home

 

Un crampei de Paradis

 

INDIA KASHMIR - MICUL TIBET

Delhi - Dharamshala - Amritsar - Srinagar - Gulmarg -

Sonamarg - Drass - Kargil - Lamayuru - Ulleytopko - Alchi -

Likir - Spituk - Leh - Nubra Valley

 

Incursiunea in Kashmir sau "Micul Tibet" inseamna explorarea a trei lumi foarte diferite, atat din punct de vedere religios (hinduism, budism, islamism), cultural, cat si geografic. Jammu & Kashmir este cel mai nordic stat al Indiei si este popular printre turisti pentru uimitoarea diversitate de peisaje, care trece de la canioane aride si piscuri acoperite cu zapada, la privelisti selenare si la pajisti paradisiace, inmiresmate de aroma a mii de flori multicolore pe timpul verii. Capitala regiunii Ladakh, Leh, este fascinanta: muntii crestati, arizi sunt incoronati de gompas (manastiri) desprinse din tablouri, de pitoresti stupe albe si presarati cu lacuri de cristal, iar spectaculosul Palat Regal cu 9 etaje a inspirat construirea Palatului Potala din Lhasa. Srinagar, axa centrala a vestitei vai Kashmir si Valea Gulmarg sunt pe timpul verii acoperite de margarete si clopotei infloriti, oferind privelisti feerice, divine. Leh este inconjurat de manastiri venerabile, precum Spituk, Thiksey sau Hemis si, putin mai departe, de selenarul Lamayuru sau "Taramul Lunii", dar si de zone splendide, aproape suprarealiste, precum Valea Nubra cu dune de nisip strabatute de camile. Bine ati venit pe taramul diversitatii si frumusetii!

 

Perioada: 01.09 - 15.09.2024

 

Ziua 1 / 01.09.2024: Bucuresti - Istanbul - Delhi

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 13:00 (in fata ghiseului de imbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1040 (15:50 / 17:15) de unde se va zbura spre Delhi cu zborul TK 716 (20:15 / 04:40).

Ziua 2 / 02.09.2024: Delhi

Sosire pe aeroportul din Delhi la ora 04:40, de unde dupa formalitatile de viza vom fi transferati la hotel pentru odihna. Mic dejun. Dupa o binemeritata odihna vom incepe vizitarea contrastantului Delhi, unde vom putea admira cel mai bine din toata India imbinarea dintre vechi si nou. Delhi, format din 7 orase stravechi construite de-a lungul anilor, intre sec. al XI-lea si al XX-lea, este considerat a fi cel mai diversificat oras din punct de vedere al stilurilor arhitecturale. Vom face un tur panoramic in orasul nou (New Delhi), care a fost capitala Indiei britanice, construit de englezul Luyten ca un oras simetric, cu strazi largi, gradini ingrijite, vile moderne si edificii guvernamentale. Turul panoramic va include Poarta Indiei - India Gate, un maiestuos Arc de Triumf inalt de 42 m, memorial ridicat in cinstea soldatilor indieni cazuti in Primul Razboi Mondial, Parlamentul, Palatul Prezidential - Rashtrapati Bhawan, zona diplomatica si zona comerciala de langa Connaught Place. in continuare vom vizita Mormantul lui Humayun, sursa de inspiratie pentru Taj Mahal. Vom face o plimbare cu ricshaw pe stradutele pitoresti pana la Chandni Chowk - Scuarul Argintului, odinioara centrul orasului Delhi, o piata exotica si colorata, o zona aglomerata si plina de bazare, magazine si diverse ateliere, Dariba Kalan - Bazarul argintului, Kinari Bazaar si Paranthawalla Gali. in timpul turului panoramic vom trece pe langa istoricul Fort Rosu (oprire pentru poze), inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, cel mai important monument al orasului, palat al imperiului Mughal, vom vedea Jama Masjid, cea mai mare moschee din India, construita in anul 1656 de acelasi imparat Shah Jahan, in a carei curte interioara pot fi adunati aprox. 25.000 de credinciosi si vom vizita Raj Ghat, locul de incinerare a lui Mahatma Gandhi, devenit Memorialul Gandhi, "Parintele Natiunii". Cina si cazare in Delhi la Hotel The Leela Ambiance Convention 5* (sau similar 5*).

