home

 

Rajahi, urangutani, bastinasi si cel mai bogat sultanat

 

MALAEZIA & INSULA BORNEO

sI SULTANATUL BRUNEI

 

Kuala Lumpur - Malacca - Kuching - Rezervatia Naturala Semenggoh - Sarawak - Miri - Bandar Seri Begawan - Kota Kinabalu -

Parcul National Kota Kinabalu

 

Va invitam sa explorati Malaezia, unul dintre cei mai puternici "tigrii asiatici", un mix de culturi eterogene, o imbinare fericita intre exotic si modern, unde veti trai una dintre cele mai frumoase experiente turistice. Paduri tropicale si recife colorate, munti semeti si minarete, zgarie-nori impozanti si sampane, toate intr-un singur loc: Malaezia, cu adevarat o parte vie a Asiei. Veti avea prilejul de a vizita cosmopolita capitala Kuala Lumpur, monument al ingenuitatii si determinarii malaeziene, veti ajunge in Insula Borneo, respectiv in Kuching, capitala statului Sarawak, la celebrele pesteri de la Mulu, la Rezervatia de urangutani Semenggoh, veti vizita cel mai bogat stat de pe acest continent, Sultanatul Brunei si veti incheia acest circuit unic in Kota Kinabalu, capitala Sabahului, cu celebrul Parc National Kota Kinabalu.

 

Perioada: 24.02 - 06.03.2024

 

Ziua 1 / 24.02.2024: Bucureşti - Istanbul - Kuala Lumpur

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 08:00 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1044 (10:15 / 12:45), de unde se va pleca spre Kuala Lumpur cu zborul TK 62 (17:10 / 08:15).

Ziua 2 / 25.02.2024: Kuala Lumpur

Sosire la ora 08:15 in Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, unde modernul coabiteaza in mod inedit cu traditionalul, zgarie-nori impresionanti inaltandu-se falnic langa temple şi cladiri istorice, palmierii şi vegetatia luxurianta dandu-i un farmec exotic aparte, iar mall-urile in care am putea sa petrecem zile intregi, reprezinta o atractie irezistibila. Vom zari de la distanta Turnurile Petronas, simbolul Malaeziei şi turnul de telecomunicatii Menaka KL, care ofera in special noaptea, o priveliste emblematica. Ne vom convinge curand cat de reala este afirmatia: Kuala Lumpur este un oraş in care oricat de mult timp ai petrece, nu poti spune ca ai vazut totul. Transfer pentru cazare la Hotel Melia Kuala Lumpur 4* (sau similar 4*). Dupa cazare vom avea timp liber la dispozitie pentru odihna sau plimbari individuale. Seara vom putea vizita templul hindus Sri Mahamariamman si Piata de Noapte din Chinatown, un veritabil bazar unde vom gasi o multitudine de obiecte artizanale lucrate manual. Cina la un restaurant local.

Ziua 3 / 26.02.2024: Kuala Lumpur

Mic dejun. Zi dedicata explorarii orasului Kuala Lumpur, ale carui principale atractii turistice se concentreaza in doua mari zone de interes: Centrul Orasului si Triunghiul de Aur. insotiti de ghidul local vom porni intr-un tur panoramic de oras, care va include: Piata Independentei - Dataran Merdeka, Monumentul National - Tugu Negara, construit in memoria soldatilor cazuti in timpul luptei pentru independenta Malaeziei, Curtea Federala, construita in stil maur, Moscheea Masjid Negara, una dintre cele mai mari din Asia de sud-est, Poarta Palatului Regal, Gara Centrala, construita conform arhitecturii musulmane, Clubul de Cricket, Chinatown, unul dintre cele mai colorate şi vibrante cartiere din oraş, Turnurile Gemene Petronas, inalte de 452 m, care sunt cele mai reprezentative constructii de arta moderna si postmoderna (pana nu demult cele mai inalte din lume, depasite in prezent de "Taipei 101 Tower" si Burj Dubai), unde vom face un stop fotografic. De asemenea, vom avea acces la celebrul Sky Deck - punctul de observatie al turnului KL Menara, ce serveste drept turn de comunicatii. De acolo vom putea admira o priveliste superba asupra zgarie-norilor ce domina linia orizontului metropolei asiatice. Vom vizita apoi o mica fabrica de producere a produselor textile traditionale, asa numitele Batik, ce sunt pictate manual. in continuarea zilei vom vizita Pesterile Batu, o populara atractie turistica, aflata la 13 km nord de oras. in pestera principala se afla un templu hindus, la care se ajunge urcand 272 de trepte, iar intr-o pestera mai mica, aflata la baza dealului, este gazduita o interesanta expozitie despre mitologia hindusa. Seara ne vom bucura de o cina cu spectacol traditional. Cazare la Hotel Melia Kuala Lumpur 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 27.02.2024: Kuala Lumpur - Malacca - Kuala Lumpur

