home

 

Calatorie deluxe in lumea faraonilor si a piramidelor

 

EGIPT sI CROAZIERA PE NIL

 

Alexandria - Cairo - Gizah - Sakkara - Memphis - Aswan - Abu Simbel - Kom Ombo - Edfu - Luxor - Karnak - Hurghada

 

O calatorie in timp, diversa si unica prin locurile pe care numai putini le stiu sau si le imagineaza cand se gandesc la aceasta destinatie, care a fascinat si va fascina si in viitor. inca din sec. al V-lea i.e.n., Herodot scria despre Egipt ca "nicaieri in lume nu vom gasi la un loc atatea lucruri minunate si de o grandoare care te lasa fara cuvinte" si lucrurile nu prea s-au schimbat de atunci. Nu numai monumentele faraonice sunt atractiile acestui circuit dar si mostenirea lasata de greci, romani, crestini timpurii, alaturi de tezaurul de arta si arhitectura acumulate in secolele de stapanire islamica si nu in ultimul rand, mirajul desertului cu oazele sale de verdeata si civilizatie. Programul deluxe in Egipt pe care vi-l propunem este o performanta in domeniul turismului cultural, care reuseste sa cuprinda obiective din epoci diferite ale unei istorii de peste cinci mii de ani: arhitectura faraonica, colectii de arta veche, vestigii din epocile greaca si romana, monumente crestine, moschei, palate musulmane si edificiile "belle epoque" din Cairo si Alexandria. Ce s-a intamplat in zorii omenirii si cum au aparut mari infaptuiri de-a lungul mileniilor pe malurile Nilului? Aceasta este intrebarea care i-a determinat pe multi sa-si consacre intreaga viata studiului egiptologiei, cel mai complex domeniu al istoriei vechi. Nisipul le-a pastrat mii de ani, iar savantii le-au redat intelesurile uitate: piramide si temple funerare grandioase, fresce cu simboluri religioase, basoreliefuri evocatoare cu aspecte cotidiene, motive ornamentale in piatra, obeliscuri de granit, statui stilizate cu chipuri de zei si faraoni, hieroglife si siluete cioplite pe ziduri, morminte, insemne ale puterii, bijuterii, sarcofage si mumii. Arta egipteana e forma sublima a aspiratiei permanente a oamenilor la nemurire, iar noi va invitam sa o descoperiti intr-un program deluxe, unic pe piata turistica din Romania.

 

Perioada: 22.02 - 05.03.2024

 

Ziua 1 / 22.02.2024: Bucuresti - Istanbul

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 19:00 (in fata ghiseului de imbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1046 (21:20 / 23:40).

Ziua 2 / 23.02.2024: Istanbul - Cairo

Plecare spre Cairo cu zborul TK 692 (01:10 / 02:25). intalnire cu ghidul local care ne va insoti in timpul transferului catre Hotel Steigenberger Tahrir 4+* (sau similar 4+*). Mic dejun. Programul zilei va cuprinde cele mai reprezentative repere culturale ale capitalei taramurilor faraonice si va incepe cu o dimensiune culturala definitorie pentru Cairo, respectiv complexul istoric de biserici crestine copte. Aici vom vizita Biserica Suspendata, una dintre cele mai vechi lacasuri crestine ale orasului, Biserica Sf. Gheorghe, precum si Biserica Abu Sergah unde si-a gasit adapost Sf. Familie. Vom vizita apoi partea islamica a orasului, reprezentata prin Citadela lui Saladin, Moscheea de Alabastru si Bazarul Khan el Khalili - echivalentul pesterii lui Ali Baba, unde vom avea si timp liber pentru cumparaturi. Dupa-amiaza timp liber pentru activitati individuale si cumparaturi. Cina si cazare in Cairo la Hotel Steigenberger Tahrir 4+* (sau similar 4+*).

