home

 

Traditii stravechi, natura salbatica şi Festivalul Naadam

 

MONGOLIA DELUXE - MARELE TUR

 

Ulan Bator - Dalanzadgadn - Valea Yol - Gobi Gurvan Saikhan - Bayanzag -

Desertul Gobi - Karakorum - Manastirea Erdene Khamba - Elsen Tasarkhai -

Parcul National Hustai - Parcul National Terelj - Tsojin Boldog - Hui Doloon Hudag

 

Mongolia este una dintre destinatiile prea putin cunoscute, unde veti putea descoperi o mare varietate de forme de relief, de la paduri, deserturi, rauri si lacuri cristaline si unde veti experimenta ospitalitatea traditionala a nomazilor. Circuitul pe care vi-l propunem va indeamna sa calatoriti printr-o tara deosebita, in care natura salbatica se imbina cu traditii de mii de ani si unde budismul a construit temple şi manastiri impresionante. De la stepa mongola, tinutul salbatic cu cea mai spectaculoasa bolta stelara, la enormul deşert fierbinte Gobi şi dunele de nisip cantatoare, pana in capitala tarii, Ulan Bator, veti calatori printre repere istorice pe care le veti "aşeza" pe harta marilor civilizatii, toate marcand destinul Europei şi al intregii lumi. Veti face cunostinta cu una dintre ultimele culturi nomade de pe pamant, unde modul de viata traditional se desfaşoara ca acum un mileniu. Veti calatori prin stravechiul Imperiu Mongol, pe urmele temutului Ginghis Han, veti experimenta innoptarea in iurte deluxe şi nu in ultimul rand veti avea şansa de a participa la celebrul Festival Naadam, care se desfaşoara inca din timpurile primului stat nomad, Hurnu, al stramoşilor mongoli. O experienta extraordinara care va va trezi interesul pe tot parcursul circuitului şi va va face sa vedeti lumea cu alti ochi!

 

Perioada: 01.07 - 14.07.2024

 

Ziua 1 / 01.07.2024: Bucureşti - Istanbul - Ulan Bator

intalnire cu conducatorul de grup la aeroportul Henri Coanda, la ora 07:30 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1044 (09:35 / 11:00), de unde vom pleca spre Ulan Bator cu zborul TK 236 (18:10 / 07:10).

Ziua 2 / 02.07.2024: Ulan Bator

Dupa sosirea in Ulan Bator ne vom intalni cu ghidul local care ne va insoti in timpul transferului la hotel pentru mic dejun. Vom incepe apoi explorarea oraşului, situat pe malurile raului Tuul, si unde vom sesiza ca agitatia marilor oraşe cosmopolite lipseşte cu desavarşire. Vom vizita Mausoleul Zaisan, ridicat in cinstea eroilor cazuti in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, situat in partea sudica a oraşului, pe o colina de unde vom putea surprinde o minunata panorama asupra capitalei. in continuarea zilei vom vizita cea mai mare manastire activa din tara, Manastirea Gandan, al carui nume inseamna "marele loc al bucuriei complete", unde vom vedea o impresionanta statuie a lui Buddha, Megjid Janraiseg, care reprezinta compasiunea, cu o inaltime de 26,5 m şi o greutate de "numai" 20 t. Dupa dejun vom vizita Palatul de Iarna al lui Bogd Khaan, ultimului han al Mongoliei, care adaposteşte in prezent o vasta colectie de obiecte personale, precum şi capodopere ale artei buddhiste. Cina şi cazare la Hotel Holiday Inn 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 03.07.2024: Ulan Bator - Dalanzadgadn - Valea Yol - Gobi Gurvan Saikhan

