home

 

Cultura, temple, palate şi natura paradisiaca

 

RUSALII iN INDONEZIA

INSULELE JAVA & BALI

 

Jakarta - Jogjakarta - Borobudur - Prambanan - Jombang - Sukapura - Muntele Bromo - Surabaya - Denpasar - Ubud - Turul Kintamani -

Nusa Dua - Turul Mengwi - Insula Lembongan

 

O calatorie exotica in Indonezia, intr-o lume care imbina misterul oriental cu tehnica vestica intr-un caleidoscop viu colorat, in timpul careia vom vizita Java, cu minunatele temple Prambanan şi Borobudur, Trowulan, fosta capitala a imperiului Majapahit, muntele "vrajit" Bromo, cunoscut pentru rasariturile sale spectaculoase de soare şi pentru priveliştile maiestuoase pe care le ofera şi care se va incheia in Insula Bali, faimoasa pentru plajele minunate, luxuriantele paduri tropicale, sculpturile in lemn, peşterile sacre şi nu in ultimul rand pentru moştenirea culturala a singurei insule hinduse din Indonezia, vizibila in cele peste 20.000 de temple şi altare, motiv pentru care mai este cunoscuta şi ca "Insula celor 1000 de temple".

 

Perioada: 16.06 - 28.06.2024

 

Ziua 1 / 16.06.2024: Bucureşti - Istanbul

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 18:40 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1046 (21:40 / 23:10).

Ziua 2 / 17.06.2024: Istanbul - Jakarta

Plecare spre Jakarta cu zborul TK 56 (01:50 / 17:35). Sosire la ora 17:35 la Jakarta, capitala Republicii Indonezia, oraş cosmopolit, vibrant, considerat a fi poarta principala de acces catre restul tarii. Frematand de activitate, este cunoscuta pentru obiectivele turistice impresionante, evenimente, dar şi pentru cumparaturi. Oraşul infiintat in sec. al IV-lea ca un mic port comercial pentru regatul Sunda a devenit ulterior capitala Bataviei sub dominatia olandeza, iar in ultimii ani, acesta s-a dezvoltat rapid din punct de vedere al populatiei, fiind clasat pe locul 17 din 200 in lume, astfel incat aglomeratia face parte din peisajul zilnic al acestei metropole a contrastelor şi a diversitatii culturale şi etnice. intalnire cu reprezentantul local pentru transfer la Hotel Novotel Gajah Mada 4* (sau similar 4*) in camere superioare.

Ziua 3 / 18.06.2024: Jakarta

Mic dejun. intalnire cu ghidul local care ne va insoti in turul panoramic al oraşului Jakarta, care va include Palatul Merdeka, Monumentul National, Moscheea Istiqlal, Catedrala, Piata Fatahillah si Muzeul Wayang, unde vom afla amanunte despre traditia javaneza a papusilor din lemn. Dejun in timpul vizitelor. in incheierea zilei vom face o plimbare in Parcul Taman Mini Indonesia Indah, in care vom descoperi frumusetea şi diversitatea culturii indoneziene. Cazare la Hotel Novotel Gajah Mada 4* (sau similar 4*) in camere superioare.

Ziua 4 / 19.06.2024: Jakarta - Jogjakarta - Borobudur - Jogjakarta

Mic dejun la pachet. Transfer la aeroport pentru plecarea cu compania Citylink, zbor QG 774 (07:10 / 08:25) spre Jogjakarta, capitala sultanatului cu acelaşi nume. in prima parte a zilei ne vom indrepta spre Templul Borobudur, cel mai mare şi mai impresionant templu budist din lume, cu o vechime de aprox. 1.200 de ani, care a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1991. De-a lungul timpului a fost acoperit de cenuşa vulcanica şi de jungla, dar ulterior, dupa ani de zile, a fost in totalitate recuperat. in prezent este cel mai admirat monument din Indonezia, loc important de pelerinaj pentru budişti, fiind ultimul popas pe traseul urmat de pelerini cu ocazia Vesak-ului, sarbatoarea nationala a naşterii şi mortii in Indonezia (templul se poate vizita doar din exterior). Dejun in timpul vizitelor. Dupa ce vom vizita şi Templul Mendut, ne vom intoarce la Jogja pentru cazare la Hotel Santika Premier Jogja 4* (sau similar 4*) in camere deluxe.