Ziua 3 / 24.02.2024: Cairo - Gizah - Sakkara - Memphis - Cairo

Mic dejun. Zi dedicata descoperirii piramidelor de la Gizah. Cu o vechime de peste 4.500 de ani, Complexul Funerar Gizah are drept simbol suprem trei structuri colosale, mormintele de forma piramidala ale faraonilor Regatului Vechi: Keops, Kefren si Mykerinos. Alaturi de legendarul Sfinx, piramidele sunt cele mai uimitoare creatii ale unei spiritualitati complexe si enigmatice, cel mai cunoscut reper cultural al omenirii, care i-a fascinat pe eruditi de-a lungul vremii. De altfel, Marea Piramida a lui Keops este singura dintre cele sapte minuni ale lumii antice care a rezistat timpului, pe care vom putea sa o vizitam si in interior (taxa de intrare nu este inclusa). Ne vom deplasa apoi spre Necropola Sakkara, unde vom contempla prima piramida construita vreodata pe Pamant, denumita Piramida in Trepte a faraonului Djoser, din sec. al XXVII-lea i.Hr.. Al treilea complex arheologic din programul zilei va fi Memphis, un muzeu in aer liber, care etaleaza cateva statui de granit si alabastru, de mari dimensiuni, pe locul primei capitale a Egiptului Faraonic. in incheierea zilei vom vizita un atelier de papirusuri, unde sunt expuse reproduceri ale unor lucrari stravechi, cu tematica mitologica si istorica, dar si un laborator de parfumuri traditionale. Cina si cazare in Cairo la Hotel Steigenberger Tahrir 4+* (sau similar 4+*)

Ziua 4 / 25.02.2024: Cairo - Alexandria - Cairo

Mic dejun. in prima parte a zilei vom explora "capitala stiintifica a antichitatii", asa cum este considerata Alexandria, frumosul oras situat pe tarmul Marii Mediterane. Portul glorios al suveranilor Ptolemei a fost darul lui Alexandru cel Mare, cel care a venit in Egipt ca eliberator in anul 332 i.Hr. si care s-a lasat condus de semne mistice spre locul confirmarii originii sale divine, de catre preotii egipteni. Semnele maretiei apuse ale acestui oras sunt inca prezente, chiar daca nu sunt atat de evidente, dar le veti descifra plasand in context simbolurile disparute ale antichitatii: istoriile Farului si Bibliotecii, amintirea Cleopatrei, a templelor romane, intelepciunea filozofilor si teologilor care au trudit in acest sanctuar al cunoasterii. Alexandria de astazi este un spectacol al decadentei in nota romantica, cu o faleza impresionanta, lunga de 20 km si o bogatie remarcabila de edificii neoclasice, neobaroce sau Art Nouveau, sufocate de patima unui secol al dezmostenirii. Vom face un tur panoramic care va include Fortul Qaitbey, construit cu piatra Farului disparut, Palatul si Gradinile Montazah, Columna lui Pompei, Teatrul Roman, Catacombele din Kom as-Suqqafa si veti vizita Biblioteca cea noua (exceptand muzeele). Ne vom deplasa apoi spre Cairo, inima lumii arabe din Orientul Mijlociu, unul dintre cele mai mari orase ale Africii cu aproape 20 de milioane de locuitori si totodata sediul Ligii Arabe, recunoscut ca nod comercial important al Orientului Apropiat inca din timpuri stravechi. Cina si cazare in Cairo la Hotel Steigenberger Tahrir 4+* (sau similar 4+*).

Ziua 5 / 26.02.2024: Cairo - Aswan

Mic dejun. in aceasta zi vom vizita Noul Muzeu de Egiptologie care adaposteste cea mai bogata colectie de arta antica egipteana, unde vom face cunostinta cu istoria milenara a acestor locuri admirand multitudinea de artefacte si capodopere ale diferitelor perioade si dinastii. Printre statui si vasta colectie de obiecte gazduite de salile muzeului, vom vedea comoara din mormantul lui Tutankhamon, cu masca sa mortuara confectionata din aur masiv. Turul ghidat va cuprinde mai multe galerii cu sarcofage si colosi din epocile Regatului de Mijloc si Regatului Nou (Amenhotep al III-lea, Ramses al II-lea) si sala Tell al Amarna, dedicata faraonului monoteist Akenaton, dupa care vom avea liber pentru a explora, pe cont propriu, alte galerii importante ale muzeului, precum Sala Mumiilor (care presupune bilet suplimentar). Transfer la aeroport pentru plecarea cu compania Egypt Air, zbor MS 084 (18:50 / 20:15) spre Aswan, cel mai sudic oras egiptean situat in cea mai incantatoare parte a Nilului, unde desertul se opreste chiar in malul fluviului, oras care se bucura de o atmosfera relaxanta si de vecinatatea multor atractii diverse, care ii confera un exotism aparte. Cina si cazare in Aswan la Hotel Movenpick 5* (sau similar 5*).