Mic dejun. Transfer la aeroportul din Ulan Bator pentru zborul spre Dalanzadgadn, de unde ne vom deplasa spre Parcul National Gobi Gurvan Saikhan. Vom ajunge in Yolyn Am, numita si Valea Yol sau Valea Vulturului, situata in Parcul National "Cele trei frumuseti ale lui Gobi". Valea Yol a fost initial stabilita pentru a conserva viata pasarilor in regiune, insa in prezent este faimoasa pentru peisajul sau neobisnuit, deoarece este de fapt un canion ingust, neobisnuit, al unui rau care curge prin Muntele Zuun Saikhan. Peretii abrupti de stanca se ridica la 200 m, iar canionul are pajisti verzi uimitoare, cu un strat gros de ghetar, care este adanc intins intre pereti. in timpul verii, apa curge din varful peretilor, formand cascade. Stancile inalte care flancheaza valea sunt impresionante, şi cu putin noroc vom putea observa oi salbatice Argali rar intalnite si capre de munte Ibex si Yol (Lammergeier), pasunand sus pe peretii stancilor. Dejun, cina si cazare la Govi Nomad Lodge Camp in iurte turistice deluxe (cu baie proprie)!

Ziua 4 / 04.07.2024: Gobi Gurvan Saikhan - Moltsog Els - Gobi Gurvan Saikhan

Mic dejun. in aceasta zi vom avea ocazia de a simti desertul in toata maretia sa coplesitoare, deoarece ne vom deplasa spre Moltsog Els unde vom admira splendidele dune de nisip. Vom vizita apoi o familie de pastori de camile ocazie cu care vom observa stilul lor unic de viata nomad. Vom putea sa calarim camile bactriene cu cocoase numite de localnici "Printul Gobi". Dejun, cina si cazare la Govi Nomad Lodge Camp in iurte turistice deluxe (cu baie proprie)!

Ziua 5 / 05.07.2024: Gobi Gurvan Saikhan - Bayanzag - Desertul Gobi

Mic dejun. Dimineata ne vom indrepta spre Bayanzag sau Flaming Cliffs, denumire data de exploratorul american Roy Andrew Chapman care a venit aici in 1920. Aceasta zona este renumita pentru fosilele ca urmare a eroziunii vantului si a apei, si care privite de la distanta arata ca un foc in mijlocul desertului. Roy Chapman Andrews si expeditia americana au descoperit primele cuiburi cu oua de dinozauri din Bayanzag in anul 1923. Descoperirile lor au dovedit lumii intregi ca dinozaurii chiar au depus oua in aceasta zona. Vom explora zonele cu paduri dese de copaci Saxual si vom putea hoinari pe dealurile rosii. Ocazional, vizitatorii gasesc bucatile de oase fosilizate si oua, insa este ilegal sa fie atinse. Dupa dejun ne vom indrepta catre ruinele manastirii Ongiin Khiid situate in mijlocul desertului Gobi. Vom explora ce a mai ramas din Ongiin Khiid, complex manastiresc infiintat in anul 1760 si care era compus din 30 de temple şi 4 mari universitati budiste. Acesta a fost distrus de epurarile comuniste din anii 1930 si ulterior restaurat de mai multi calugari. in zilele noastre functioneaza acolo un mic muzeu, pe care-l vom vizita. Cina şi cazare la Ongiin Nuuts Camp in iurte turistice standard.

Ziua 6 / 06.07.2024: Desertul Gobi - Karakorum

Mic dejun. Itinerariul zilei ne va purta spre nord, catre Karakorum, prilej cu care ne vom opri pe traseu la o familie nomada. Vom avea ocazia de a descoperi savoarea bucatariei locale, vom afla amanunte despre traditiile şi modul lor actual de viata complet diferit fata de traiul de la oraş, despre locuintele lor mobile de forma conica, semanand cu nişte corturi, fiind acoperite in exterior cu pasla şi piei de animale iar in interior cu covoare decorative. Dejun picnic pe traseu. Vom face o excursie pana la Raul Orkhon, dupa care ne vom deplasa in continuare spre Karakorum, oraş fondat in anul 1220 de catre marele Ginghis Han, fosta capitala a Mongoliei timp de 140 de ani, loc important de oprire pe Drumul Matasii care uimea in trecut calatorii care veneau din Occident, cu bogatiile sale, dar şi cu toleranta religioasa, aici existand atat temple buddhiste, moschei, dar şi biserici creştine. Cina şi cazare la Munkh Tenger Camp in iurte turistice deluxe (cu baie proprie)!

