home

Mistici sufiti, traditii otomane, oraşe preistorice şi minuni naturale

 

PERIPLU TURCESC

DIN ISTANBUL PaNA in CAPPADOCIA

 

Istanbul - Bursa - Cumalikizik - Eskisehir - Kutahya - Afyonkarahisar - Sargalassos - Beysehir - Konya - Catalhoyuk - Meram - Aksaray - Hacibektas - Cappaddocia - Kayseri

 

Circuitul in care va invitam nu este doar un prilej de a descoperi sau de a redescoperi una dintre cele mai populare destinatii turistice, Turcia, ci prin felul in care a fost atent conceput, este de fapt o invitatie la un periplu care va va purta, istoric şi spiritual, din negura timpurilor pana in zilele noastre. Pentru ca parcurgandu-l, veti descoperi prima aşezare urbana a lumii, Catalhoyuk, care avand o vechime de aproape 10.000 ani se bucura de o pozitie de prim rang in Patrimoniul Mondial al Umanitatii, veti afla care a fost istoria nenumaratelor regate ce au dominat rand pe rand Podişul Anatoliei şi veti intelege misterele exploziei culturale greceşti şi romane atunci cand veti vizita oraşul antic Sargalassos. De asemenea, veti fi uimiti de realizarile Imperiului Bizantin in Istanbul, fostul Constantinopol, veti admira bogatia arhitecturii selgiucide in moscheile şi in caravanseraiurile vechi de sute de ani pe care le veti vizita, veti descoperi locul de unde in urma cu peste şapte secole a inceput istoria Imperiului Otoman, Bursa, ale carui traditii sunt minunat conservate in Cumalikizilik, localitate vestita pentru arhitectura sa traditionala, iar la final veti intelege ce se afla in spatele dezvoltarii economice fara precedent care a propulsat oraşele din Anatolia, numite pe drept cuvant tigrii Turciei moderne. Veti intelege de asemenea care a fost drumul parcurs de catre spiritualitatea locala, de la credinta vechilor zei greci şi romani, trecand prin volutele intelectuale bizantine, bucurandu-va de bogatia extazului mistic sufit şi intelegand ulterior secularitatea unei tari in care islamul moderat reuşeşte sa gaseasca un echilibru intre traditii şi modernitate unic in lume. Un periplu din care va veti intoarce mult mai bogati spiritual şi cu o dorinta de a va reintoarce in aceasta tara care are atat de multe de oferit.

 

Perioada: 10.04 - 17.04.2023

 

Ziua 1 / 10.04.2023: Bucureşti - Istanbul

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 07:00 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1044 (09:35 / 11:00). Dupa transferul de la aeroport catre centrul oraşului, vom incepe turul cu Moscheea Hagia Sophia - Ayasofya-i Kebir Cami-i Serifi, fosta Sfanta Sofia, o fosta biserica bizantina construita de Justinian in anul 537, ce a fost pana la transformarea ei in moschee de catre turci, cel mai mare monument religios crestin din lume. Aceasta a fost muzeu pana in iulie 2020, iar in prezent este o moschee care inca prezinta multe mozaicuri care dateaza din epoca bizantina. Amestecul dintre arta crestina si cea musulmana fascineaza si in prezent. Vom vizita in continuarea zilei Palatul Topkapi si Haremul (Topkapi Sarayi), care au probabil cele mai colorate povesti dintre toate muzeele ​​din lume. Sultani puternici, curteni ambitiosi, concubine frumoase si eunuci intrigatori au trait si au lucrat aici intre secolele al XV-lea si al XIX-lea, cand era curtea Imperiului Otoman. O vizita la pavilioanele opulente ale palatului, la Tezaurul plin de bijuterii si la intinsul Harem ofera o privire fascinanta asupra vietilor lor (nu este inclusa taxa de intrare care se va plati la fata locului). Vom merge apoi la Moscheea Suleymaniye, construita de Sinan, marele arhitect otoman al lui Suleyman Magnificul, construita intre anii 1550 si 1557 si care este considerata cea mai frumoasa din Istanbul. in continuarea zilei vom vizita Muzeul de Istorie Panorama 1453 situat in Topkapi, muzeu panoramic unde este redata cu efecte speciale cucerirea Istanbulului de catre Fatih Sultan Mehmet. Imaginea este desenata pe o emisfera cu diametrul de 38 m, iar pictura care acopera suprafata acesteia are 2.350 m2, iar noi, ca vizitatori, vom fi surprinsi din toate directiile de sunetele miilor de soldati ale lui Mehmed si ale imnului Mehter. Cina şi cazare la Hotel Best Western Empire Premier 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 11.04.2023: Istanbul - Bursa - Cumalikizik - Eskisehir