Ziua 6 / 27.02.2024: Aswan - Abu Simbel

Mic dejun. Plecare spre Abu Simbel, unde vom avea prilejul de a vizita templul coplesitor cunoscut si sub denumirea de "Nubian Monuments, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Acesta a fost construit in sec. al XIII-lea i.Hr. de catre faraonul Ramses al II-lea, pentru a celebra succesul obtinut in batalia de la Kadesh, impotriva poporului hitit. Pentru multa vreme celebrul templu a fost ascuns de nisipul auriu al desertului, pana in anul 1813 cand exploratorul elvetian Jean Louis Burkhart l-a redescoperit. Remarcabilele statui din piatra care ii reprezinta pe Ramses si pe sotia sa, Nefertari au devenit emblema iconica a templului. Templul este unic si datorita faptului ca soarele patrunde in camera sacra luminand perfect chipul faraonului doar doua zile pe an, de ziua regelui pe 21 februarie si in ziua incoronarii sale, pe 22 octombrie. Optional, seara vom putea asista la un spectacol de sunet si lumini care se va desfasura in Templul Abu Simbel (cost aproximativ 20 euro). Cina si cazare in localitatea Abu Simbel la Hotel Seti 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 28.02.2024: Abu Simbel - Aswan

Mic dejun. Dimineata ne vom intoarce la Aswan, unde vom vizita Barajul, Lacul Nasser si cariera de granit roz, unde a ramas "captiv", timp de 3.500 de ani, Obeliscul Neterminat. in jurul pranzului ne vom imbarca pe vasul de croaziera, iar dupa-amiaza vom mai face o iesire in zona Aswan pentru excursia la Philae - sanctuarul zeitei Isis, construit pe locul in care a fost inmormantat sotul ei, Osiris. Odata cu construirea marelui baraj de la Aswan, templul a fost amenintat cu inundarea, dar interventia UNESCO a dus la salvarea lui. Ne vom intoarce pe vas, cu care vom calatori in urmatoarele trei zile pana la Luxor, intr-o etapa a circuitului nostru care reconstituie fidel programul primelor croaziere brevetate de compania de turism britanica "Thomas Cook & Son", din sec. al XIX-lea. in acea perioada se naviga incet, cu vapoare cu aburi, timp de saptamani, iar zilele de trandaveala pe punte alternau cu excursii la vestigiile antice de pe malurile fluviului. Astazi, singurele diferente sunt standardele de confort ale camerelor unui hotel modern de 5* si viteza de deplasare, pastrandu-se insa obiceiul englezesc al lui "five o'clock". Dejun, cina si cazare la bordul vasului Jaz Celeberty 5* (sau similar 5*).

Ziua 8 / 29.02.2024: Aswan - Kom Ombo - Edfu

Mic dejun. Pe traseul pana la Luxor vom petrece cea mai mare parte din timp la bordul vasului de unde vom putea admira si surprinde in fotografii combinatia dintre peisajul selenar al desertului si siluetele impozante ale misterioaselor temple faraonice. Timp de doua zile, se vor succede de-a lungul Nilului, imaginile bucolice ale unui univers mitic cu oameni angrenati in ritmul lor sacru, atemporal. Vom vizita doua temple din perioada dinastiei ptolemeilor. Primul templu pe care-l vom vizita seara, este denumit astazi Kom Ombo si a reprezentat in antichitate un centru religios inchinat binomului Sobek - Haroeris, un zeu crocodil si altul soim, care simbolizau dimensiunile complementare, telurica si celesta, contopite in unitatea sacra a Lumii. Dejun, cina si cazare pe vasul Jaz Celeberty 5* (sau similar 5*).