Ziua 7 / 07.07.2024: Karakorum - Manastirea Erdene Khamba - Elsen Tasarkhai

Mic dejun. in prima parte a zilei vom vedea ce a mai ramas din oraşul Karakorum, care in anul 1388 a fost in mare parte distrus, din ruinele sale fiind ridicata Manastirea Erdene Zuu, in traducere "sute de comori", celebra pentru cele 108 stupe, care simbolizeaza bobii din rosariul de rugaciune buddhist. Manastirea ridicata in perioada anilor 1585 - 1586, la ordinul bunicului lui Zanabazar, Abtai Han, dupa intalnirea sa cu cel de-al III-lea Dalai Lama, cand religia buddhista tibetana a fost declarata religie de stat in Mongolia, este una dintre putinele manastiri care au scapat de distrugerile comuniste din anii 1930 şi se regaseşte pe lista Patrimoniului Universal UNESCO. Aici vom vedea lucrarile unice ale lui Zanabazar, primul lider al buddhistilor mongoli, opere de o valoare inestimabila ale artizanilor mongoli precum sculpturi, maşti de tam, aplice, broderii, statui din lemn şi bronz inchinate zeilor, dar şi o colectie de torgon burhan, picturi pe materiale care se pot rula, realizate in secolele XVI - XIX. Mai multe relicve din piatra le vom vedea in Muzeul din Karakorum unde sunt pastrate piese care au apartinut cladirilor din vechiul oraş. Vom vizita in continuare unul dintre cele 4 puncte de hotar ale fostei capitale din timpul temutului Ginghis Han, 2 "turtle stones", sculpturi care reprezentau broasca testoasa, in calitatea sa protectoare, simbolizand eternitatea. Dupa dejun ne vom indrepta spre Elsen Tasarkhai, care poate fi tradus ca "dune izolate de nisip", o succesiune de dune care se intind pe o lungime de aprox. 80 km, facand parte din Marile Dune Mongole. Ne vom opri la Manastirea Erdene Khamba situata la poalele muntelui Khogno Khaan, manastire ridicata in sec. al XVII-lea de catre Zanabazar, un lider spiritual şi politic care a fost educat in Tibet şi care ulterior a fost sanctificat, devenind astfel primul sfant buddhist din Mongolia. Zanabazar a ridicat mai multe astfel de manastiri, insa Manastirea Erdene Khamba ridicata in onoarea mentorului sau Lama Erdene a fost sanctuarul care i-a placut cel mai mult, putand adaposti in vremurile ei de glorie, peste 1.000 de calugari in acelaşi timp. Desi in zilele noastre nu mai este functionala, manastirea si-a pastrat importanta spirituala. Cina şi cazare la Hoyor Zagal Camp in iurte turistice deluxe (cu baie proprie)!

Ziua 8 / 08.07.2024Elsen Tasarkhai - Parcul National Hustai

Mic dejun. in aceasta zi ne vom indrepta spre Parcul National Hustai renumit datorita cailor salbatici asiatici "takhi". in anul 1992 s-a infiintat aici o rezervatie naturala cu o suprafata de 506 km2, care s-a transformat in anul 1998 in parc national cu scopul de a proteja ecosistemul padurilor de stepa, extrem de fragil din cauza exploatarii agresive a acestui teritoriu, dar şi cu scopul de a reintroduce in acest areal protejat caii Przewalski, "takhi". Deoarece din anul 1960 niciun exemplar din aceasta rasa nativa mongoleza nu se mai gasea in salbaticie in intreaga tara, au fost aduse cateva exemplare de la o gradina zoologica din Olanda. Din fericire, in prezent parcul adaposteşte peste 300 de cai salbatici din aceasta specie salvata de la disparitie. Datorita faptului ca parcul ocupa un teritoriu vast, cu zone deşertice dar şi cu zone muntoase, vom avea oportunitatea de a vedea şi alte salbaticiuni precum caprioare, cerbi, mistreti, lupi, vulpi etc. şi variate specii de pasari precum vulturi, şoimi, berze, lebede etc.. Dejun picnic. Vom avea prilejul de a vizita muzeul centrului turistic din parc, in care sunt prezentate date despre viata cailor salbatici din regiune, iar doritorii pot calari caii puşi la dispozitia turiştilor in acest scop. Cina şi cazare la Moltsog Resort Camp in iurte turistice deluxe (cu baie proprie)!