Mic dejun. Plecare spre Bursa, al patrulea oraş ca marime al Turciei, fosta capitala a Imperiului Otoman intre anii 1335 şi 1363, in prezent unul dintre cele mai importante centre industriale ale tarii. Vom incepe vizitarea oraşului cu unele dintre cele mai reprezentative ansambluri arhitectonice, moscheea Ulu, cea mai mare din oraş, construita din ordinul sultanului Baiazid in anul 1399 şi care deşi incorporeaza elemente de arhitectura selgiucida este reprezentativa pentru arhitectura otomana timpurie, şi respectiv moscheea Yesil vestita pentru superbele decoratii la care s-a folosit celebra faianta de culoare verde şi albastra adusa din oraşul persan Tabriz. Vizita va continua cu muzeul dedicat intemeietorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturc, care este adapostit intr-una dintre reşedintele in care acesta a stat de mai multe ori atunci cand a vizitat oraşul. De aici ne vom indrepta spre Cumalikizik, un sat tipic otoman aşezat la poalele Muntelui Uludag, care ingloband peste 250 de case traditionale otomane şi reuşind sa pastreze intacta atmosfera acelor timpuri işi merita cu prisosinta INSCRIEREa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Dupa-amiaza ne vom indrepta spre Eskisehir, oras intemeiat de frigieni in urma cu peste 3000 ani, si care actualmente este capitala provinciei cu acelaşi nume. Vom descoperi partea veche a oraşului unde vom putea vizita Muzeul Pipelor. Acestea sunt facute din spuma de mare, pastrand o traditie care a facut cunoscut oraşul din cele mai vechi timpuri. Cina şi cazare la Hotel Tasigo 5* (sau similar 5*).

Ziua 3 / 12.04.2023: Eskisehir - Kutahya - Afyonkarahisar

Mic dejun. Plecare spre Kutahya, cunoscut centru de productie al obiectelor de ceramica, loc de unde provin multe dintre placile de faianta care decoreaza moscheile construite in timpul Imperiului Otoman. Vom putea admira priceperea meşteşugarilor care au moştenit traditia persana a prelucrarii şi decorarii obiectelor de lut in Muzeul Ceramicii, dupa care vom vizita bazarul şi ne vom plimba prin cartierul delimitat de Germiyan Socak unde vom admira arhitectura traditionala ce dateaza din perioada otomana. De aici ne vom indrepta spre Afyonkarahisar, in traducere Cetatea Neagra a Opiului, care aşa cum ii spune şi numele, a fost şi este unul dintre centrele de productie ale opiului, regiunea din jurul acestuia generand nu mai putin de o treime din cantitatea utilizata in lume in scopuri medicale. De asemenea, din aceasta zona se extrage celebra marmura Docimian (alba cu vene de diferite culori) care a fost folosita in constructia pavimentelor multor cladiri romane, printre care şi Panteonul din Roma, precum şi pentru sculptarea statuilor dacilor ce impodobesc Arcul lui Constantin. Vom descoperi oraşul dominat de castelul construit in sec. al XIV-lea care pastreaza inca intacta atmosfera unor timpuri de mult apuse. Vom admira Ulu Camii (Marea Moschee), o moschee istorica si cea mai importanta dintre moscheile din oras, un exemplu de arhitectura a moscheii din lemn anatolian din perioada selgiucida. Cina şi cazare la Hotel Ikbal Thermal 5* (sau similar 5*).

