home

Mister, muzica, dans şi exotism

 

MEXIC - CUBA

 

Mexico City - Teotihuacan - Cholula - Puebla - Guadalupe - Sumidero -

San Cristobal de Las Casas - Palenque - Campeche - Uxmal -

Merida - Chichen Itza - Cancun - Havana - Varadero

 

Daca sunteti indragostiti de istorie, daca aveti spirit de aventura, dar in acelaşi timp doriti sa va bucurati şi de o binemeritata relaxare in unele dintre cele mai paradisiace locuri ale Pamantului, atunci acesta este circuitul care vi se potriveşte. Specialiştii noştri au reuşit sa imbine in mod organic o incursiune in stravechea civilizatie mayasa, intr-un spatiu plin de mister, pe urmele aztecilor şi conquistadorilor, intr-o lume plina de culoare şi ritmuri alegre, cu sombreros şi mariachi, cu hedonismul cubanez, cu dansatoare focoase şi telenovele, cu plaje fierbinti şi vegetatie luxurianta, cu rom şi tequila. Va vor fi alaturi "umbre" ale trecutului, precum Panchovila sau Che Guevara care va vor spune povestea coloniala şi nu numai, a acestor locuri incarcate de o istorie zbuciumata. Hasta pronto Mexico! Hasta pronto Cuba!

 

Perioada: 25.03 - 10.04.2024

 

Ziua 1 / 25.03.2024: Bucureşti - Paris - Mexico City

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 04:00 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Air France). Plecare spre Paris cu compania Air France, zbor AF 1089 (06:20 / 08:40), de unde se va pleca spre Mexico City cu zborul AF 178 (11:35 / 16:55). intalnire cu reprezentantul local şi transfer pentru cazare la Hotel Casa Blanca 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 26.03.2024: Mexico City - Teotihuacan - Mexico City

Mic dejun. Dimineata vom face un tur panoramic de oraş in timpul caruia vom vizita centrul istoric, locul unde trecutul exploziv al Mexicului este zugravit in cel mai elocvent mod: Zocalo - partea centrala a oraşului cu Plaza de la Constitucion, Palatul National (El Granda), Catedrala Metropolitana (construita dupa modelul celor din Toledo şi Granada) şi vestigiile prehispanice ale Marelui Templu (exterior). Turul va continua de-a lungul Bulevardului Reformei (Paseo de la Reforma) şi cu Parcul Chapultepec, dominat de castelul sau, fosta resedinta a imparatului Maximilian de Habsburg. Vizita va continua la Teotihuacan, unul dintre cele mai impresionante oraşe ale lumii stravechi, unde se va vedea Piramida Soarelui (a treia ca marime din lume), Piramida Lunii, Piramida Sarpelui cu Pene, Calea Mortilor (Calle de los Muertos), initial cu o lungime de 4 km, flancata de temple, palate şi piete, Piramida Jaguarilor, Palatul Quetzal, Tepantitla şi Templul Quetzlcoaltl. Dupa dejun, vom putea afla cateva amanunte despre mestesugul prelucrarii pietrelor semipretioase de origine vulcanica intr-o galerie, unde vom admira obiecte decorative de mare rafinament. Optional, excursie la Xochimilco pentru o plimbare pe canale, cu barci traditionale. Cazare la Hotel Casa Blanca 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 27.03.2024: Mexico City - Cholula - Puebla