Ziua 3 / 03.09.2024: Delhi - Dharamshala

Mic dejun. Transfer la aeroport pentru plecarea spre Dharamshala, oras himalayan situat intre crestele muntoase care se ridica de-a lungul vaii Kangra, oras pitoresc, inconjurat de paduri de conifere, un paradis pentru calatori datorita peisajelor oferite de piscurile acoperite de zapada, de vaile adanci si inverzite, de lacurile incantatoare, de pajistile inflorite si nu in ultimul rand de templele frumoase si manastirile spectaculoase, unde o sa avem senzatia de intoarcere in timp. Dharamshala este faimos deoarece aici este resedinta lui Dalai Lama si a guvernului tibetan in exil. Cina si cazare in Dharamshala la Hotel Fortune Park Moksha 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 04.09.2024: Dharamshala

Mic dejun. Dimineata vom vizita Complexul Tsuglagkhang, cel mai important monument budist din McLeodGanj, o suburbie a orasului Dharamshala, complex care adaposteste resedinta lui Dalai Lama, o manastire, cateva temple si stupe. Desi cu o arhitectura modesta, acest complex gazduieste printre altele trei reprezentari maiestoase ale lui Buddha, o statuie aurita a lui Shakyamuni, statui ale lui Avalokitesvara si Padmasambhava si a lui Guru Rinpoche, savantul indian care a introdus invataturile budiste si tibetane in sec. al VIII-lea. in continuarea zilei vom vizita Manastirea Dip Tse Chok Ling, o copie a manastirii situate initial in Lhasa, distrusa cu prilejul "eliberarii" Tibetului, unde vom pute admira o alta reprezentare a lui Shakyamuni, doua tobe enorme din piele de capra pictate si sculpturi superbe din unt de iac, dupa care ne vom indrepta spre Complexul Gangchen Kyishong, situat la jumatatea distantei dintre Bazarul Kotwali si McLeod, unde vom vizita biblioteca care adaposteste arhive si lucrari tibetane. Vom vizita apoi Institutul Tibetan de Medicina si Astrologie, care propriu-zis adaposteste un muzeu, o biblioteca, un centru de cercetare si un colegiu unde este predata medicina si astrologia tibetana. Cina si cazare in Dharamshala Hotel Fortune Park Moksha 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 05.09.2024: Dharamshala - Amritsar

Mic dejun. Plecare spre Amristar, unul dintre cele mai vechi si fascinante orase din India, important pentru istoria si cultura sikh. insotiti de ghidul local vom incepe explorarea orasului, vizitand Templul de Aur, unul dintre cele mai importante locuri de cult denumit si Sri Harmandir Sahib, construit de al patrulea Guru al credinciosilor sikh, Guru Ramdas in sec. al XIV-lea. in continuarea zilei ne vom indrepta spre Jalianwala Bagh care pastreaza marturiile dezastrului denumit Masacrul Jallianwala Bagh din timpul conducerii britanice. Ne vom deplasa apoi pana la frontiera Wagha, singurul punct vamal terestru dintre India si Pakistan, situat la 28 km de Amristar pentru a urmari ceremonia de inchidere a portii vamale, un adevarat spectacol pentru turisti. Cina si cazare in Amritsar la Hotel Holiday Inn 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 06.09.2024: Amritsar - Srinagar

Mic dejun la pachet. Transfer la aeroport pentru plecarea spre Srinagar, capitala de vara si cel mai mare oras din statul Jammu si Kashmir. Situat in Valea Kashmir, pe malurile raului Jhelum, oras faimos pentru canalele sale pitoresti, casele plutitoare, ambarcatiunile shikara - "gondolele" Kashmirului, obiectele artizanale, gradinile incantatoare mughal si pentru delicioasele fructe uscate, acesta este denumit si "Mandria Vaii Kashmir". Dupa sosirea in Srinagar, transfer la hotel pentru cazare. Dupa-amiaza vom face un tur de oras in timpul caruia vom avea prilejul de a vedea Gradinile Shalimar, amenajate cu aprox. patru sute de ani in urma, de imparatul mughal Jahangir pentru sotia sa, Gradinile Nishat Bagh - gradinile primaverii, deosebite prin copacii adusi din vechea Persie in perioada mughal si Pari Mahak, mai mult un monument decat o gradina, frumos iluminata noaptea, fapt pentru care este vizibila in timpul noptii de pe orice inaltime adiacenta orasului. inainte de intoarcerea la hotel ne vom opri intr-un centru in care se produc saluri Pashmina, diverse casmiruri si renumitele covoare de casmir. Cina si cazare in Srinagar la Mahong Houseboat - hotel plutitor (sau similar).