Ziua 9 / 09.07.2024:  Parcul National Hustai - Parcul National Terelj

Mic dejun. Plecare spre Parcul National Terelj, cel mai vizitat parc national din Mongolia, situat la o altitudine de 1600 m, un alt loc spectaculos, unde natura imbina lanturile muntoase din granit cu pitoreştile vai ale raurilor care strabat parcul, dintre care cele mai importante sunt Tuul, Terelj şi Baruunbayan. Diversitatea reliefului face ca parcul sa adaposteasca 250 de specii de pasari, urşi şi elani, pe stanci intalnindu-se frecvent floarea de colt, iar in vai, tot felul de flori salbatice. Fenomenul de eroziune a facut in timp ca multe formatiuni stancoase sa aiba forme ce par sculptate, un exemplu de acest fel gasindu-se in apropierea intrarii in parc, o stanca inalta de 24 m, care reprezinta o broasca testoasa, "melkhi khad" sau o alta stanca, cea a batranului care citeşte. Dejun, cina şi cazare la Buuveit Camp in iurte turistice deluxe (cu baie proprie)!

Ziua 10 / 10.07.2024: Parcul National Terelj - Tsojin Boldog - Ulan Bator

Mic dejun. Dimineata vom avea timp liber pentru drumetii si relaxare. Dupa dejun vom pleca spre Tsojin Boldog pentru a vizita monumentul devenit emblematic pentru Mongolia, situat in valea raului Tuul, dedicat marelui cuceritor Ginghis Han, considerat intemeietorul natiei, creatorul celui mai mare imperiu din istoria omenirii. Cea mai mare statuie a legendarului Ginghis Han, inalta de 40 de metri, ridicata in anul 2008, este in acelaşi timp şi cea mai mare statuie ecvestra din lume. Se spune ca statuia este orientata spre est, indicand locul naşterii acestuia şi a fost amplasata in locul in care, conform legendei, Ginghis Han a gasit un bici de aur pe care l-a considerat a fi un mesaj de la Tenger, zeul eternului cer albastru, bici care l-a inspirat in cuceririle sale, motivandu-l sa devina conducatorul clanurilor mongole. De altfel, o sa observam cand vom fi in apropierea statuii ca acesta tine in mana dreapta un bici aurit. Baza statuii o reprezinta o cladire circulara cu 36 de coloane care se presupune ca i-ar reprezenta pe cei 36 de Hani ai Mongoliei, de la Ginghis Han pana la Ligdan Han, in timp ce poarta de intrare a complexului a fost decorata cu statuile celor 9 generali "noyons" ai lui Ginghis Han. intoarcere in Ulan Bator pentru cina şi cazare la Hotel Holiday Inn 4* (sau similar 4*).

