home

Mistere andine

PERU DE LA PACIFIC LA ANZI

 

Lima - Paracas - Insulele Ballestas - Nazca - Arequipa - Chivay - Colca Canyon - Puno - Lacul Titicaca - Insula Taquile - Sillustani - Pucara - Raqchi -

Andahuaylillas - Cusco - Valle Sagrado de los Incas - Pisac -

Ollantaytambo - Aguas Calientes - Machu Picchu

 

Va invitam sa traiti o experienta de cunoaştere "andina" unica, paşind pe urmele enigmaticei civilizatii Tiahuanacao, sa explorati Machu Picchu, una dintre cele şapte minuni ale lumii, sa descoperiti in patria condorului, numit şi "Regatul Soarelui", comorile incredibile lasate de civilizatia imperiului Inca, viata populatiei quechua şi ayamara, sa admirati natura unica a Insulelor Ballestas din Rezervatia Nationala Paracas, sa incercati sa deslusiti misterele "liniilor" gigantice de la Nazca, sa va plimbati prin Colca Canyon, canionul cunoscut ca patria Condorului Andin, care are peretii mai putin abrupti decat cei ai Marelui Canion din SUA şi nu in ultimul rand, sa plutiti pe lacul sacru Titicaca, lacul navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume.

 

Perioada: 03.04 - 14.04.2024

Ziua 1 / 03.04.2024: Bucureşti - Paris - Lima

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 04:00 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Air France). Plecare spre Paris cu compania Air France, zbor AF 1089 (06:25 / 08:35), de unde se va pleca spre Lima cu zborul AF 486 (10:10 / 15:40). Sosire in Lima, capitala şi cel mai mare oraş din Peru, important centru comercial, financiar, industrial şi cultural al tarii, care se intinde pe malurile raurilor Lurin, Chillon şi Rimac, in partea de vest a tarii, aproape de portul Xallao de la Oceanul Pacific. Transfer şi cazare la Hotel Del Pilar Miraflores 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 04.04.2024: Lima - Paracas - Insulele Ballestas - Nazca

Mic dejun la pachet. Plecare spre Rezervatia Nationala Paracas, situata in Peninsula Paracas, constituita pentru protejarea zonei cu specific deşertic subtropical, a ecosistemului marin, dar şi a patrimoniului cultural şi istoric al culturii preincaşe Paracas, care s-a dezvoltat pe o perioada de mai bine de 8 secole, pana in anul 100 i.e.n.. Vom face o excursie cu şalupa in Insulele Ballestas, care fac parte din Rezervatia Nationala Paracas, o minune a naturii şi a vietii marine salbatice, situate in Golful Paracas, un Galapagos in miniatura, "casa" a numeroase specii de pasari indigene şi migratoare, printre care pelicani, cormorani cu picioare roşii şi teritoriul pinguinilor Humboldt, al focilor şi leilor de mare. La intoarcerea spre peninsula, vom putea vedea din şalupa "Candelabrul", un desen enigmatic uriaş, care ne va trimite cu gandul la desenele de la Nazca, urmatoarea noastra destinatie, unde vom efectua un zbor deasupra enigmaticelor "Linii Nazca", schite enorme ale unor animale, pasari şi figuri geometrice, care continua sa dainuie gravate in deşert şi care nu pot fi vazute decat de la inaltime. Deşi desenele seamana cu motivele stilistice ale culturii Paracas, originea lor este atribuita culturii Nazca, infloritoare intre anii 200 i.e.n. şi 700 i.e.n.. Cazare la Hotel Casa Andina Standard 3* (sau similar 3*).

Ziua 3 / 05.04.2024: Nazca - Arequipa

Mic dejun. in aceasta zi ne vom indrepta spre sudul tarii, spre Arequipa, numit "oraşul alb" datorita constructiilor sale zugravite in alb, al doilea oraş ca marime din Peru, intemeiat in anul 1540 de conchistadorul Garci Manuel de Carbajal, cu numele de La Ciudad Blanca, devenit in perioada coloniala un important centru comercial. Vom strabate o regiune deosebit de pitoreasca, cu vai largi şi zone deşertice de-a lungul coastei Pacificului, un traseu poate chiar mai spectaculos decat renumitul "17 Mile Drive" din SUA, un scenic drive care ofera nişte panorame unice ale golfurilor salbatice de pe coasta, dupa care vom incepe sa urcam in munti, apropiindu-ne din ce in ce mai mult de celebrul Vulcan Misti. Dejun pe parcusul drumului. Sosire la Arequipa pentru cazare la Hotel Casona Plaza 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 06.04.2024: Arequipa - Chivay (Colca Canyon)