Ziua 4 / 13.04.2023: Afyonkarahisar - Sargalassos - Beysehir - Konya

Mic dejun. Dimineata vom vizita situl arheologic Sargalassos care, situat intr-un cadru natural incantator, pe pantele terasate ale muntelui Ak Dag, este unul dintre cele mai mari proiecte arheologice ale regiunii mediteraneene, fiind posibil ca dupa excavarea in totalitate a patrimoniului sau inca ascuns, sa rivalizeze cu celebrele Efes şi Pergamon. infiintat in urma cu peste 3200 ani, in urma procesului migrator initiat de catre Popoarele Marii, acesta devine un centru urban major al regatului Pisidiei, dar mare parte din structurile actuale dateaza din perioada elenistica precum şi din cea romana. Vom descoperi rand pe rand Agora inferioara cu baile romane precum şi cu Templul dedicat lui Antoninus Pius, Agora superioara cu fantanile, cu locul unde aveau loc şedintele consiliului roman, precum şi cu Altarul eroilor care in trecut gazduia statuia lui Alexandru cel Mare, dupa care vom admira Teatrul roman care, avand o capacitate de 9000 locuri, este considerat unul dintre cele mai bine conservate din Turcia. Dupa vizita ne vom continua traseul şi vom face o scurta oprire in Beysehir pentru a admira Moscheea Esefoglu, care datand din anul 1296, impresioneaza cu cele 42 de coloane şi cu mozaicurile de culoare albastra, precum şi Lacul Beysehir, cel mai mare lac de apa dulce si al treilea cel mai mare din Turcia, unul dintre cele mai frumoase din tara, care se bucura de o fauna salbatica diversa, cu nenumarate insule, plaje cu nisip, pesteri carstice si multe golfuri care indeamna vara turistii la inot. Optional, veti putea face o croaziera pentru a admira frumusetea acestuia. Traseul zilei va continua spre Konya, care de-a lungul sec. XII - XIII a fost capitala turcilor selgiucizi, avansand repede la rangul de centru cultural. Cina şi cazare la Hotel Anemon 5* (sau similar 5*).

Ziua 5 / 14.04.2023: Konya - Catalkoyuk - Meram - Konya

Mic dejun. Dimineata vom vizita Konya, important loc de pelerinaj religios, care are in centrul orasului o multime de muzee si monumente selgiucide. principalul obiectiv turistic este Muzeul Mevlana, dar acest oras central din Anatolia este de asemenea, plin de atractii arhitecturale, de moschei si vechi medrese (scoli teologice) care prezinta arta sultanatului selgiucid. Vom vizita Muzeul Mevlana si mormantul lui Mevlana Rumi, care a scris faimoasa sa poezie aici in sec. al XIII-lea. Mevlana Celaleddin Rumi a fost unul dintre reprezentantii cei mai proeminenti ai sufismului in Anatolia, denumit "printul poetilor sufi". in intreaga lui creatie el a proslavit iubirea divina spunand ca "Toate religiile vorbesc despre iubire, dar iubirea nu are nici o religie!", referindu-se la iubirea pentru divin. El a abordat dansul ca pe un mijloc privilegiat de intalnire cu Dumnezeu intemeind confreria "dervişii rotitori", care au pus in centrul liturghiei lor dansul şi muzica. De aici ne vom indrepta spre unul dintre cele mai importante situri neolitice ale lumii, Catalkoyuk care avand o vechime de aproape 10.000 ani, uimeşte prin structura locuintelor fara uşi şi ferestre, singurul acces fiind prin acoperiş, prin faptul ca apartine unei structuri sociale neolitice egalitare, precum şi prin modelul religios centrat pe cultul fertilitatii feminine, motiv pentru care a fost inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO. Dupa vizita vom face un popas in Meram, o atractie turistica importanta din zona, datorita cadrului natural deosebit dat de prezenta raului cu acelaşi nume ce izvoraşte din lacul de acumulare Altinapa. Dupa-amiaza ne vom intoarce in Konya unde veti putea asista optional la Ceremonia sema a dervişilor rotitori. Cina şi cazare la Hotel Anemon 5* (sau similar 5*).

Ziua 6 / 15.04.2023: Konya - Aksaray - Hacibektas - Cappadocia

Mic dejun. in prima parte a zilei ne vom deplasa spre Aksaray, important punct comercial de pe celebrul Drum al Matasii care a traversat Anatolia timp de secole, drept pentru care orasul se mandreste cu istoria sa milenara. O parte interesanta a acesteia este legata si de momentul in care karamanizii i-au tradat pe otomani in timpul Cruciadei de la Nicopole, iar ca pedeapsa, toata populatia din Aksaray a fost mutata in alte regiuni controlate de otomani, o mare parte in Istanbul, in ceea ce avea sa devina cartierul Aksaray. in prezent, Aksaray este unul dintre tigrii Anatoliei, alaturi de Kayseri si Konya, un oras prosper economic, unde vom face un scurt tur panoramic, prilej de a admira Marea Moschee Ulu Cami construita in perioada post-Seljuk Beylik si Moscheea Kizil Minare Camii. Vom vizita apoi Muzeul Aksaray fondat in anul 1969, cel mai mare muzeu din Anatolia Centrala, unde sunt expuse numeroase piese etnografice, fosile, opere de arta dar si mumii, dupa care vom vizita unul dintre impresionantele caravanseraiuri, un exemplu al arhitecturii anatoliene selgiucide, construit ca punct de oprire pe vechiul Drum al Matasii. Urmatorul obiectiv spre care ne vom indrepta, este tot legat de spiritualitatea sufita şi se afla in localitatea Hacibektas, fiind reprezentat de Complexul Haji Bektasi Veli, dedicat sfantului sufit cu acelaşi nume. Fondatorul ordinului Bektashi, raspandit nu numai in Anatolia ci şi in Balcani, a trait in sec. al XIII-lea, şi este considerat de multi credincioşi ca avand o importanta chiar mai mare decat a lui Rumi Mevlana sau chiar a lui Yunus Emre, datorita rolului jucat de acesta in raspandirea unui islam mult mai tolerant, care apoi va influenta islamul de tip alevit, raspandit şi in momentul de fata in mare parte a Turciei. Dupa ce vom vizita cele trei curti interioare care cuprind printre altele logia dervişilor şi mormantul lui Haji Bektasi Veli, ne vom indrepta spre Cappadocia. Cina şi cazare la Hotel Altinoz 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 16.04.2023: Cappadocia