Ziua 7 / 07.09.2024: Srinagar - Gulmarg - Srinagar

Mic dejun. Dimineata ne vom imbarca pe o shikara, cu care vom face o plimbare pe Lacul Dal, principala atractie din Srinagar, prilej de a vedea cum traiesc oamenii pe lac de zeci de ani, gradinile plutitoare, gradinile cu vegetale, nuferii si lotusii care dau culoare lacului. Situat in partea de est a orasului, Lacul Dal este compus dintr-o salba de lacuri, care include si Lacul Nagin, situat la aprox. 8 km de centrul orasului Srinagar. in continuarea zilei vom vizita oraselul - statiune Gulmarg, descoperit in sec. al XVI-lea, cunoscut si sub denumirea de "Pajistea cu flori" deoarece este plin de margarete si clopotei infloriti in timpul verii. Deoarece Gulmargul este "cuibarit" in Himalaya, se bucura de o cantitate mare de zapada in timpul iernii, fapt pentru care s-a dezvoltat ca o celebra statiune de schi in timpul iernii, dar si ca statiune de vara, datorita terenului de golf care este situat la cea mai mare altitudine, respectiv 2.650 m. Vom urca pe Muntele Kongdoori, de la 2.600 m, altitudinea la care se afla Gulmarg-ul, pana la 3.747 m, cu o gondola care detine recordul de a avea cel mai lung traseu de aprox. 5 km, situata si la cea mai inalta altitudine din intreaga Asie. intoarcere la Srinagar pentru cina si cazare la Mahong Houseboat - hotel plutitor (sau similar).

Ziua 8 / 08.09.2024: Srinagar - Sonamarg - Drass - Kargil

Mic dejun. in aceasta zi ne vom indrepta spre Sonamarg, o alta zona rurala deosebit de frumoasa din Kashmir, situat in Valea Sindh, cea mai mare vale adiacenta din zona, unde sunt raspandite numeroase sate idilice. Dupa ce vom ajunge in Sonamarg, aflat la o altitudine de 2.740 m, itinerarul zilei ne va purta pana la Pasul Zojila, cunoscut ca Poarta Ladakh, situat la altitudinea de 3.527 m, dupa care vom ajunge la Drass, al doilea cel mai friguros loc populat din lume dupa Siberia. Ne vom indrepta in continuarea zilei spre Kargil, al doilea oras din Ladakh, centrul administrativ al districtului cu acelasi nume, situat la o altitudine de 2.704 m. Orasul situat intr-o frumoasa vale cultivata intensiv cu caisi, pe malul raului Suru, este in prezent un oras linistit, pe vremuri insa fiind un important centru comercial si de tranzit in reteaua comerciala pan-asiatica. Cina si cazare in Kargil la Hotel Highland Mountain Resort 3* (sau similar 3*).

Ziua 9 / 09.09.2024: Kargil - Lamayuru - Ulleytopko

Mic dejun. Plecare spre Lamayuru, cunoscut in trecut si sub denumirea de "Taramul Lunii", poate singurul loc de pe pamant unde peisajul seamana cu cel selenar. Pe parcurs vom vizita Manastirea Lamayuru situata un pic mai sus decat satul cu acelasi nume, pe malul lacului, care se afla cam la jumatatea distantei intre valea verde a Kashmirului si zona desertica a podisului Tibetan. Datand din sec. al X-lea si apartinand ordinului Kargyu Pa (Bonetele Rosii), Lamayuru nu este numai cea mai spectaculoasa manastire din Ladakh, ci si cu mult diferita de majoritatea celorlalte manastiri. Ariditatea extrema a zonei creaza impresia ca acest complex monahal este construit pe teren selenar. Gompa (manastire) impresioneaza prin imaginea Zeului Compasiunii - Chendezing cel cu 11 capete si 1.000 de ochi. Vom vizita sala rugaciunii si scoala monahala, unde copiii studiaza scriptura tibetana, dupa care vom pleca spre Ulleytopko. Drumul cu aspect selenar ne va duce prin Pasul Namkila si Trecatoarea Fotu La, cea mai inalta de pe traseul Srinagar - Leh, situata la 4.108 m altitudine. Pe traseu vom vizita gigantica Maitreya la Mulbekh (Mulbekh Chamba este o sculptura in roca cu o inaltime de 9 m). Cina si cazare in Ulleytpko la Hotel Apricot Tree Resort 3* (sau similar 3*).