Mic dejun. Ne vom deplasa spre Cholula, localitatea cu cate o biserica pentru fiecare zi a anului, unde exista şi cea mai mare piramida din America Centrala, inalta de 65 m, acoperita in intregime de pamant si vegetatie. Vom continua cu vizitarea bisericii frumos colorata din Santa Maria Tonantzintla, al carei acoperiş, impreuna cu bolta sa sunt impresionante, deoarece sunt impodobite cu basoreliefuri reprezentand fructe, ingeri, heruvimi şi sfinti, lucrate de populatia locala sub indrumarea calugarilor, pentru a-şi arata adoratia catre Sfanta Fecioara. Dupa-amiaza vom ajunge in Puebla de los Angeles, oraş fondat in anul 1531, situat in apropierea vulcanilor Popocatepetl şi Ixtaccihuatl, unde vom admira Catedrala, care este a doua ca marime din Mexic, un amestec de stiluri arhitecturale, renascentist şi baroc. Vom vizita biserica baroca Santo Domingo, una dintre cele mai frumos decorate din tara, cu catapeteasma acoperita cu aur, cu frumoasa Capilla del Rosario, dupa care vom admira Piata Mayor. Localitatea este renumita pentru bucataria sa, dar şi pentru decoratiile cu faianta de Talavera. Cazare la Hotel NH Puebla 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 28.03.2024: Puebla - Guadalupe - Mexico City

Mic dejun. Dimineata plecare spre Mexico City unde vom face o scurta vizita la Muzeul National de Antropologie, care adaposteşte o bogata colectie de artefacte precolumbiene. Continuam apoi cu Piata celor 3 Culturi şi Bazilica Fecioarei din Guadalupe, sfanta patroana a Mexicului şi celebru loc de pelerinaj pentru intreaga America Latina. Optional, cina la un restaurant local cu spectacol sustinut de celebrii mariachi. Cazare in Mexico City la Hotel Casa Blanca 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 29.03.2024: Mexico City - Tuxtla Gutierez - Sumidero - San Cristobal de las Casas

Mic dejun. Transfer la aeroport pentru plecarea spre Tuxtla Gutierez, urmatoarea etapa a calatoriei noastre, cu compania Aeromexico, zbor AM 316 (12:05 / 13:40). Sosire in Tuxtla Gutierrez, capitala statului Chiapas, taramul mayaşilor, de unde ne vom indrepta catre Canionul Sumidero pentru o plimbare cu barca pe Raul Grijalva. Vom traversa impunatorul defileu, inalt de aprox. 1.000 m şi lung de 14 km, un capriciu al Mamei Natura, care ofera o experienta de neuitat: peisaje mirifice, pesteri si cascade, fauna bogata in iguane, maimute, crocodili, tucani, papagali ara etc.. Traseul zilei va continua spre San Cristobal de las Casas, un pitoresc oraşel de munte, in centrul caruia troneaza Catedrala si in apropiere, Biserica Dominicana Templo de Santo Domingo. Cina şi cazare la Hotel Casa Vieja 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 30.03.2024: San Cristobal de Las Casas - Palenque

Mic dejun. in prima parte a zilei vom putea vizita optional o comunitate de indieni (Chamula sau Zinacantan), ai caror localnici şi-au pastrat nealterate traditiile, obiceiurile, credinta şi structura sociala. Vom putea intra in contact cu populatia indigena şi cu putin noroc am putea asista la unele ritualuri arhaice pagane. Itinerarul zilei va continua spre Cascada Agua Azul, una dintre cele mai importante atractii naturale din Mexic, denumita astfel deoarece are minunate nuante de turcoaz care contrasteaza cu verdele crud al junglei (posibilitatea de a face baie). Daca timpul va permite vom putea face optional o scurta vizita la Misol-Ha, o alta frumoasa cadere de apa, dupa care ne vom continua deplasarea spre Palenque, pentru cina şi cazare la Hotel Villa Mercedes 4+* (sau similar 4+*).

Ziua 7 / 31.03.2024: Palenque - Campeche

Mic dejun. Dimineata vom vizita zona arheologica de la Palenque, care se ridica din mijlocul padurii tropicale inconjurata de jungla. Situl arheologic mayaş este considerat de unii specialişti ca fiind cel mai important din Mexic, atat prin valoarea monumentelor, cat şi pentru frumusete. in interiorul Piramidei Inscriptiilor se afla sarcofagul vestitului Rege Pakal, cu piatra funerara gravata in minunate basoreliefuri. Vom vizita Templul Crucii, Templul Soarelui şi Palatul. Dejun la un restaurant local. Vom pleca apoi spre Campeche pentru cazare la Hotel Gamma Campeche 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 01.04.2024: Campeche - Uxmal - Merida