Mic dejun. Zi dedicata vizitarii Cappadociei, renumita pentru peisajul ei fantastic, misterios, ciudat chiar, sapat de natura in lava vulcanica a muntelui. Pentru creştini este regiunea unde au trait cativa dintre cei mai importanti parinti şi teologi ai Bisericii: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie de Nyssa şi Sf. Grigorie de Nazians. Vom incepe ziua cu o plimbare prin Valea Roşie şi vom vizita oraşul subteran Kaymakli, cel mai mare din Cappadocia, oraş sapat in stanca, ce se intinde pe 8 nivele, dintre care doar 4 sunt accesibile şi deschise publicului şi care comunica intr-un mod complicat, special conceput pentru a deruta posibilii adversari. Zona a fost locul de refugiu al primilor creştini, iar mai tarziu, loc de refugiu din calea invaziilor arabe. Vom explora oraşelele Avanos de pe Raul Kizilirmak cunoscut pentru atelierele de olarit, Pasabağ cunoscut pentru formatiunile de piatra sub forma unor hornuri. Vom vizita apoi Muzeul National in aer liber din Goreme, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, unul dintre cele mai cunoscute locuri turistice din Turcia, un complex monahal de peste 30 biserici sapate in piatra, cu capele acoperite de fresce. Cina şi cazare in Cappadocia la Hotel Altinoz 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 17.04.2023: Cappadocia - Kayseri - Istanbul - Bucureşti

Mic dejun. Timp liber pentru vizite individuale si ultimele cumparaturi. Optional, dis-de-dimineata, zbor cu balonul de aer cald. Nu exista nicio indoiala ca cel mai bun mod de a incheia aceasta excursie este sa va bucurati de un zbor cu balonul cu aer cald de 1 ora peste peisajul unic selenar din Cappadocia. Aventura va incepe cu aprox. o ora si jumatate inainte de rasaritul soarelui, zborul va fi de aprox. 1 ora, in timp ce pilotul dumneavoastra ghideaza balonul peste vaile pitoresti. Pe masura ce rasare soarele si razele aurii ale soarelui lumineaza formatiunile de roca unice, veti fi uimiti de mirajul acestor locuri unice. Vom face mai apoi un scurt tur al orasului Kayseri, unul dintre cele mai vechi din Anatolia, capitala provinciei greco-romane din anul 380 i.Hr., devenita Cezaree a Cappadociei, dupa ce imparatul roman Tiberiu a cucerit-o, prilej pentru a admira cateva dintre monumentele sale istorice ce dateaza din perioada selgiucida. Transfer la aeroportul din Kayseri pentru plecarea spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 2013 (15:05 / 16:40), de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul TK 1045 (19:00 / 20:20).

 

TARIF: 1450 EURO / loc in camera dubla; Supliment single: 280 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 19 turişti; pt. 15-18 turişti, tariful se va majora cu 100 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucureşti - Istanbul şi Kayseri - Istanbul - Bucureşti cu compania Turkish Airlines

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile intercontinentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti

- 4 nopti de cazare in hotel de 5* si 3 nopti cazare in hoteluri de 4*

- mesele mentionate in program: 7 mic dejunuri si 7 cine

- taxele de intrare la monumentele şi obiectivele turistice din program

- transferurile, tururile şi excursiile mentionate in program

- ghid local vorbitor de limba engleza

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- bacşişuri: 40 euro/pers., pentru ghizi şi şoferi, mai putin pentru bagajişti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacşişurile nu se refera şi la excursiile optionale

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local

  • zbor cu balonul de aer cald in Cappadocia: aprox. 250 euro/pers. (se rezerva la agentie si se achita la fata locului)

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- paşaportul valabil minim 6 luni

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor 

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>