Ziua 9 / 01.03.2024: Edfu - Luxor

Mic dejun. Dimineata vom vizita al doilea templu, Edfu, care este cel mai bine conservat templu antic din Egipt, dedicat zeului Horus, cel care l-a redat vesniciei pe tatal sau Osiris si care simboliza triumful perpetuu al dinastiei faraonice. Vasul va naviga pana in zona orasului Luxor, cea mai mare concentrare de monumente si vestigii antice, care evoca in mod exemplar complexitatea credintelor si simbolurilor religioase ale vechilor egipteni. Numele vechi al asezarii era Teba, capitala faraonilor Regatului Nou, o epoca care s-a intins timp de cinci secole si care a cuprins cele mai glorioase trei dinastii din istorie, intre anii 1550 si 1069 i.Hr.. Templele monumentale Luxor si Karnak erau renumite in toata lumea antica si atrageau vizitatori inca din perioadele greaca si romana. Vom vizita, la ora asfintitului, Templul Luxor, unde coloanele lui Amenhotep al III-lea, colosii lui Ramses al II-lea, basoreliefurile lui Alexandru cel Mare si sfincsii de pe aleea sacra compun un tablou magnific, potentat de lumina reflectoarelor. Dejun, cina si cazare pe vasul Jaz Celeberty 5* (sau similar 5*).

Ziua 10 / 02.03.2024: Luxor - Karnak - Hurghada

Mic dejun. Debarcare de pe vasul de croaziera, dupa care vom vizita Valea Regilor, necropola dintre munti, unde vom vedea morminte elaborate, sapate in piatra si decorate cu scene din mituri care descriu drumul faraonului spre nemurire. Trei astfel de morminte pe care le vom putea vizita, au fresce perfect conservate, iar cel mai faimos si singurul descoperit intact, este cel al lui Tutankhamon (intrare optionala). Pe acelasi mal vestic al Nilului (malul celor adormiti), vom mai admira alte situri importante, precum Templul Funerar al Reginei Hatshepsut, Valea Reginelor si Colosii lui Memnon. Pe malul opus, cel de est, ne vom indrepta spre Templul Karnak care reprezinta cea mai grandioasa lucrare in piatra inchinata zeilor, lasata mostenire de vreo civilizatie a lumii. Vom vizita Karnak-ul care a ramas sinteza practicilor religioase a doua milenii, o culme a transfigurarii artistice a miturilor ancestrale egiptene. Complexul intins pe o suprafata de 40 ha, a fost domeniul inchis al sacerdotilor care indeplineau ritualurile de venerare a Triadei Tebane. Aici era casa lui Amon Ra, zeitatea suprema a Egiptului de Sus, devenit in timp zeu universal in bazinul Mediteranei Orientale. Cei mai puternici faraoni au contribuit la desavarsirea monumentelor, intre care se remarca Hipostilul - marea sala cu 134 de coloane gigantice, acoperite cu basoreliefuri ce redau suma tuturor elementelor care compun Universul guvernat de zeul solar Amon Ra. Dupa aceasta ultima lectie de egiptologie, ne vom indrepta spre Hurgada unde vom ajunge seara, inainte de cina. Cazare in regim All Inclusive la Hotel Swiss Inn 5* (sau similar 5*).

Ziua 11 / 03.03.2024: Hurghada

Mic dejun. Zi relaxanta la mare, cu toate mijloacele de agrement obisnuite pe un litoral. Marea Rosie este vestita pentru recifurile de corali, specifice climatului subtropical, unde traiesc pesti cu forme si culori diverse. O apa placuta, cu o temperatura constanta de 25 de grade, cu o claritate deosebita, in diferite nuante de turcoaz, ne invita la partide de inot si snorkeling. Pentru a observa cei mai multi pesti in mediul lor natural, se pot face iesiri in larg pentru scuba diving sau croaziere in zona recifurilor, la bordul vaselor cu hublouri subacvatice, care faciliteaza contactul cu fauna marina. De asemenea, se vor organiza actiuni optionale, de tipul "jeep safari", pentru a descoperi particularitatile reliefului si ale vietii beduinilor din desert. Cazare in regim All Inclusive la Hotel Swiss Inn 5* (sau similar 5*).