Mic dejun. Ziua va debuta cu un tur pietonal in centrul istoric din Campeche, declarat Patrimoniu Mondial UNESCO. Traseul zilei va continua prin Yucatan pentru a vizita ruinele oraşului mayas, Uxmal, care in traducere inseamna "construit de trei ori". Numele impreuna cu intrebarea "de ce a fost construit acest oraş impozant fara nicio sursa de apa in apropiere?" raman inca un mister. in Uxmal vom vizita zona arheologica (diferenta fata de cea din Palenque se datoreaza decoratiilor bogate din varful constructiilor) de o mare frumusete arhitecturala: Piramida Adivino, Piata Calugaritelor, Palatul Guvernatorului şi Jocul Pelota. Dupa dejun (inclus) ne vom deplasa spre Merida, supranumit "oraşul alb", capitala coloniala a Peninsulei Yucatan, fondata in anul 1542, cu stradute inguste, imbinare a stilului spaniol şi francez. Turul panoramic al oraşului va include Bulevardul Paseo Montejo, Monumentul Patriei, Piata Centrala, Catedrala şi Palatul Guvernamental. Cazare la Hotel Gamma Castellano 4+* (sau similar 4+*).

Ziua 9 / 02.04.2024: Merida - Chichen Itza - Cancun

Mic dejun. Plecare spre Chichen Itza, cel mai renumit oraş mayas din Mexic. Situl arheologic este divizat in trei parti principale: partea de nord, construita in stil arhitectural toltec, partea centrala, care pare a fi cea mai recent construita şi partea de sud, cunoscuta sub numele de Old Chichen. Situl ne va dezvalui cunoştintele avansate in domeniul arhitecturii şi astronomiei ale civilizatiei mayase. Acesta este compus dintr-o serie de cladiri, dintre care cea mai importanta este piramida Kukulcan (cu tronul de piatra din interior realizat in forma de jaguar cu ochii de jad), numita şi "Castelul", urmata de Templul Razboinicilor, Observatorul, Piata celor 1.000 de coloane, Cenote - locul unde erau aruncate victimele sacrificate zeului Chac, toate acestea fiind principale atractii ale Chichen Itzei. Dupa dejun ne vom deplasa spre Cancun, oraşul de unde incepe celebra Riviera Maya. Ne vom opri pe traseu in zona faimoselor cenote, mai exact la Cenota Ik Kil, un bazin natural format in urma eroziunii calcarului, aflat la 26 m sub nivelul pamantului si cu o adancime de 40 m. Vom putea folosi scara sculptata care ne va duce catre platforma de unde vom putea face o partida de inot. Cazare şi masa in regim All Inclusive la Hotel The Pyramid at Grand Oasis 5* (sau similar 5*).

Ziua 10 / 03.04.2024: Cancun

Mic dejun. Zi libera pentru a va bucura de plajele cu nisip alb şi de marea cu nuante de turcoaz a celebrei statiuni. Posibilitate de excursii optionale la Insula Femeilor, in parcul tematic Xcaret, unde veti afla mai multe amanunte despre cultura mexicana şi istoria civilizatiei mayasa, la vestigiile mayase de la Tulum sau la acvariul natural de la Xe-Ha. Cazare şi masa in regim All Inclusive la Hotel The Pyramid at Grand Oasis 5* (sau similar 5*).

Ziua 11 / 04.04.2024: Cancun - Havana

Mic dejun. Transfer la aeroportul din Cancun pentru plecarea spre Havana cu compania Magnicharters, zbor 7777 (14:00 / 15:10). Sosire pe aeroportul din Havana, unde ne vom intalni cu reprezentantul local care ne va prelua pentru transferul la hotel şi care in timpul transferului ne va face o scurta prezentare generala al celui de-al 4-lea oraş ca marime din zona Caraibilor, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, numele complet fiind San Cristobal de la Habana. Cina şi cazare la Hotel Melia Habana 5* (sau similar 5*).

