home

Deşert, arta rupestra şi safari

 

NAMIBIA - CASCADA VICTORIA

zimbabwe / zambia

 

Windhoek - Parcul National Namib Naukluft - Sossusvlei - Canionul Sesriem - Solitaire - Walvis Bay - Swakopmund - Cape Cross - Henties Bay - Twyfelfontein - Parcul National Etosha - Okahandja - Victoria Falls (Zimbabwe / Zambia)

 

Va invitam intr-o calatorie inedita prin Namibia, prilej de a afla amanunte din istoria tumultoasa a acestei parti a lumii, de a admira priveliştile care pastreaza nealterat ritmul naturii şi de a "urmari" salbaticiunile de aici. Supranumita "tara ingerilor", Namibia va va incanta cu frumusetea sa, fiind un loc al contrastelor, cu dunele de nisip roşu din Sossusvlei si "stelele" Deşertului Namib, cu savana şi muntii stancoşi din Platoul Central, cu plajele superbe de pe coasta Atlanticului, cu arta rupestra din Twyfelfontein şi cu cele mai diverse animale salbatice care traiesc in marele Parc National Etosha. Si nu in ultimul rand, veti putea admira poate cel mai graitor exemplu de frumusete naturala, magnifica Cascada Victoria situata pe cursul fluviului Zambezi, ce formeaza granita dintre Zimbabwe si Zambia. Veti admira din Zimbabwe si Zambia aceasta cadere de apa impresionanta, vizibila de la zeci de kilometri distanta, cu sute de mii de hectare de habitat natural pastrat intact de decenii. Natura este aici la ea acasa si emana o puternica forta magnetica asupra multor turişti din intreaga lume, din care speram sa faceti şi dvs. parte şi sa traiti aceasta experienta!

 

Perioada: 15.03 - 28.03.2024

 

Ziua 1 / 15.03.2024: Bucureşti - Frankfurt - Windhoek

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 12:30 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Lufthansa). Plecare spre Frankfurt cu compania Lufthansa, zbor LH 1419 (14:30 / 16:05), de unde vom pleca spre Windhoek cu zborul LH 4298 (21:55 / 09:15).

Ziua 2 / 16.03.2024: Windhoek

Sosire in Windhoek, capitala Namibiei, un oraş cu un farmec aparte datorita amestecului sau armonios dintre cultura africana şi cea europeana, centru cosmopolit, care insufla in general o ambianta relaxanta şi deschisa. Situat la o altitudine de 1.700 m, adapostit de munti la sud şi est, oraşul a fost intemeiat in anul 1840 de catre Jonker Afrikaner, langa surse termale, de unde şi numele date de triburile locale, "Ai-Gams" şi "Otjomuise", care in traducere inseamna "un loc cu aburi". Distrus ulterior in timpul razboiului, aşezarea a fost refacuta in anul 1890, atunci cand o colonie germana a pus piatra de temelie la vechea cetate. Vom face un tur panoramic al oraşului, prilej de a descoperi "inima Namibiei", cu influente germane vizibile inca in arhitectura oraşului. Vom admira cladirile vechi din centrul oraşului, precum Catedrala, Parlamentul si fortul vechi ridicat de catre capitanul german Curt von François. Dejun la un restaurant local si cazare la Hotel Avani 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 17.03.2024: Windhoek - Parcul National Namib Naukluft - Sossusvlei

Mic dejun. Ne vom indrepta spre cel mai mare parc din Africa, al patrulea cel mai mare din lume, Parcul National Namib Naukluft, care cuprinde o parte din Deşertul Namib, considerat a fi cel mai vechi deşert din lume, precum şi lantul muntos Naukluft. Namib inseamna "loc deschis" iar numele tarii, Namibia "taramul locurilor deschise" provine de la acesta. Acest desert este considerat a fi cel mai batran desert din lume, urmele unei clime calduroase si uscate putand fi datate cu peste 80 milioane de ani in urma. Aici se afla vestitul "Munte de Foc", renumit prin vestigiile unor stravechi documente de viata si de cultura bosimana, fiind singura zona etnografica in care bosimanii au creat asezari stabile, catune de colibe construite din pietre suprapuse, avand interiorul captusit cu un strat gros de ierburi uscate. Cina si cazare la Desert Quiver Camp (sau similar).