Mic dejun. in prima parte a zilei vom vizita in Arequipa Manastirea Santa Catalina, un "mic oraşel" construit in sec. al XVII-lea, deschis publicului abia in anul 1970, dupa ce a fost inchis pentru o perioada de aprox. 400 de ani. Vom continua cu un tur panoramic si pietonal de oraş care va include Plaza de Armas, Biserica Iezuita "Compania de Jesus", cu frumoasa ei capela, Casa del Moral, Catedrala, Biserica San Francisco şi cartierele tipice Cayma şi Yanahuara, de unde vom admira o frumoasa panorama asupra Vulcanului Misti. Centrul istoric al oraşului este inclus in Patrimoniul Universal UNESCO, la scurta distanta aflandu-se vulcanii Chachani (6.075 m) şi Pichupichu (5.425 m). Locuita candva de populatia incasa, collaguas, zona este punct de atractie turistica datorita peisajelor minunate, rezervatiilor naturale, vulcanilor, apelor termale, numeroaselor constructii coloniale, manastirilor, bisericilor şi vestigiilor istorice. Dupa dejun vom pleca spre Chivay, capitala provinciei Caylloma, o localitate cu o intensa activitate turistica si comerciala, punct de plecare spre Canionul Colca, care are peretii mai putin abrupti decat cei ai Marelui Canion din SUA, dar care insa este de 2 ori mai adanc decat acesta, fiind cunoscut ca patria Condorului Andin, deoarece acestia pot fi adeseori zariti survoland maiestuos inaltimile. Cazare in Chivay la Hotel Casona Plaza Colca 3* (sau similar 3*).

Ziua 5 / 07.04.2024: Chivay - Colca Canyon - Puno

Mic dejun. in aceasta dimineata vom face o incursiune catre cel de-al 3-lea cel mai vizitat loc din Peru, Condor Cross - Crucea Condorilor, pentru a admira zborul impresionant al acestor pasari, vom opri apoi in diferite puncte de belvedere din Colca Canyon, dupa care ne vom indrepta spre Puno, localitate aflata pe malul lacului Titicaca, cunoscuta şi sub denumirea de capitala folclorica a tarii, datorita numeroaselor tipuri de dansuri create in zona, precum şi numeroaselor biserici şi cladiri frumoase care dateaza din perioada coloniala. infiintata in anul 1668 de catre viceregele Pedro Antonio Fernandez ca reşedinta administrativa a provinciei Paucarcolla, cu numele de San Juan Bautista de Puno, acest nume i-a fost schimbat ceva mai tarziu in San Carlos de Puno, in onoarea regelui Carol al II-lea al Spaniei. Cazare in Puno la Hotel Qalasaya 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 08.04.2024: Puno - Lacul Titicaca - Insula Taquile - Sillustani - Puno

Mic dejun. Croaziera pe Lacul sacru Titicaca, cel mai mare lac din America de Sud, situat in zona podişurilor inalte din Anzii Cordilieri, la granita dintre Peru şi Bolivia, lacul navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume. Legenda lacului spune ca zeul Soarelui - Inti i-a trimis aici pe Manco Capac şi Mama Ocllo pentru a intemeia o noua civilizatie, iar locul unde Manco Capac şi-a infipt bastonul de aur a fost numit Cusco. Vom admira insulele plutitoare populate de tribul Uros Indians, populatia preincasa, una dintre cele mai vechi civilizatii din lume, care s-a izolat in trecut pe aceste insule pentru a se putea apara de amenintarile duşmanilor. in timp, baştinaşii s-au amestecat cu Aymara, uitandu-şi limba, continuand insa sa pastreze nealterate o parte dintre vechile traditii. Aceste stravechi aşezari ale locuitorilor lacului, cunoscuti şi sub denumirea de "tribul apei", sunt in realitate insule artificiale, construite dintr-o specie de trestie numita "totora" din care aceştia işi confectioneaza atat casele, cat şi barcile. Dupa o pitoreasca plimbare cu barca de aprox. 2 ore vom ajunge la Insula Taquile, vestita pentru ruinele sale, dar mai ales pentru barbatii care croşeteaza in locul femeilor tot felul de lucruşoare. Conform traditiei locale, femeile de aici işi aleg barbatul pentru maritiş pe cel care foloseşte cele mai multe croşete şi care este cel mai indemanatic in acest meşteşug. Dejun inclus pe insula. Dupa aceasta experienta pe legendarul lac ne vom intoarce in Puno de unde ne vom indrepta spre faimoasele Chullpas de Sillustani, morminte in piatra, de forma cilindrica, construite de populatia Aymaras pentru a-şi inmormanta persoanele de rang inalt. Frumusetea locului este amplificata de Laguna Umayo, unde s-ar putea sa avem şansa de a vedea exemplarele rare ale faunei locale. Cazare la Hotel Qalasaya 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 09.04.2024: Puno - Pucara - Raqchi - Andahuaylillas - Cusco