Mic dejun. in aceasta zi ne vom deplasa catre Malacca, cel mai vechi oraş din Malaezia, situat in sudul peninsulei malaeziene. Fosta colonie portugheza, olandeza şi britanica, cunoscuta prin farmecul canalelor pitoreşti, stradutelor inguste cu temple şi case vechi, Malacca face parte in prezent din Patrimoniul Mondial UNESCO. Dupa dejun la un restaurant local, vom face un tur panoramic de oraş, prilej cu care vom vedea Biserica Sf. Petru, cea mai veche biserica crestina din Malaezia, marele cimitir chinez care dateaza din sec. al XVII-lea, faimoasa Porta de Santiago, dovada ocupatiei portugheze, ruinele bisericii Sf. Paul, locul unde Francisc Xavier a infiintat prima şcoala moderna din Malaezia şi Piata Olandeza, unde vom vedea cea mai veche biserica protestanta din tara, Biserica lui Hristos si Turnul cu ceas, ridicat langa Fantana construita de britanici in memoria reginei Victoria. Vom vizita apoi cel mai vechi templu functional chinez din Malaezia, Cheng Hoon Teng, fondat in anul 1645, singurul templu unde exista trei doctrine majore ale credintei chineze: taoism, buddhism şi confucianism. intoarcere in Kuala Lumpur si cazare la Hotel Melia Kuala Lumpur 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 28.02.2024: Kuala Lumpur - Kuching

Mic dejun. Transfer la aeroport pentru zborul spre Kuching, capitala statului Sarawak, cu o istorie extrem de romantica si unica, diferita de oricare alt oras din Malaezia. Este lesne de inteles de ce Rajah Brooke, al doilea Rajah alb, a ales acest loc pentru capitala sa, fiind un punct ideal de legatura intre alte porturi maritime asiatice si interiorul peninsulei Borneo, care sa favorizeze dezvoltarea comertului. Este de asemenea o poarta de acces atat in jungla, cat si la mare, iar apropierea de parcurile nationale il face baza ideala pentru excursii de o zi catre destinatiile salbatice de coasta si in padurile tropicale. Orasul Kuching imbina culturi, mestesuguri si bucatarii speciale, iar strazile pline de viata si aleile inguste, unde sunt aliniate magazine traditionale, cafenele si baruri, pot fi explorate pe jos, la pas. insotiti de ghidul local vom face un tur panoramic de oras, care va include Chinatown, monumentul Pisicilor, vechiul templu chinezesc Tua Pek Kong, Moscheea cu domul aurit din orasul vechi Kuching si Sarakraf Pavilion, unde se gasesc numeroase magazine de condimente, textile si artizanat. Vom trece pe langa frumosul parc China Friendship Garden, dupa care vom admira cladirile coloniale din epoca White Rajah, dinastia de rajahi albi fondata de englezul Brooke, care a stapanit regatul Sarawak pana in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pavilionul, Turnul Patrat aflat pe malul raului Sarawak, Palatul de Justitie, Monumentul Charles Brooke, cladirea Postei, Kuching Waterfront Bazaar, sunt cateva exemple de cladiri si monumente din acea perioada. De asemenea, vom ajunge la Astana, fosta resedinta a rajahilor albi. Cazare la Hotel The Waterfront Kuching 5* (sau similar 5*).

Ziua 6 / 29.02.2024: Kuching - Rezervatia Naturala Semenggoh - Sarawak - Kuching

Mic dejun. Plecare catre Rezervatia Naturala Semenggoh, situata intr-o padure de 653 ha, unde urangutanii orfani sau salvati din captivitate sunt instruiti sa supravietuiasca in mediul lor natural. Majoritatea dintre acestia se intorc in salbaticie, dar exista si cateva exemplare care raman in centru din cauza dependentei si atasamentului dobandite fata de oameni. in aceasta rezervatie vom avea ocazia sa vedem urangutanii care ies din padure pentru a fi hraniti. Dejun la un restaurant local. in continuarea zilei vom vizita Satul Cultural Sarawak, un "muzeu viu", un caleidoscop al culturilor si traditiilor Sarawak-ului. Vom avea oportunitatea de a descoperi culturile multi-rasiale care se regasesc in casele traditionale ale diferitelor triburi indigene din sat si vom vedea cum sunt facute obiectele de artizanat locale. Turul se va incheia cu un spectacol antrenant al nativilor imbracati in costume traditionale. Cazare la Hotel The Waterfront Kuching 5* (sau similar 5*).