Ziua 12 / 05.04.2024: Havana

Mic dejun. Zi dedicata descoperirii Havanei, capitala contrastelor, unde vechiul şi noul se impletesc intr-un frumos tango arhitectural. Vom incepe turul panoramic de oraş trecand prin Miramar, unul din districtele rezidentiale bune ale Havanei. Ne vom opri in Piata Revolutiei, unul dintre cele mai cunoscute locuri ale Havanei, utilizat pentru organizarea evenimentelor istorice, politice sau culturale de importanta majora, locul in care Castro işi tinea discursurile. Vom vedea in centrul pietei Memorialul Jose Marti al carui turn de 109 m ofera o privelişte superba a intregii Havane. Turul va continua prin Vedado, cartier elegant, cu strazi pitoreşti, vile luxoase, magazine moderne şi vestita Avenida de los Presidentes Vedado, dupa care vom vedea o parte din Malecon, cea mai lunga promenada din Cuba. in continuarea zilei ne vom indrepta catre Hotelul Nacional considerat un simbol al istoriei, culturii şi identitatii cubaneze, hotel care se distinge prin eleganta rafinata şi splendoarea veche, care a atras un numar mare de personalitati ale artelor, ştiintei şi politicii, cum ar fi: Winston Churchill, Frank Sinatra, Ava Gardner, Alexander Flemming, precum şi pe fostul rege al Romaniei, Carol al II-lea (intrarea se va plati la fata locului). Vom vizita apoi Muzeul Romului ce apartine Fundatiei Havana Club, unde vom avea ocazia si de a degusta romul Havana Club. Vom vizita pietonal Havana Veija, partea veche a oraşului, care, datorita bogatiei sale istorice şi culturale, a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Vom vedea apoi cladirea Capitolului, vom admira fortificatiile care au protejat oraşul de atacurile piratilor, vom descoperi frumusetea cladirilor monumentale istorice din timpul colonizarii, vom percepe urma paşilor lui Hemingway la Hotelul Ambos Mundos (intrare optionala in camera 511, aprox. 2 CUC/ pers.), unde scriitorul şi-a petrecut 7 ani din viata, ne vom putea fotografia in fata barului La Floridita, alt loc preferat de scriitor şi vom putea sa ne rasfatam cu un mojito, bautura preferata a acestuia, la Bodeguita del Medio. Dejun. in continuarea zilei ne vom indrepta spre Piata Armelor, cea mai veche piata a oraşului inconjurata de cladiri in stil baroc care dateaza din sec. al XVIII-lea şi al XIX-lea, vom vedea Muzeul Capitanilor Generali (exterior), Catedrala San Cristobal, Piata Catedralei, unde vom fi impresionati de Palatul Marchizului de Aguas Claras, Piata Veche, Targul Meşteşugarilor şi Templete, locul unde a inceput intemeierea oraşului San Cristobal de Havana. Vom vizita apoi un atelier de trabucuri şi tigarete, de unde veti putea cumpara cele mai rafinate şi aromate tigarete şi trabucuri din lume. intoarcere pentru cazare la Hotel Melia Habana 5* (sau similar 5*). Pentru a va lua un ramas bun memorabil de la Havana, va recomandam, optional, sa participati la renumitul spectacol de cabaret "Tropicana Show", o reprezentatie de neegalat a luminilor, costumelor şi dansurilor exotice.

Ziua 13 / 06.04.2024: Havana - Varadero

Mic dejun. Plecare spre celebra statiune cubaneza Varadero, un paradis tropical situat pe malul Marii Caraibilor. in drumul spre Varadero, vom putea face optional (cu conditia participarii intregului grup) o deviere de la traseu, pentru a vizita Finca Vigia, fosta reşedinta, devenita Muzeul Ernest Hemingway, construita in anul 1887 de catre scriitorul nord-american. Marele scriitor a creat aici cele mai importante lucrari din cariera sa, printre care şi celebrul roman "Batranul şi Marea" in care se reflecta dragostea sa pentru Cuba, care a primit in anul 1952 premiul Pulitzer şi care i-a adus recunoaşterea mondiala in anul 1954 cand a fost distins cu premiul Nobel pentru literatura. Sosire la Varadero, cocktail de primire şi reuniune de informare in ceea ce priveşte programul pentru urmatoarele zile. Cazare şi masa in regim All Inclusive la Hotel Paradissus Varadero 5* (sau similar 5*).