Ziua 4 / 18.03.2024: Sossusvlei - Canionul Sesriem - Sossusvlei

Mic dejun. in aceasta zi vom ajunge in cea mai cunoscuta zona a parcului, principala atractie turistica, Sossusvlei, o mare intindere argiloasa, inconjurata de imense dune roşii, situata in preajma depresiunilor Dead Vlei şi Hidden Vlei, listata in Patrimoniul Mondial UNESCO. Dunele de nisip spectaculoase, pot atinge si 300 m inaltime, fiind cele mai mari din lume, intinzandu-se pe o distanta de mai bine de 60 km. Acestea s-au format in timpul a milioane de ani, ca urmare a depunerii de nisip in Oceanul Atlantic de catre Raul Orange. Nisipul a fost ulterior mutat spre nord de catre Curentul Benguela şi in final preluat de vant şi readus pe uscat, natura creand aceste forme şi dimensiuni impresionante. in aceasta mare de nisip, pantele dunelor se imbina armonios, formand un model stelar, de aceea sunt des supranumite "stelele deşertului". Vom vedea faimoasele dune de nisip, carora razele soarelui le confera culori puternice, intr-o continua schimbare, ocazie minunata pentru fotografii inedite. Ne vom indrepta apoi spre Canionul Sesriem, a doua atractie turistica importanta a parcului. Format acum 2 milioane de ani de Raul Tsauchab, care si-a croit drum printre rocile sedimentare, acest defileu ingust are aprox. 1 km lungime si 30 m adancime. O multime de pesteri si formatiuni de roca ciudate au fost sculptate de rau, iar de-a lungul canionului vom putea observa, in functie de marimea rocilor si a sedimentelor care au fost depuse, in ce perioade de timp raul a avut o forta puternica si cand au fost ani la rand de seceta, raul neavand aproape deloc putere. Apa umple canionul aproape in fiecare an, dar fluxul nu este de obicei suficient de puternic pentru a impinge apa pana la Sossusvlei, aflat la aprox. 60 km distanta. O varietate uimitoare de animale salbatice s-a adaptat sa traiasca in acest loc, inclusiv specii rare, precum soparlele care pun ambele picioruse din fata jos atunci cand merg, gandacelul "toktokkie" care se apleaca pentru a rula picaturile de roua pe corpul sau, iar noaptea se pot auzi strigatele bufnitei-vultur cu pete si urletele indepartate ale sacalului. Cina si cazare la Desert Quiver Camp (sau similar).

Ziua 5 / 19.03.2024: Sossusvlei - Solitaire - Walvis Bay - Swakopmund

Mic dejun. in aceasta zi ne vom deplasa spre Swakopmund, oraş-port aflat in partea de vest a tarii, ridicat in punctul de varsare a raului Swakop in Oceanul Atlantic. Pe parcursul drumului vom trece prin Solitaire, o mica asezare din regiunea Khomas situata in centrul tarii, singura localitate dintre desert si coasta oceanului Skeleton, dupa care vom ajunge in oraşelul Walvis Bay, unde oceanul formeaza o pitoreasca laguna, mereu animata de nenumarate pasari marine, pelicani şi flamingo. Aceasta zona umeda este una dintre cele mai importante din sudul Africii, fiind locul de iernare pentru mii de pasari migratoare. Walvis Bay a fost descoperit de catre Bartolomeo Diaz, celebrul navigator şi explorator portughez, inca din anul 1487, dar a fost infiintat abia in anul 1793 de catre colonia olandeza, 2 ani mai tarziu fiind anexat Marii Britanii. Ulterior oraşul a devenit, la fel ca intreaga zona care se termina cu Capul Bunei Sperante, parte a Uniunii Africa de Sud, pana cand fostul preşedinte F.W. de Klerk a inapoiat acest port Namibiei. Dupa pauza pentru dejun ne vom ajunge indrepta catre Swakopmund, oraş fondat de catre coloniştii germani, servind ca port principal pentru teritoriile din Africa de sud-vest. Cina la un restaurant local si cazare la Hotel Swakopmund Beach 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 20.03.2024: Swakopmund - Cape Cross - Henties Bay - Twyfelfontein

Mic dejun. Traseul zilei ne va purta spre nord, catre Damaraland, una dintre cele mai salbatice zone ale Namibiei, neimblanzita, vasta, cu pajisti, defilee si formatiuni uriase de granit. Vom ajunge la Cape Cross, o zona protejata care adaposteşte cea mai mare colonie de foci din lume, unde vom fi impresionati de miile de foci care lenevesc pe plaja sau se joaca in apa, profitand de bancurile bogate de peşti aduse de curentul rece Benguela. Deşi zona este in principal cunoscuta pentru focile de mare, Cape Cross are o istorie lunga, care incepe din anul 1485, atunci cand exploratorul portughez Diego Cao, primul european care a pus piciorul in Namibia, a ridicat o cruce pe malul oceanului in cinstea regelui portughez Joao II. Ne vom indrepta apoi spre oraselul pescaresc Henties Bay, in apropierea caruia vom vedea de pe plaja epava Zeila, dupa care vom putea admira Organ Pipes, o formatiune de roci ce cuprinde un grup de coloane care seamana cu tuburile de orga, care s-au format in urma cu aprox. 150 milioane de ani, ca urmare a intrarii lavei lichide intr-o formatiune de roci, expusa in timp la eroziune. in continuarea zilei ne vom deplasa catre Twyfelfontein unde vom vizita situl arheologic cu gravuri preistorice in roca, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Acesta contine peste 2.500 de petroglife, cele mai multe dintre acestea fiind bine conservate, reprezentand rinoceri, elefanti, struti şi girafe, dar s-au descoperit şi picturi rupestre in ocru roşu, ce ilustreaza figuri umane. Pe parcursul traseului vom putea admira Muntele Brandberg, cel mai inalt munte din Namibia, locul unde s-au descoperit peste 1.000 de adaposturi şi mai mult de 45.000 de picturi pe stanca. Cina si cazare la Twyfelfontein Country Lodge (sau similar).