Ziua 7 / 01.03.2024: Kuching - Miri - Bandar Seri Begawan

Mic dejun. Transfer la aeroport pentru zborul spre Miri, al doilea cel mai mare oras al statului Sarawak de pe Insula Borneo. Miri a reprezentat pentru o lunga perioada de timp un mic sat pescaresc, cu plaje pitoresti si formatiuni calcaroase. Alaturi de ghidul local, vom face un tur panoramic al orasului in care vom putea observa si transformarea industriala pe care satul pescaresc a suferit-o in urma descoperirii unor rezerve importante de petrol si a inceperii exploatarilor de catre marile companii petroliere ale lumii. Dejun la un restaurant local si plecare spre Bandar Seri Begawan, capitala Bruneiului, stat situat pe coasta insulei Borneo, ramasita unui puternic sultanat ce si-a recastigat independenta fata de Regatul Unit pe data de 1 ianuarie 1984. Dupa formalitatile vamale, transfer pentru cazare la Hotel The Centrepoint Brunei 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 02.03.2024: Bandar Seri Begawan - Kota Kinabalu

Mic dejun. Alaturi de ghidul local, vom face un tur panoramic de oras, care va include Muzeul Brunei, Piata Locala, Moscheea Jame Asr Hassanil Bolkiah, cea mai mare moschee din Brunei construita pentru a sarbatori cea de-a 25-a aniversare a domniei Sultanului Hassanal Bolkiah in anul 1992 si Moscheea Sultan Omar Ali Saifuddin, ce poarta numele celui de-al 28-lea sultan al Bruneiului, care a fost si primul Ministru al Apararii din Brunei. Vom face o oprire pentru fotografii in fata intrarii celui mai mare Palat resedinta din lume, Istana Nurul Iman, rezidenta oficiala a Majestatii Sale, Sultanul Negara Brunei Sarussalam. Turul va continua cu vizitarea Muzeului Regal "Regalia", construit in anul 1992, cu scopul comemorarii ascensiunii la tron a Sultanului Bruneiului din anul 1967. in continuarea zilei vom vedea Kampung Ayer, cel mai mare sat plutitor din lume, supranumit "Venetia Estului", care adaposteste aprox. 30.000 de oameni. Dejun pe parcursul turului. Transfer la aeroport pentru zborul spre Kota Kinabalu sau Api Api cum o numesc localnicii, capitala Sabahului, oras situat sub "supravegherea" impresionantului munte Kinabalu, cu deschidere la Marea Chinei de Sud, poarta de acces, plina de viata si de culoare, in Sabah. Transfer pentru cazare la Hotel Mercure Kota Kinabalu City Centre 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 03.03.2024: Kota Kinabalu - Parcul National Kota Kinabalu - Kota Kinabalu

Mic dejun. in aceasta zi vom face o minunata excursie cu dejun inclus in Parcul National Kinabalu, intrat din anul 2000 in Patrimoniul Mondial Natural UNESCO, datorita faptului ca aici exista una dintre cele mai bogate flore si faune din lume, multe plante si animale fiind specifice doar acestei regiuni. Cel mai inalt munte din Asia de Sud-Est, Muntele Kinabalu, cu o inaltime de 4.101 m, adaposteste parcul unde se gasesc peste 1500 specii de orhidee, 330 specii de pasari, 26 specii de ferigi, plante pitice, tot aici regasindu-se si 5 plante carnivore din totalul de 30 din lume. Bastinasii Kadazan se temeau de spiritele mortilor care in credinta lor traiau pe munte, motiv pentru care acesta a fost invaluit in mister pana in anul 1851, cand Sir Hugh Low, secretar in coloniile britanice, a facut prima ascensiune pe Muntele Kinabalu. Vom traversa Muntele Crocker pe un traseu care ne va purta prin sate pitoresti si orezarii, unde peisajele spectaculoase ne vor taia respiratia. Vom face un popas la piata din Nabalu, unde vom putea cumpara de la localnici fructe si produse de artizanat, dupa care ajungand in parc vom face o plimbare ghidata prin "gradina" montana extrem de pitoreasca. in continuarea zilei ne vom indrepta spre izvoarele termale Poring, unde ne vom putea bucura de o baie relaxanta, dupa care vom putea face o drumetie inedita prin padurea tropicala, parcurgand Canopy Walkway, o succesiune de podeturi suspendate la 41 m inaltime. intoarcere la Kota Kinabalu pentru cazare la Hotel Mercure Kota Kinabalu City Centre 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 04.03.2024: Kota Kinabalu - Kuala Lumpur