Ziua 11 / 11.07.2024: Ulan Bator

Mic dejun. in aceasta zi vom asista la spectaculoasa ceremonie de deschidere a festivalului Naadam, un spectacol de sunet şi culoare, care va avea loc pe stadionul central, reprezentand pentru mongolezi cel mai important eveniment al anului, care coincide cu ziua nationala a Mongoliei, respectiv 11 iulie. Cel mai mare festival national, Naadam se celebreaza in fiecare an intre 11 şi 13 iulie pe tot teritoriul Mongoliei, cel din capitala fiind insa cel mai spectaculos. Vom putea admira ritualuri şi costume stravechi, soldati imbracati in uniforme ca cele de pe vremea lui Ginghis Han, sute de artişti care vor defila imbracati in costume traditionale aferente perioadelor istorice pe care le vor evoca şi vor dansa acompaniati de muzicienii prezenti pe stadion. in aceasta prima zi a festivalului vom vedea sportivi care işi vor arata maiestria in manuirea arcului sau abilitatile de luptatori, caştigatorii bucurandu-se de un deosebit respect. Toti locuitorii tarii sunt incurajati sa participe la acest festival pentru a dovedi unitatea culturala a natiunii. Datorita frumusetii şi originalitatii sale, Festivalul Naadam a fost inscris in anul 2010 pe lista Patrimoniului Mondial Cultural UNESCO. Ceea ce este interesant pentru noi, turiştii, este insa şi atmosfera din jurul stadionului, pentru ca vom putea vedea mongolii imbracati in straie de sarbatoare, veniti aici nu numai pentru festivalul in sine ci şi pentru a manca şi a bea diverse specialitati, precum specialitatea Naadam-ului, "khuushuur" - o gogoaşa cu carne şi "aireg" - lapte fermentat, fara de care Naadamul nu ar putea fi conceput. Dejun in cursul vizitelor. Dupa-amiaza vom participa la cel mai mare spectacol cu muzica folclorica, moderna şi dansuri. Cina şi cazare la Hotel Holiday Inn 4* (sau similar 4*).

Ziua 12 / 12.07.2024: Ulan Bator - Hui Doloon Hudag - Ulan Bator

Mic dejun. in prima parte a zilei ne vom deplasa in afara oraşului, la Hui Doloon Hudag, pentru a asista la cursele de cai ale festivalului Naadam, cu participarea copiilor care calaresc fara şa peste stepa, precum şi la spectacolele oferite de crescatorii de cai mongolezi. Toti participantii vin sa concureze din fiecare colt al Mongoliei. Vom experimenta nebunia stralucitoare a terenului de curse de cai si ocazia culturala de neegalat de a urmari competitia care include in jur de 150-200 de cai. De asemenea, va exista marea oportunitate de a fotografia antrenorii locali de cai, purtatori de vesminte traditionale ceea ce va aduce mai mult contrast experientei. Dupa dejun vom reveni in Ulan Bator pentru cina şi cazare la Hotel Holiday Inn 4* (sau similar 4*).

Ziua 13 / 13.07.2024: Ulan Bator

Mic dejun. Dimineata vom vizita noul Muzeu Ginghis Han, dupa care vom urca pe Dealul Zaisan de unde vom putea admira frumoasa priveliste ce se deschide spre orasul Ulan Bator. Aici se afla si memorialul dedicat soldatilor sovietici ucisi in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Pictura murala prezinta diferite evenimente din istoria relatiilor dintre Mongolia si Uniunea Sovietica. Dupa-amiaza vom avea timp pentru ultimele cumparaturi. Dejun, cina şi cazare la Hotel Holiday Inn 4* (sau similar 4*).

Ziua 14 / 14.07.2024: Ulan Bator - Istanbul - Bucuresti

Transfer la aeroportul din Ulan Bator pentru plecarea spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 237 (08:40 / 13:05), de unde vom pleca spre Bucureşti cu zborul TK 1045 (19:00 / 20:20).

 

 

TARIF: 1580 EURO + 2640 USD / loc in camera dubla

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 20 turişti; pt. 15-19 turişti, tariful se va majora cu 150 usd/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucureşti - Istanbul - Ulan Bator si retur cu compania Turkish Airlines

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile intercontinentale şi locale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti

- 5 nopti cazare in hotel de 4*

- 7 nopti cazare in iurte turistice dintre care 6 in iurte turistice deluxe (cu baie proprie)!

- mesele mentionate in program: 12 mic dejunuri, 12 dejunuri şi 12 cine

- transferurile, tururile şi excursiile mentionate in program

- taxele de intrare la obiectivele mentionate in program

- intrarea la Festivalul Naadam din Ulan Bator

- 1 sticla de 1,5 l de apa plata / zi in Mongolia

- ghizi locali

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxe de ieşire de pe aeroporturi, daca se aplica

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- bacşişuri: 60 euro/pers. pentru şoferi şi ghizi locali, mai putin pt. bagajişti (se vor achita cel mai tarziu conducatorului de grup la sosire)

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- paşaport valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei; paşaportul trebuie sa contina minim 2 pagini libere

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>