Ziua 5 / 20.06.2024: Jogjakarta - Prambanan - Jogjakarta

Mic dejun. intalnire cu reprezentantul local care ne va insoti in timpul unui tur panoramic de oras, prilej cu care vom vizita Palatul Sultanului, construit in anul 1970 de catre Sultanul Hamengkubowono I, Castelul de Apa Taman Sari, cu motive atat indoneziene cat si portugheze, precum si manufacturile de papusi si argintarie. Dejun in timpul vizitelor. in continuarea zilei vom admira Templul Prambanan, templul hindus dedicat zeului Shiva, unul dintre cele mai frumoase temple din lume, situat şi el pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Templul, o adevarata capodopera a sculpturii in piatra, dateaza din sec. al X-lea şi a fost restaurat cu acuratete dupa secole de o totala parasire. Vom fi incantati de simetria sa perfecta, de gratia şi detaliile sculpturale, care pun in evidenta scene din epopeea Ramayana (templul se poate vizita doar din exterior). intoarcere la Yogyakarta pentru cazare la Hotel Santika Premier Jogja 4* (sau similar 4*) in camere deluxe.

Ziua 6 / 21.06.2024: Jogjakarta - Jombang - Sukapura

Mic dejun la pachet. Transfer la gara pentru calatoria cu trenul spre Jombang, unde vom vizita situl istoric Trowulan care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, un sit arheologic care acopera aproximativ 100 km≤, despre care se spune ca a fost capitala omonina a Imperiului Majapahit, mentionat de Mpu Prapanca in sec. al XIV-lea in poemele sale şi in mai multe surse istorice chineze ale sec. al XV-lea. Sapaturile din jurul sitului Trowulan au aratat ca anumite parti din vechea aşezare sunt ingropate in prezent sub pamantul vulcanic al zonei, un rezultat al frecventelor eruptii ale Muntelui Kelud aflat in apropiere. Numeroase ruine arheologice sunt impraştiate in jurul satului Trowulan, unele dintre acestea fiind deteriorate, in timp ce altele au fost reconstruite din caramida roşie. Sir Thomas Stamford Raffles, guvernatorul-general al Indiilor de Est Olandeze, a descoperit ruinele in sec. al XIX-lea şi a fost atat de impresionat de ceea ce a vazut, incat a afirmat ca situl Trowulan este "mandria insulei Java". Dupa dejun ne vom deplasa spre oraşelul Sukapura, aflat la baza muntelui Bromo, unde ne vom caza la Jiwa Jawa Bromo (sau similar) in camere deluxe.

Ziua 7 / 22.06.2024: Sukapura - Muntele Bromo - Surabaya - Denpasar (Bali) - Ubud (Bali)

in cursul diminetii, ne vom deplasa cu jeep-urile spre Muntele Bromo care are o inaltime de 2.329 m, pentru a surprinde un superb rasarit de soare. Bromo face parte din masivul Caldera Tengger şi este singurul vulcan activ care contine şapte centre eruptive, fiind uşor de recunoscut pentru ca intreaga parte de sus a fost spulberata, iar din interiorul craterului ramas iese constant fum sulfuros albicios. Muntele Bromo este, de asemenea, cea mai cautata destinatie turistica din Java de Est, renumit pentru priveliştile ireale asupra vailor verzi din imprejurimi. Ajunşi la baza Muntelui Bromo vom urca 245 de trepte pana la marginea craterului şi ne vom cufunda in atmosfera de poveste, admirand celebrul rasarit de soare la Penanjakan, dupa care vom avea ocazia sa facem o plimbare cu poneii. Ne vom intoarce la hotel pentru mic dejun şi dupa o binemeritata odihna, vom fi transferati la aeroportul din Surabaya pentru plecarea cu compania Lion Air, zbor JT 920 (16:25 / 18:20) spre Denpasar, capitala Insulei Bali. intalnire cu ghidul local impreuna cu care ne vom indrepta spre Ubud, un remarcabil centru cultural şi artistic. Cazare la Hotel Ubud Wana Resort 4* (sau similar 4*) in camere cu vedere la gradina.