Ziua 14 / 07.04.2024: Varadero

Mic dejun. Timp liber la dispozitie pentru a va bucura de minunatele plaje ale Marii Caraibilor, de apele sale turcoaz, de cocktailurile oferite de barurile hotelului sau de multiplele optiuni de petrecere a timpului: plimbari cu barca in largul marii, safari in jungla acompaniati de ghizi experimentati, snorkeling şi scufundari pentru incepatori şi profesionişti, rafting pe Raul Canimar, shopping etc.. Cazare şi masa in regim All Inclusive la Hotel Paradissus Varadero 5* (sau similar 5*).

Ziua 15 / 08.04.2024: Varadero - Havana - Paris

Mic dejun. Pana la ora 12:00, cand se vor elibera camerele, va veti putea bucura de timp liber pentru plaja,

plimbare sau cumparaturi. Transfer la aeroportul din Havana pentru plecarea spre Paris cu compania Air France, zbor AF 959 (22:00 / 13:10).

Ziua 16 / 09.04.2024: Paris - Bucureşti

Sosire la Paris la ora 13:10, de unde se va pleca spre Bucuresti cu zborul AF 1088 (21:00 / 00:55).

Ziua 17 / 10.04.2024: Bucureşti

Sosire la Bucuresti la ora 00:55.

 

TARIF: 1750 EURO + 2290 USD / loc in camera dubla; Supliment single: 780 USD

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 20 turişti; pt. 15-19 turişti, tariful se va majora cu 260 usd/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucureşti - Amsterdam - Mexico City şi Havana - Paris - Bucureşti cu companiile KLM si Air France

- transport continental cu avionul pe ruta: Mexico City - Tuxtla Gutierrez

- transport continental cu avionul pe ruta: Cancun - Havana

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile intercontinentale şi continentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti

- 14 nopti de cazare in hoteluri de 5* si 4*

- mesele mentionate in program: 14 mic dejunuri, 5 dejunuri, 3 cine si All Inclusive in Cancun si Varadero

- vizitarea siturilor mayase Teotihuacan, Palenque, Uxmal, Chichen Itza

- plimbare cu barca pe Raul Grijalva in Canionul Sumidero

- transferurile, tururile şi excursiile mentionate in program

- taxele de intrare la obiectivele mentionate in program

- ghizi locali

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxa de viza Cuba: aprox. 27 usd/pers. care se plateşte şi se obtine in Cancun

- bacşişuri: 60 euro/pers. pentru ghizi şi şoferi, mai putin pentru bagajişti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacşişurile nu se refera şi la excursiile optionale

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi (cu exceptia hotelurilor din Cancun şi Varadero, unde regimul de masa este All Inclusive) etc.

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local:

Plimbare cu trajineras la Xochimilco: aprox. 35 usd/pers.

Cina in Mexico City cu spectacol oferit de mariachi: aprox. 75 usd/pers.

Vizita unei comunitati de indieni (Chamula sau Zinacantan): aprox. 10 usd/pers.

Parcul tematic Xcaret: aprox. 140 usd/pers.

Spectacol de cabaret "Tropicana Show": aprox. 130 euro/pers.

Vizita la Finca Vigia, fosta reşedinta devenita Muzeul Ernest Hemingway: aprox. 20 euro/pers.

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

ACTE NECESARE PENTRU VIZA CUBA

- paşaport valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei; nu se accepta paşaport temporar

- copie paşaport

- copie asigurare medicala

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor 

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>