Ziua 10 / 10.09.2024: Ulleytopko - Alchi - Likir - Leh

Mic dejun. Ne vom deplasa in prima parte a zilei spre localitatea Alchi care detine una dintre cele mai impresionante colectii de arta indo-tibetane, unde vom vizita Manastirea Alchi recunoscuta pentru desenele murale, pentru coloanele elaborate, pentru frescele si picturile cu caracter budist din sec. al X-lea. Manastirea Alchi este cea mai mare si mai faimoasa manastire dintre toate cele construite de Lotsava Rinchen Zangpo in sec. al XI-lea. in continuarea zilei vom vedea Palatul Basgo, situat pe un deal, Basgo fiind candva un important centru cultural si politic. Ne vom indrepta apoi spre Likir, situat in Valea Indus, despre care se crede ca este cel mai vechi sat din India, unde vom putea cumpara saluri pashmina si diverse articole din lana. Vom vizita Manastirea Likir, una dintre cele mai vechi si mai bine conservate manastiri din zona, unde vom vedea o splendida Dharma Wheel Gompa, dupa care ne vom deplasa spre Leh, capitala Ladakh-ului, situata la o altitudine de 3.486 m, regiune denumita si "Micul Tibet", nume care face asocierea cu apropierea geografica si asemanarea la nivel cultural cu Tibetul, fiind si locul de refugiu al multor tibetani. in Ladakh se gasesc cei mai mari ghetari de pe planeta cu exceptia regiunilor polare dar si Lacul Pangong Tso, lung de 150 km si lat de peste 4 km. Dupa sosire, transfer la hotel pentru cazare. Leh este cel mai mare oras din Ladakh, districtul care se invecineaza la vest cu zona Kashmirului ocupat de Pakistan, China la nord si la est, Lahaul si Spiti din Himachal Pradesh spre sud-est. Peisajul montan stancos, cu vai aride si lacuri de cristal este inviorat de imaginea colorata a manastirilor budiste (gompas), a palatelor, a satelor pitoresti, a livezilor si a iacilor salbatici. Dupa-amiaza vom vizita Stupa Shanti, un exemplu concludent de arhitectura budista si ne vom putea plimba prin pietele locale. Cina si cazare in Leh la Hotel Sia Residency 3* (sau similar 3*).

Ziua 11 / 11.09.2024: Leh - Indus Valley - Leh

Mic dejun. Zi dedicata explorarii orasului istoric Leh, fosta capitala a vechiului regat, dominat de palatul cu 9 etaje construit de Regele Sengge Namgyal in mareata traditie tibetana, palat care se pare ca a inspirat construirea Palatului Potala din Lhasa 50 de ani mai tarziu. in continuarea zilei vom vizita Palatul Shey si cea mai frumoasa manastire din Ladakh, Thiksey Gompa, una dintre cele mai impunatoare manastiri din sec. al XV-lea, apartinand Ordinului Gelugpa (Bonetele Galbene), care seamana cu Palatul din Lhasa, avand douasprezece nivele colorate in rosu aprins, ocru si alb, cu acoperisuri tuguiate tipice. Ultimele vizite vor fi la Muzeul si Palatul Stok si la Hemis Gompa, una dintre cele mai faimoase si marete manastiri din Ladakh care apartine Ordinului Dupka (Ordinul vechilor budisti) si care are sub administratia ei toate manastirile din Ladakh. Manastirea este foarte bogata, avand statui aurite si multe Thanka foarte pretioase. Cina si cazare in Leh la Hotel Sia Residency 3* (sau similar 3*).