Ziua 8 / 23.06.2024: Ubud

Mic dejun. Timp liber la dispozitie sau excursie optionala in timpul careia veti putea vizita situl arheologic Goa Gajah sau "Pestera Elefantului", care dateaza din sec. al XI-lea, construit ca un loc spiritual pentru meditatie, cu sculpturi superbe in piatra, o pestera centrala, bazine de inot si fantani, veti intra in Monkey Forest (padurea maimutelor), unde traiesc multi macaci, veti vedea Palatul Ubud (Sari Saren Agung), casa familiei regale, Templul Tirta Empul, un templu hindus balinez si Piata Sukawati. in continuarea zilei va veti opri la Tegalalang pentru a vedea frumoasele terase de orez pentru care Ubud este celebru. Dejun in timpul vizitelor. intoarcere la Nusa Dua pentru cazare la Hotel Ubud Wana Resort 4* (sau similar 4*) in camere cu vedere la gradina.

Ziua 9 / 24.06.2024: Ubud - Turul Kintamani - Nusa Dua (Bali)

Mic dejun. Vom incepe Turul Kintamani cu vizitarea unuia dintre cele mai vechi şi mai mari monumente antice din Bali, complexul de temple Gunung Kawi, cunoscut ca templul sacrei fantani, construit in sec. al XI-lea in mijlocul unei paduri luxuriante, unde vom putea admira cele 10 altare taiate in stanca, considerate a fi un elogiu adus membrilor familiei regale. Ne vom indrepta apoi spre Kintamani pentru a ne bucura de panorama splendida oferita de vulcanul activ al muntelui Batur şi de o uluitoare privelişte asupra celui mai mare lac din Bali format in craterul vulcanului, Lacul Batur. Dupa dejun vom vizita Templul Besakih sau "Templul Mama", cel mai mare templu hindus din Bali, un complex format din 24 de temple care gazduieşte ramaşite ancestrale ale culturilor hinduse şi balineze situat la poalele muntelui Agung, cel mai inalt vulcan din Bali, care are o semnificatie spirituala fantastica pentru oamenii de pe insula. Legenda spune ca Agung a fost creat atunci cand zeul hindus Pasupati a rupt Muntele Meru, axa spirituala a Universului. Ultima vizita o vom face la situl Kertagosa situat in mijlocul unui iaz, un complex precolonial unde se judecau in trecut faradelegile. Transfer in Nusa Dua pentru cazare la Sadara Boutique Resort 4* (sau similar 4*) in camere premier.

Ziua 10 / 25.06.2024: Nusa Dua (Bali) - Turul Mengwi - Nusa Dua (Bali)

Mic dejun. Dimineata, vom avea timp liber la dispozitie pentru plaja şi alte activitati individuale. Dupa-amiaza, optional, veti putea participa pentru o jumatate de zi la Turul Mengwi catre zona centrala a insulei, traversand campurile de orez, catre stravechiul Regat Mengwi. Veti vizita uriaşul templu Pura Taman Ayun care a servit drept templu regal in sec. al XVIII-lea, in cadrul regatului Mengwi. Situat intr-un parc pitoresc, cu numeroase iazuri, templul care in traducere inseamna "prea-frumoasa gradina", este unul dintre cele mai frumoase din insula, cu o arhitectura unica balineza. Veti vizita in final unul dintre cele mai venerate temple balineze, Templul Tanah Lot sau in traducere "pamant pe mare". Unul dintre cele şapte temple pe mare din Insula Bali, inchinate zeilor marilor, situat intr-o superba locatie, in varful unei insulite stancoase, este unul dintre cele mai fotografiate obiective din Bali. Cazare la Sadara Boutique Resort 4* (sau similar 4*) in camere premier.