Ziua 7 / 21.03.2024: Twyfelfontein - Parcul National Etosha

Mic dejun. Dimineata vom vizita Padurea Pietrificata Damaraland, descoperita in anul 1940, declarata monument national. De fapt vom vedea o acumulare de trunchiuri de copaci fosilizati de acum 280 milioane de ani, care au fost adusi pe teritoriul actualei Namibii in timpul unor mari inundatii, de apele unui rau care strabatea continentul Gondwana. Vom vizita in continuare un sat al tribului semi-nomad Himba, unde vom vedea femeile cunoscute in lume datorita faptului ca işi acopera pielea, parul impletit şi hainele cu un amestec roşu, format din ocru, unt şi par de capra, care indeplineşte nu numai o functie estetica, ci şi una sociala, oferind de asemenea, protectie impotriva radiatiilor solare şi intepaturilor de insecte. in continuarea zilei ne vom indrepta catre Parcul National Etosha, care ocupa o suprafata de aprox. 23.000 km², reprezentand una dintre cele mai frumoase şi mai importante rezervatii din sudul Africii, bucurandu-se de o mare diversitate a vietii salbatice: 114 specii de mamifere, 340 specii de pasari, 110 specii de reptile, 16 specii de amfibieni. Formatiunea reprezentativa a zonei este Etosha Pan, care are forma unei tigai, formatiune rezultata in urma evaporarii apei din lacul candva alimentat de Raul Kunene şi formata in prezent din depuneri de saruri, nisip şi argila. De aici şi denumirea parcului, care in traducere inseamna "marele loc alb". in zonele limitrofe ale Etosha Pan se gasesc izvoare perene, care atrag numeroase animale salbatice şi pasari. Cina şi cazare la Etosha Village (sau similar).

Ziua 8 / 22.03.2024: Parcul National Etosha

Trezire matinala şi mic dejun. Experienta acestei zile de safari in Parcul National Etosha, unul dintre cele mai cunoscute din lume, declarat Parc National inca din anul 1907 cand Namibia era colonie germana, ne va da posibilitatea de a "gusta" Africa in forma sa pura. in functie de cat de norocoşi vom fi, vom putea vedea elefanti, rinoceri negri, specie aflata pe cale de disparitie, lei care se camufleaza in culoarea aurie a pajiştilor, bivoli, girafe care se ridica deasupra vegetatiei uscate şi chiar leoparzi. Cina şi cazare la Etosha Village (sau similar).

Ziua 9 / 23.03.2024: Parcul National Etosha - Okahandja - Windhoek

Mic dejun. in aceasta zi ne vom intoarce in Windhoek, trecand pe traseu prin Okahandja, unde vom vizita o piata de artizanat locala. Dejun la un restaurant local si cazare la Hotel Avani 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 24.03.2024: Windhoek - Victoria Falls (Zimbabwe)

Mic dejun. Transfer la aeroport pentru plecarea cu compania Swiss International Airlines, zbor LX 9348 (10:30 / 12:15) spre Zimbabwe, pentru a admira priveliştea memorabila oferita de Cascada Victoria! Dupa sosirea la Victoria Falls vom fi transferati pentru cazare la Hotel Ilala Lodge 4* (sau similar 4*). Dupa-amiaza, vom face o croaziera cu cina inclusa pe Fluviul Zambezi, in timpul careia vom avea prilejul de a admira un superb apus de soare, iar cu putin noroc, vom putea descoperi o parte dintre numeroasele animale si pasari salbatice care populeaza Parcul National Victoria Falls. Cazare la Hotel Ilala Lodge 4* (sau similar 4*).