Ziua 12 / 12.09.2024: Leh - Nubra Valley

Mic dejun. Plecare spre Valea Nubra sau Valea Florilor, un "must-see" pentru oricine ajunge in Leh, trecand prin Trecatoarea Khardung La, situata la o altitudine de 5.604 m, cea mai inalta trecatoare accesibila cu masina. De sus vom putea vedea spre sud Valea Indului si spre nord, varfurile marete ale lantului muntos Zanskar, pana la uriasul masiv Saser. Valea Nubra este strabatuta de raurile Shayok si Siachen, pe malurile carora se afla mici asezari inconjurate de vegetatie. Dupa ce vom cobori din trecatoare, vom merge sa vizitam satele Hundur si Diskit, parte a celebrului Silk Road (Drumul Matasii) precum si Samstaling Gompa, o frumoasa manastire veche de peste 130 de ani. Cina si cazare in Nubra Valley la Hunder Sarai Camps (sau similar).

Ziua 13 / 13.09.2024: Nubra Valley - Leh

Mic dejun. Dimineata vom vizita Manastirea Diskit, veche de peste 500 de ani, dupa care ne vom intoarce la Leh pe aceeasi ruta, trecand prin aceeasi trecatoare Khardung La. Sosire dupa-amiaza in Leh, unde vom avea timp liber pentru a mai cerceta pietele locale prilej pentru ultimele cumparaturi. Cina si cazare in Leh la Hotel Sia Residency 3* (sau similar 3*).

Ziua 14 / 14.09.2024: Leh - Delhi

Mic dejun. Transfer la aeroport pentru plecarea spre Delhi. Dupa sosire vom vizita complexul arheologic Qutub, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, unde vom vedea Qutub Minar, cel mai inalt minaret de caramida din India, un exemplu elocvent al arhitecturii indo-islamice. Cina si cazare in Delhi la Hotel Avalon Courtyard MG Road 4* (sau similar 4*).

Ziua 15 / 15.09.2024: Delhi - Istanbul - Bucuresti

Transfer la aeroport pentru plecarea spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 717 (06:20 / 10:40) si mai departe spre Bucuresti cu zborul TK 1039 (13:45 / 15:00).

 

TARIF: 2990 EURO / loc in camera dubla; Supliment single: 880 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pt. un grup minim de 24 turisti; pt. 15-23 turisti, tariful se va majora cu 290 euro)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucuresti - Istanbul - Delhi si retur cu compania Turkish Airlines

- transport continental cu avionul pe rutele: Delhi - Dharamshala, Amritsar - Srinagar, Leh - Delhi

- taxele de aeroport, combustibil, securitate si serviciu pentru zborurile intercontinentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turisti

- 13 nopti de cazare in hoteluri de 5*, 4* si 3*

- 1 noapte de cazare in Nubra Valley in tented camp

- mesele mentionate in program: 13 mic dejunuri si 13 cine

- plimbare cu gondola la Gulmarg (primul nivel)

- plimbare cu barca pe Lacul Dal

- transferurile, tururile si excursiile mentionate in program

- taxele de intrare la obiectivele mentionate in program

- ghizi locali

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxa de viza si procesare pentru India: 90 euro/pers. (se achita la agentie)

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza si alte excursii optionale propuse de partenerul local

- bacsisuri: 65 euro/pers. pentru ghizi si soferi, mai putin pt. bagajisti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire in India); bacsisurile nu se refera si la excursiile optionale

- taxe de iesire de pe aeroporturi, daca se aplica

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi, etc.

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- pasaport valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei

- aplicatia pentru viza de India se face online de catre agentie

- 1 fotografie in format digital color, pe fundal alb, format JPEG

- copie electronica in format PDF dupa prima pagina a PASAPORTULui cu detalii personale

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif si se incheie la epuizarea locurilor

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul isi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turisti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si CONDITIIle contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turistilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfasoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale si la itinerar cu observatia ca nu are calificarea si atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turistilor, precum si eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate si ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie si la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeasi categorie, asa cum este precizat in program

- agentia isi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depasirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- asezarea turistilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-si asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turistilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turistilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele si pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce si ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei si dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada si evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreste (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original si acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de pasaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta si sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de pasapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucuresti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala si cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata si in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>