Mic dejun. Plecare spre Cusco, stravechea capitala a Imperiului Incaş, capitala turistica a Perului. Vom ajunge in punctul cel mai inalt al traseului, La Raya, zona de delimitare a culturilor quechua şi aymara, prilej de a admira panoramele spectaculoase cu piscuri inzapezite. Pe parcursul drumului vom vizita siturile arheologice Pucara si Raqchi, unde vom vedea un sanctuar Inca, o constructie spectaculoasa dedicata marelui zeu Inca Wiracocha, constructie dominata de un mare perete central, a carei baza din piatra este o mostra de fina arhitectura inca. Dupa dejun, vom continua traseul zilei care ne va purta catre Andahuaylillas, unde vom vedea principala atractie a localitatii, Biserica San Pedro de Andahuaylillas, cunoscuta si sub numele de Capela Sixtina a Americii, datorita superbului plafon decorat cu aur. Ne vom indrepta apoi spre Cusco, unde ne vom caza la Hotel Xima 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 10.04.2024: Cusco - Valle Sagrado de los Incas - Pisac - Ollantaytambo - Aguas Calientes

Mic dejun. Ne vom deplasa in afara orasului pentru a vizita cateva situri incase: impresionanta fortareata de la Sacsayhuaman, constructie asezata strategic pe o colina, pentru a proteja orasul, in prezent locul unde anual se desfasoara Festivalul Inti Raymi, Fortul Puca Pucara, Qenko, un templu incas cunoscut pentru altarul de sacrificii si celebrele bai incase de la Tambomachay. Vom pleca in continuarea zilei spre Valle Sagrado de los Incas - Valea Sacra a Incasilor, strabatuta de Raul Rio Urubamba, afluent al Amazonului si vom ajunge la Pisac unde vom face o inedita incursiune in piata traditionala andina. Dupa dejun ne vom deplasa spre Ollantaytambo, unde vom descoperi structura orasului construit de incasi sub forma unor terase suprapuse, pentru a se proteja de invazia populatiilor venite din jungla. Transfer la gara din Ollantaytambo, de unde vom incepe o calatorie de aprox. 2 ore cu trenul spre Aguas Calientes, punctul de plecare spre faimoasa cetate Machu Picchu, cunoscut sub denumirea de "Oraşul Pierdut al Incaşilor". Calatoria este un spectacol in sine, vom strabate peisaje salbatice, traversand abisuri spectaculoase pline de vegetatie. Cazare in Aguas Calientes la Hotel Tierra Viva 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 11.04.2024: Aguas Calientes - Machu Picchu - Ollantaytambo - Cusco

Mic dejun. Dimineata ne vom deplasa timp de aprox. 20 de minute cu microbuze speciale, pe un drum şerpuit, pana la incredibila aşezare de la Machu Picchu, enigmaticul "Oraş Sfant al Incaşilor". Oraşul in stanca al incaşilor este considerat o minune arhitecturala şi o sursa permanenta de mistere şi ipoteze, care şi astazi reprezinta una dintre marile atractii şi curiozitati ale planetei, declarata oficial una dintre cele "7 minuni ale lumii moderne". Extraordinarele ruine precolumbiene ale "Oraşului Pierdut al Incaşilor", care se intind pe o suprafata de 18 km2 şi care reprezinta constructiile terasate de odinioara, legate intre ele prin aprox. 3.000 de trepte, sunt situate intr-o zona muntoasa, intre doua varfuri, la circa 80 km nord-vest de Cusco. Vizita va include un tur ghidat al cetatii, prilej cu care vom vedea Piata principala, Turnul Circular, Ceasul Solar Incas - Intihuatana, Templul Soarelui, dedicat Zeului Soare - Inti, Camerele Regale, Templul Condorului, numit astfel datorita pietrei uriaşe interioare taiata in forma de condor, Templul celor Trei Ferestre, unde soarele patrunde prin ferestrele trapezoidale luminand astfel piata sacra etc.. Ne vom intoarce la Aguas Calientes, pentru dejun, dupa care vom lua trenul spre Ollantaytambo, de unde vom fi transferati cu autocarul la Cusco. Cazare la Hotel Xima 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 12.04.2024: Cusco - Lima

Mic dejun. in prima parte a zilei vom face un tur pietonal in Cusco, centrul Imperiului Incaş, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1983, prilej cu care vom admira frumoasele cladiri coloniale din Piata Mare - Plaza de Armas, considerata de catre indigeni "buricul pamantului", Catedrala, construita cu blocuri de piatra preluate de la situl Sacsayhuaman şi de la Palatul Viracocha şi Templul Soarelui - Korikancha, care alcatuieşte baza Bisericii Santo Domingo. Transfer la aeroport pentru zborul spre Lima, unde dupa sosire vom fi transferati la Hotel Del Pilar Miraflores 4* (sau similar 4*).