Ziua 11 / 26.06.2024: Nusa Dua (Bali) - Croaziera spre Insula Lembongan - Nusa Dua (Bali)

Mic dejun. Timp liber la dispozitie pentru plaja şi alte activitati individuale sau transfer in Portul Benoa pentru imbarcarea pe vasul cu care veti putea face o croaziera optionala de o zi cu dejun inclus pe Insula Lembongan, situata la cativa kilometri de Coasta Sanur. Calatoria cu catamaranul de lux dureaza o ora şi jumatate pe sens, trecand prin impresionanta stramtoare Badung. Insula este un mic paradis tropical, renumita pentru minunatele plaje de nisip alb umbrite de palmieri, pentru abundenta de culori vii, pentru mlaştinile de mangrove, pentru apele clare turcoaz şi pentru viata marina bogata. Veti putea face plimbari in interiorul insulei sau plimbari in barci cu fundul de sticla. Mai veti putea opta pentru o experienta unica, plina de adrenalina: rafting pe Raul Ayung (dejun inclus). Va veti putea bucura cu aceasta ocazie de peisajele spectaculoase oferite de padurea tropicala densa, de stancile falnice, de caderile de apa şi de intinderile campurilor de orez. Va veti intalni cu maimute gri sau negre şi cu o multime de pasari exotice. Cazare la Sadara Boutique Resort 4* (sau similar 4*) in camere premier.

Ziua 12 / 27.06.2024: Nusa Dua (Bali) - Istanbul

Mic dejun. Pana la ora 12:00, cand se vor elibera camerele, va veti putea bucura de timp liber pentru plaja, plimbare sau cumparaturi (exista posibilitatea de a rezerva camera pentru "late check-out", contra cost, cu minim o luna inainte de inceperea circuitului). Transfer la aeroportul din Denpasar pentru plecarea cu compania Turkish Airlines, zbor TK 67 (21:05 / 05:00), spre Istanbul.

Ziua 13 / 28.06.2024: Istanbul - Bucureşti

Din Istanbul vom pleca spre Bucureşti cu zborul TK 1043 (07:00 / 08:15).

 

TARIF: 2290 EURO / loc in camera dubla; Supliment single: 390 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup maxim de 20 turişti; pt. 15-19 turişti, tariful se va majora cu 90 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucureşti - Istanbul - Jakarta şi Denpasar - Istanbul - Bucureşti cu compania Turkish Airlines

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile intercontinentale (pot suferi modificari)

- transport continental cu avionul pe rutele: Jakarta - Jogjakarta si Surabaya - Bali

- transport cu trenul pe ruta: Jogjakarta - Mojokerto

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti

- 10 nopti cazare in hoteluri de 4* şi lodge

- mesele mentionate in program: 10 mic dejunuri şi 5 dejunuri

- transferurile, tururile şi excursiile mentionate in program

- taxele de intrare la obiectivele mentionate in program

- tur panoramic de oras cu ghid local in Jakarta

- tur panoramic de oras cu ghid local in Jogjakarta

- vizitarea exterioara a templului Prambanan

- vizitarea exterioara a templului Borobudur

- vizitarea templului Mendut

- vizitarea sitului Trowulan

- jeep safari la Muntele Bromo şi plimbare cu poneii

- sejur in Bali

- ghizi locali

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxele de ieşire de pe aeroporturi (daca se aplica)

- taxa de viza pentru Indonezia (viza se obtine şi se achita la sosire, pe aeroport: aprox. 35 usd/pers.)

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- bacşişuri: 55 euro/pers. pentru ghizi şi şoferi, mai putin pt. bagajişti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacşişurile nu se refera şi la excursiile optionale

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de 10 participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local:

  • Vizite in Ubud: aprox. 45 euro/pers.
  • Turul Mengwi: aprox. 45 euro/pers.
  • Croaziera spre Insula Lembongan: aprox. 140 euro/pers.
  • Rafting pe Raul Ayung: aprox. 70 euro/pers.
  • "late check-out" pana la ora 18:00 la hotelul din Bali: aprox. 25 euro/pers./camera dubla; 50 euro/pers./camera single

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- paşaport valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>