluiti de a sa atmosfera sacra, deoarece se crede ca in acest munte se afla ingropata Arca lui Noe. in continuarea zilei vom vizita maiestuosul Palat Ishak Pasa, monument UNESCO, situat in apropierea localitatii Dogubeyazit, complex care domina vaile stancoase din zona, ridicat in mai multe etape de turcii otomani incepand cu anul 1874, o combinatie de o eleganta remarcabila de moschee, fortareata şi palat, care initial avea o camera pentru fiecare zi a anului. in apropiere vom vedea ce a mai ramas din oraşul Eski Beyazit - Vechiul Beyazit, care a inflorit in anul 1000 i.Hr.. Zona are o istorie bogata care incepe de pe vremea Regatului lui Urartu. Pana la Imperiul Otoman, situl era cunoscut sub denumirea sa armeana, Daroynk. De-a lungul timpului, oraşul a fost cucerit de perşi, romani, arabi şi bizantini, care l-au folosit in timpul expansiunilor sale ca loc de odihna, dupa trecerea muntilor. Turcii au sosit prima data pe aceste meleaguri in anul 1064, urmati de mongoli şi iar de turci. Denumirea de Beyazit dateaza insa din sec. al XVI-lea. Vom pleca apoi spre Van, oraş fondat in sec. al XIII-lea i.Hr., cand au venit huritii, dupa care au sosit hititii, persanii, armenii, macedonenii, romanii şi in cele din urma turcii, in sec. al XI-lea. Oraşul vechi a fost construit pe marginea lacului, dar din cauza invaziilor, razboaielor şi a cutremurelor, in prezent nu a mai ramas nimic din el. Cina şi cazare in Van la Hotel Ronessans Life 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 24.09.2024: Van - Lacul Van - Insula Akdamar - Van

Mic dejun. Dimineata vom traversa o parte din cel mai mare lac sarat din Turcia, Lacul Van, spre Insula Akdamar, pentru a vizita cea mai frumoasa lucrare arhitecturala armeana, Biserica Sfintei Cruci, ridicata in anul 920, celebra pentru decoratiile şi frescele bogate. in continuarea zilei vom avea prilejul de a vedea Castelul Kurd Hosap ridicat in valea din apropierea granitei iraniene. Vom avea posibilitatea de a admira Citadela oraşului Van, o veche cetate construita in sec. al IX-lea i.Hr. de catre urartieni. Efortul de a urca dealul pana la cetate va va fi rasplatit cu o superba panorama asupra oraşului şi lacului Van. Vom putea vizita apoi Muzeul de Arheologie unde exista o colectie importanta de 30 de stele, descoperite in anul 1998 in situl arheologic de la Hakkari. Muzeul se mandreşte cu aceste stele unice in tot orientul apropiat, mai ales ca dupa masuratorile de specialitate s-a constatat ca acestea dateaza din sec. al XV-lea i.Hr.. Cina şi cazare in Van la Hotel Ronessans Life 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 25.09.2024: Van - Diyarbakir - Adiyaman

Mic dejun. in aceasta zi ne vom indrepta spre Diyarbakir, oras situat in regiunea mesopotamiana a Turciei, pe un podiş marginit de catre apele fluviului Tigru. Vom descoperi intr-un tur panoramic şi pietonal farmecul centrului vechi al oraşului, inconjurat de ziduri groase de bazalt, care avand o lungime de aproape 6 km, se pare ca sunt cele mai lungi ziduri de imprejmuire, ramase in picioare, din intreaga lume. Vom avea prilejul de a ne plimba prin labirintul de stradute din interiorul orasului vechi, vom putea admira moscheile cladite in stil arab si hanurile otomane din Evul Mediu. Ne vom indrepta apoi spre Adiyaman pentru cina şi cazare la Hotel White Star 4* (sau similar 4*).

Ziua 11 / 26.09.2024: Adiyaman - Muntele Nemrut - Gaziantep

Mic dejun. Dimineata vom urca cu mini-busuri pe Muntele Nemrut, unul dintre cele mai putin cunoscute şi totodata unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Turcia, cel mai inalt munte din nordul Mesopotamiei, situat la o altitudine de 2.134 m. Numele Nemrut provine din stravechiul Nimrod şi semnifica puterea primara, capabila sa realizeze muncile cele mai dificile, careia nu i se putea opune nimeni şi nimic. Vom vizita giganticele statui ale zeilor şi zeitelor romano-persane şi Tumulusul funerar al regelui Antioch, o dovada de iscusime inginereasca a secolului I i.Hr. mai mare decat piramidele, o lucrare invaluita in mister, deoarece nimeni nu a reuşit sa raspunda pana in prezent cum a putut regele Antioh din Commagene, care era obsedat de propria persoana, sa construiasca acest monumental mormant pentru propria glorie şi onoare, in incercarea sa de a se "zeifica", şi cum, cu 2.000 de ani in urma, a ridicat statuile sus pe munte. Vom cobori apoi Muntele Nemrut şi ne vom opri la Podul Roman Cendre, construit peste unul dintre cei mai mari afluenti ai Eufratului, cunoscut candva ca Raul Nymphaium. Ne vom indrepta apoi spre Gaziantep, unul dintre cele mai vechi orase de origine hitita din estul Anatoliei, celebru pentru baclavaua cu fistic produsa aici. Vom avea timp sa ne plimbam prin bazarele cu produse de pielarie, cupru şi bine inteles cu baclava. Cina şi cazare in Gaziantep la Hotel Green Park 5* (sau similar 5*).