Ziua 11 / 13.04.2024: Lima - Paris

Mic dejun. in aceasta zi vom explora Lima, supranumit "oraşul regilor", intemeiat de conchistadorul Francisco Pizzaro in anul 1535, metropola care s-a extins pe zone largi de deşert şi pe numeroase vai, fiind considerat oraşul cu cel mai mare teritoriu deşertic, dupa Cairo. Tur panoramic de oraş care va incepe cu centrul istoric, in care vom putea admira Piata Mare, Plaza de Armas inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO, cu Palatul Prezidential, Primaria, Palatul Arhiepiscopal, Piata San Martin, Catedrala şi Biserica San Francisco, cu catacombele sale. Turul va continua in Lima moderna cu cartierele rezidentiale şi comerciale, cu San Isidoro - Parcul Olivar, Miraflores - Parcul Central şi Parcul Iubirii, care are un mic amfiteatru şi un bun punct de belvedere catre ocean. Vom vizita in continuarea zilei Muzeul Larco Herrera, unde ne vom putea face o imagine de ansamblu asupra trecutului antic din Peru, aici gasindu-se cea mai vasta colectie privata de arta precolumbiana din tara. Muzeul expune cronologic sute de piese ceramice, textile, metalice si pietre pretioase, precum si tezaurul unde sunt pastrate bucati de pietre pretioase de aur, argint si pietre semipretioase. Muzeul Larco este unul dintre putinele muzee din lume care permite accesul la toate exponatele sale, in acest caz fiind in jur de 45.000 de piese. O alta atractie a muzeului si de mare interes pentru vizitatori este expozitia de arta erotica precolumbiana. Dejun la un restaurant local. Transfer la aeroport pentru plecarea spre Paris cu compania Air France, zbor AF 483 (18:00 / 13:25).

Ziua 12 / 14.04.2024: Paris - Bucureşti

Sosire la Paris la ora 13:25, de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul AF 1588 (15:20 / 19:10).

 

TARIF: 1680 EURO + 1590 USD / loc in camera dubla; Supliment single: 450 USD

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 20 turişti; pt. 15-19 turişti, tariful se va majora cu 160 usd/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucureşti - Paris - Lima si retur cu compania Air France

- transport continental cu avionul pe ruta: Cusco - Lima

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile intercontinentale şi pentru zborurile continentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti

- transport cu trenul pe rutele: Ollantaytambo - Aguas Callentes si retur

- 8 nopti cazare in hoteluri de 4* şi 2 nopti la hotel de 3*

- mesele mentionate in program: 10 mic dejunuri şi 7 dejunuri in zilele 3, 4, 6, 7, 8, 9 şi 10

- transferurile, tururile mentionate in program

- taxele si biletele de intrare la obiectivele mentionate in program

- excursie in Insulele Ballestas

- zbor deasupra liniilor Nazca

- excursie in Colca Canyon

- croaziera pe Lacul Titicaca

- vizita pe Insula Taquile

- vizitarea turnurilor funerare de la Sillustani

- vizitarea siturilor arheologice Pucara şi Raqchi

- tur de oras in Cusco

- vizitarea ruinelor Inca: Sacsayhuaman, Fortul Puca Pucara, Qenko si Tambomachay

- excursie in Valle Sagrado de los Incas - Valea Sacra a Incasilor

- excursie la Machu Picchu

- tur de oras in Lima

- vizitarea Muzeului Larco Herrera

- ghizi locali

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxe de ieşire de pe aeroporturi, in cazul in care se aplica

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- bacşişuri: 50 euro/pers. pt. ghizi şi şoferi, mai putin pt. bagajişti (care se achita conducatorului de grup cel tarziu la sosirea in Lima); bacşişurile nu se refera şi la excursiile optionale

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

ACTE NECESARE:

- paşaport valabil minim 6 luni de la data intoarcerii din calatorie

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor 

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei DAL TRAVEL (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia DAL TRAVEL nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia DAL TRAVEL; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>