Mic dejun. intalnire cu ghidul local, alaturi de care vom face turul panoramic de oras, care va include Dealul Signal, de unde vom avea o frumoasa panorama asupra orasului si a insulelor din jur, cladirea Sabah Foundation, o cladire unica de 30 de etaje, cu o structura circulara sustinuta de tije din otel de mare intindere, o minune a ingineriei si a arhitecturii, existand doar patru astfel de cladiri in lume, Universitatea Sabah, Muzeul Sabah, unde se regasesc artefacte din trecutul Sabahului si opere de arta moderne, Moscheea State, impresionanta prin cupolele sale maiestuoase si motive de aur, locul central de cult pentru populatia musulmana din Kota Kinabalu, dupa care vom vizita un magazin local de artizanat. Seara, transfer la aeroport pentru zborul spre Kuala Lumpur. Transfer pentru cazare in Kuala Lumpur la Hotel Melia Kuala Lumpur 4* (sau similar 4*).

Ziua 11 / 05.03.2024: Kuala Lumpur - Istanbul

Mic dejun. in aceasta zi vom avea timp liber pentru vizite individuale si ultimele cumparaturi, suveniruri si cadouri pentru cei dragi. Camerele sunt disponible pana la ora 12:00 (exista posibilitatea de a rezerva camera pentru "late check-out", contra cost, cu minim o luna inainte de inceperea circuitului). Transfer la aeroport pentru plecarea spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 61 (23:50 / 06:05).

Ziua 12 / 06.03.2024: Istanbul - Bucureşti

Sosire la Istanbul la ora 06:05, de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul TK 1043 (08:35 / 08:55).

 

TARIF: 1380 EURO + 1490 USD / loc in camera dubla; Supliment single: 380 USD

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 15 turişti; pt. 10-15 turisti, tariful se va recalcula)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucureşti - Istanbul - Kuala Lumpur şi retur cu compania Turkish Airlines

- transport continental cu avionul pe rutele: Kuala Lumpur - Kuching, Kuching - Miri, Bandar Seri Begawan - Kota Kinabalu, Kota Kinabalu - Kuala Lumpur

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile intercontinentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti

- 4 nopti cazare in Kuala Lumpur la Hotel Melia Kuala Lumpur 4* (sau similar 4*)

- 2 nopti cazare in Kuching la Hotel The Waterfront Kuching 5* (sau similar 5*)

- 1 noapte cazare in Bandar Seri Begawan la Hotel The Centrepoint Brunei 4* (sau similar 4*)

- 2 nopti cazare in Kota Kinabalu la Hotel Mercure Kota Kinabalu City Centre 4* (sau similar 4*)

- mesele mentionate in program: 9 mic dejunuri, 5 dejunuri, 1 cina şi 1 cina cu spectacol traditional

- transferurile, tururile şi excursiile mentionate in program

- tur de oraş in Kuala Lumpur, Kuching, Bandar Seri Begawan si in Kota Kinabalu

- excursie de o zi in Rezervatia Naturala Semenggoh si la Satul Cultural Sarawak

- excursie de o zi in Parcul National Kota Kinabalu

- taxe de intrare la obiectivele mentionate in program

- ghizi locali

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxe de iesire de pe aeroporturi, numai daca se aplica

- taxa de turism in Malaezia: aprox. 2,6 usd/camera/noapte (se va achita individual la receptia hotelurilor)

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi, etc.

- bacşişuri: 50 euro/pers. pentru ghizi si soferi, mai putin pt. bagajişti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacşişurile nu se refera si la excursiile optionale)

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza si alte excursii optionale propuse de partenerul local

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- paşaport valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor 

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice>>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

 - cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>