Ziua 12 / 04.03.2024: Hurghada

Mic dejun. Timp liber pentru plaja si alte activitati individuale. Pana la ora transferului la aeroportul din Hurghada pentru zborul de intoarcere in tara, vom beneficia de cazare in regim All Inclusive la Hotel Swiss Inn 5* (sau similar 5*).

Ziua 13 / 05.03.2024: Hurghada - Istanbul - Bucuresti

Transfer la aeroportul din Hurghada pentru plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 703 (03:45 / 07:45), de unde se va pleca spre Bucuresti cu zborul TK 1039 (13:55 / 14:10).

 

TARIF: 2950 EUR / loc in camera dubla; Supliment single: 800 EUR

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pt. un grup maxim de 20 turisti; pt. 19-15 turisti, tariful se va majora cu 180 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport international cu avionul pe rutele: Bucuresti - Istanbul - Cairo si Hurghada - Istanbul - Bucuresti cu compania Turkish Airlines

- taxele de aeroport, combustibil, securitate si serviciu pentru zborurile intercontinentale (pot suferi modificari)

- transport intern cu avionul pe ruta: Cairo - Aswan cu compania Egypt Air

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turisti

- 4 nopti de cazare la Cairo in hotel de 4+*

- 1 noapte de cazare la Aswan in hotel de 5*

- 1 noapte de cazare la Abu Simbel in hotel de 4*

- 3 nopti de cazare pe vasul de croaziera de 5*

- 3 nopti de cazare la Hurghada in hotel de 5*

- mesele mentionate in program: 11 mic dejunuri, 1 cina in Alexandria, 1 cina in Aswan, 1 cina in Abu Simbel, 3 cine in Cairo, 3 zile cu pensiune completa pe vas si 3 zile in regim de All Inclusive la Hurghada

- transferurile si tururile mentionate in program

- biletele de intrare la obiectivele turistice conform program

- vizitarea Alexandriei cu ghid local

- vizitarea Muzeului de Egiptologie, Citadelei lui Saladin si Bazarului Khan el Khalili

- vizite cu ghid local pe Platoul Gizah, Marile Piramide, Necropola Sakkara si complexul arheologic Memphis

- vizitarea templului Abu Simbel

- croaziera pe Nil cu vas de croaziera de 5* cu urmatoarele vizite incluse:

vizitarea Barajului de la Aswan, Obeliscului Neterminat si Templului Philae

vizitarea templelor Kom Ombo si Edfu

vizitarea templelor monumentale Luxor si Karnak

excursie in Valea Regilor

intrare in Templul Funerar al Reginei Hatshepsut

excursie in Valea Reginelor si oprire la Colosii lui Memnon

- ghizi locali

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxa de viza Egipt: aprox. 30 usd/pers., care se plateste individual la sosire

- taxele de oras (unde se percep) se achita individual la receptia hotelurilor

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi in cadrul meselor (cu exceptia hotelului din Hurghada, unde regimul de masa este All Inclusive) etc.

- bacsisuri: 60 euro/pers. pentru ghizi, soferi, mai putin pt. bagajisti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacsisurile nu se refera si la excursiile optionale

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- pasaport electronic valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif si se incheie la epuizarea locurilor

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul isi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turisti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turistilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfasoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale si la itinerar cu observatia ca nu are calificarea si atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turistilor, precum si eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate si ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie si la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeasi categorie, asa cum este precizat in program

- agentia isi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depasirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- asezarea turistilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor

- agentia nu-si asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turistilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turistilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele si pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce si ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei si dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada si evenimente politice neprevazute, greve etc.

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreste (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original si acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de pasaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta si sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de pasapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucuresti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala si cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata si in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>