Ziua 11 / 25.03.2024: Victoria Falls (Zimbabwe)

Mic dejun. in aceasta zi "ne vom intalni" cu mareata Cascada Victoria, cea mai mare cascada din lume, situata pe cursul fluviului african Zambezi, formand in aceasta zona granita dintre Zimbabwe si Zambia, considerata una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii, inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 1989. in partea centrala cascada are o inaltime de 108 m, iar debitul sau mediu depaseste 1000 m3/s. Primul european care a ajuns la cascada in anul 1855, a fost scotianul David Livingstone, misionar si cercetator al Africii, numind-o "Victoria" in cinstea reginei Victoria a Angliei. Prima impresie va fi de neuitat, Fluviul Zambezi varsandu-se cu o putere fantastica in abis, descatuşand o energie imensa. Vom avea prilejul de a admira şi podul construit peste cascada, care leaga Zimbabwe de Zambia, construit in anul 1905. Cazare la Hotel Ilala Lodge 4* (sau similar 4*).

Ziua 12 / 26.03.2024: Victoria Falls (Zimbabwe / Zambia / Zimbabwe)

Mic dejun. Dimineata vom traversa granita in Zambia deplasandu-ne pe podul pe care l-am admirat cu o zi inainte. Vom avea prilejul de a admira si de pe partea Zambiei, Cascada Victoria numita de localnici Mosi-oa-Tunya, in traducere "fumul care tuna", deoarece norul de stropi de apa se poate ridica pana la 400 m inaltime, cu un zgomot ce se aude pana la 40 km distanta. Dupa o plimbare agreabila in parc si o multime de fotografii vom vizita satul Mukuni, care adaposteste populatia Leya. seful tribului ne va invita sa descoperim modul in care oamenii traiesc aici de peste 700 de ani, vom vedea cabanele lor traditionale, cum sunt construite si decorate, dupa care vom avea prilejul de a gusta unele dintre alimentele si berea pe care o produc singuri. intoarcere in Zimbabwe pentru cazare la Hotel Ilala Lodge 4* (sau similar 4*).

Ziua 13 / 27.03.2024: Victoria Falls (Zimbabwe) - Frankfurt

Mic dejun. Dimineata, optional plimbare cu elicopterul deasupra Cascadei Victoria, o imagine magnifica a cascadei privita dintre nori. Ne vom bucura de timp liber pana la ora transferului la aeroport pentru plecarea spre Frankfurt cu compania Lufthansa, zbor LH 4305 (16:10 / 05:20).

Ziua 14 / 28.03.2024: Frankfurt - Bucureşti

Sosire in Frankfurt la ora 05:20, de unde vom pleca spre Bucureşti cu zborul LH 1418 (10:25 / 13:45).

 

TARIF: 4290 EURO / loc in camera dubla; Supliment single: 580 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup de minim 17 turişti; pt. 12-16 turişti, tariful se va majora cu 190 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucureşti - Frankfurt - Windhoek şi Cascada Victoria - Frankfurt - Bucureşti cu compania Lufthansa

- transport local cu avionul pe ruta: Windhoek - Cascada Victoria cu compania Swiss International Airlines

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile intercontinentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti, iar in safari transportul se face in vehicule de teren special adaptate pentru astfel de drumuri

- 11 nopti cazare in hoteluri de 4* şi lodge-uri

- mesele mentionate in program: 11 mic dejunuri, 2 dejunuri si 6 cine

- croaziera cu cina inclusa pe Fluviul Zambezi

- transferurile, tururile şi excursiile mentionate in program

- taxele de intrare in rezervatii şi la obiectivele mentionate in program

- ghizi locali

- insotitor roman de grup

- asigurarea in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxa de viza Namibia: aprox. 71 usd/pers., care se plateşte individual la sosire; viza se poate achita doar cu cardul

- taxa de viza Zimbabwe (intrari multiple): aprox. 50 usd/pers., care se plateşte individual la sosire

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, alte taxe de intrare, cheltuieli personale, bauturi etc.

- bacşişuri: 70 euro/pers. pentru ghizi şi şoferi, mai putin pt. bagajişti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacşişurile nu se refera şi la excursiile optionale

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

INFORMATII VIZA:

- pentru cetatenii romani care calatoresc in acest stat in scop turistic in Namibia viza de intrare se obtine, pentru sederi de pana la 90 de zile, direct pe aeroportul international Hosea Kutako-Windhoek

- viza se poate achita doar cu cardul

- pentru cetatenii romani care calatoresc in acest stat in scop turistic in Zimbabwe, viza de intrare se obtine direct la sosire pe aeroportul Victoria Falls

 

ACTE NECESARE PENTRU OBtINEREA VIZEI DE NAMIBIA:

- paşaport valabil minim 6 luni de la data inceperii calatoriei cu 2 pagini nestampilate consecutiv pentru viza; nu se accepta paşaport temporar

- asigurare medicala de sanatate pe intreaga durata a programului

- completare formular viza pentru Namibia (la sosire)

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor 

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >> la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>