Ziua 12 / 27.09.2024: Gaziantep - Cappadocia

Mic dejun. Ziua va debuta cu vizitarea impresionantului Muzeu de Arheologie, care pastreaza superbe panouri de mozaic recuperate din anticul oraş Zeugma, ultima fortareata romana de la frontiera de est a Imperiului Roman, in prezent acoperita de apele barajului de la Birecik pe Eufrat. Muzeul expune reliefuri hitite şi mozaicuri pastrate impecabil, dintre care se remarca "tigancuşa din Zeugma", mozaic din sec. al II-lea, in care se presupune ca este intruchipat Alexandru Macedon. in continuarea zilei ne vom indrepta spre Cappadocia, regiune aflata in inima Turciei, dominata de stravechiul Munte Argaeus, numit in prezent Erciyes Dagi, al treilea munte ca inaltime din Anatolia, cu cel mai inalt varf de 3.916 m, a carei capitala este Kayseri, unul dintre cele mai vechi oraşe din Anatolia, capitala provinciei greco-romane din anul 380 i.Hr., devenita Cezaree a Cappadociei, dupa ce imparatul roman Tiberiu a cucerit-o. Vom vizita Muzeul National in aer liber din Goreme, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, unul dintre cele mai cunoscute locuri turistice din Turcia, un complex monahal de peste 30 biserici sapate in piatra, cu capele acoperite de fresce. Transfer pentru cina şi cazare in Cappadocia la Hotel Altinoz 4* (sau similar 4*).

Ziua 13 / 28.09.2024: Cappadocia

Mic dejun. Zi dedicata vizitarii Cappadociei, renumita pentru peisajul ei fantastic, misterios, ciudat chiar, sapat de natura in lava vulcanica a muntelui. Pentru creştini este regiunea unde au trait cativa dintre cei mai importanti parinti şi teologi ai Bisericii: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie de Nyssa şi Sf. Grigorie de Nazians. Vom incepe ziua cu o plimbare prin Valea Roşie, dupa care vom vizita oraşul subteran Kaymakli, cel mai mare din Cappadocia, oraş sapat in stanca, ce se intinde pe 8 nivele dintre care doar 4 sunt accesibile şi deschise publicului şi care comunica intr-un mod complicat, special conceput pentru a deruta posibilii adversari. Zona a fost locul de refugiu al primilor creştini, iar mai tarziu, loc de refugiu din calea invaziilor arabe. in continuarea zilei vom explora oraşelele Avanos de pe Raul Kizilirmak cunoscut pentru atelierele de olarit, Ürgüp cu cele mai vechi biserici in stanca din regiune şi numeroase case in peşteri, Uchisar cu cetatea in stanca care domina peisajul si Pasabağ cunoscut pentru formatiunile de piatra sub forma unor hornuri, dupa care vom face o incursiune pe Valea Ihlara pentru a admira canionul format de Raul Melendiz. Cina şi cazare in Cappadocia la Hotel Altinoz 4* (sau similar 4*).

Ziua 14 / 29.09.2024: Cappadocia - Kayseri - Istanbul - Bucureşti

Mic dejun. Timp liber pentru ultimele cumparaturi. Transfer la aeroportul din Kayseri pentru plecarea spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 2013 (15:05 / 16:40), de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul TK 1045 (19:00 / 20:20).

 

TARIF: 1830 EURO / loc in camera dubla; Supliment single: 360 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 24 turişti; pt. 15-23 turişti, tariful se va majora cu 220 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucureşti - Istanbul - Ankara şi Kayseri - Istanbul - Bucureşti cu compania Turkish Airlines

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile intercontinentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti

- 1 noapte cazare in hotel de 5* şi 12 nopti cazare in hoteluri de 4*

- mesele mentionate in program: 13 mic dejunuri şi 13 cine

- taxele de intrare la monumentele şi obiectivele turistice din program

- transferurile, tururile şi excursiile mentionate in program

- ghid local vorbitor de limba engleza

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- zborul cu balonul de aer cald in Cappadocia: aprox. 250 euro/pers. (se rezerva la agentie si se achita la fata locului)

- bacşişuri: 50 euro/pers., pentru ghizi şi şoferi, mai putin pentru bagajişti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacşişurile nu se refera şi la excursiile optionale

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- pasaport valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor 

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>