home

Culorile Asiei Centrale

CELE 5 STANURI

KYRGYZSTAN - KAZAKHSTAN - TADJIKISTAN

- UZBEKISTAN - TURKMENISTAN 

Bishkek - Almaty - Astana - Tashkent - Dushanbe - Penjikent - Samarkand - Bukhara - Khiva - Kunya-Urgench - Tashauz -

Ashgabat - Nissa - Kipchak

La hotarul dintre Orient si Occident, intre intinderea falnicilor munti Ural, imensitatea teritoriului Rusiei si a Marii Caspice, se afla cateva dintre tarile cele mai vechi ale continentului asiatic, peste care s-au succedat unele dintre cele mai puternice imperii ale umanitatii, tari a caror istorie este strans legata de legendarul Drum al Matasii, care a unit timp de secole Europa de Asia de Est, transportand marfuri, dar si idei si stiinta.  Va invitam asadar sa pasim impreuna pe taramul colorat al Asiei Centrale, sa-i descoperim istoria bogata, ascunsa in negura timpului si sa ne minunam la auzul povestilor despre caravane si negustori incarcati cu marfuri scumpe, mirodenii si matasuri. Vom trece prin zone salbatice, aproape neatinse de civilizatie, unde oamenii inca vaneaza cu soimi si calaresc dintr-un sat intr-altul, ne vom plimba prin orasele cu tenta istorica, pe strazile unde vom regasi o lume demult apusa si vom descoperi unele dintre cele mai fascinante peisaje, oferindu-va astfel o incursiune intr-o fosta era prospera.

 

Perioada: 15.05 - 31.05.2024 

Ziua 1 / 15.05.2024:  Bucuresti - Istanbul - Bishkek (Kyrgyzstan)

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 18:30 (in fata ghiseului de imbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1046 (21:40 / 23:10), de unde se va pleca cu zborul TK 344 (00:45 / 08:45) spre Bishkek, capitala si in acelasi timp cel mai mare oras al statului Kyrgyzstan.

Ziua 2 / 16.05.2024:  Bishkek

Sosire la ora 08:45 la Bishkek, cunoscut anterior si ca Pishpek si Frunze, centru administrativ al provinciei Chuy care inconjoara orasul. situat la aprox. 800 m altitudine, Bishkek este marginit de lantul montan Tian Shan, al carui cel mai inalt varf ajunge la inaltimea de 4855 m. Vom face un tur panoramic si pietonal care va include Piata Victoriei unde vom vedea monumentele dedicate soldatilor morti in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Piata Ala-Too si Monumentul lui Manas, Teatrul de Opera si Balet, zona Filarmonicii Nationale si Aleea Yurtei. Cina la un restaurant local si cazare la Hotel Plaza 4* (sau similar 4*). 

Ziua 3 / 17.05.2024:  Bishkek - Almaty (Kazakhstan)

Mic dejun. Excursie in Parcul National Ala Archa, situat la 41 km distanta fata de Bishkek, ce ocupa aproximativ 20 de hectare si care include toate zonele climatice si de peisaj, fiind traversat de raul cu acelasi nume. Frumusetea peisajului si bogatia florei si faunei fac ca parcul sa fie o destinatie de vacanta pentru toate anotimpurile. Plecare apoi spre Kordai, punctul de frontiera cu Republica Kazakhstan, situata in partea centrala a Asiei, locul in care vechiul intalneste noul si unde semnele civilizatiei occidentale se imbina armonios cu vechile traditii. Vom continua calatoria spre Almaty, cunoscut si sub denumirea Alma-Ata, cel mai mare oras din Kazakhstan, fosta capitala a tarii intre anii 1929 - 1998. in ciuda faptului ca a pierdut statutul de capitala in favoarea orasului Astana in 1997, Almaty ramane principalul centru economic al Kazakhstanului. Cina si cazare la Hotel Kazzhol Park 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 18.05.2024:  Almaty - Astana

Mic dejun. Ziua va debuta cu turul panoramic al orasului Almaty care va include Parcul Panfilov, denumit astfel dupa Batalionul al 28-lea Panfilov care s-a remarcat in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Catedrala Zenkov, una dintre cladirile unice in lume, construita in totalitate din lemn, fara a se fi folosit obiecte de prindere din fier, Memorialul si Flacara vesnica, dedicate memoriei soldatilor care si-au dat viata pentru independenta tarii. Vom vizita Muzeul National de instrumente Muzicale, unde vom putea asculta instrumente muzicale vechi, care dateaza din sec. al XVII-lea si Bazarul Verde. in continuarea zilei vom ajunge in Cheile Medeo, binecunoscute pentru patinoarul situat la cea mai mare altitudine din lume si pentru barajul construit aici pentru a proteja orasul. Vom urca cu telecabina pentru a admira Valea Shimbulak, dupa care vom vizita Parcul National Kok Tobe, de unde vom putea admira o frumoasa panorama a orasului. intoarcere la Almaty si transfer la aeroport pentru plecarea cu compania Air Astana, zbor KC 855 (18:45 / 20:30) spre Astana, actuala capitala a Kazakhstanului, denumita Nur Sultan din in perioada 2019 - 2022, in onoarea presedintelui Nursultan Nazarbaev. Decizia mutarii capitalei la Astana s-a luat din cauza riscului de activitate seismica din jurul fostei capitale, Almaty, dar si pentru a avea capitala situata in centrul tarii, lucru care are un randament mai ridicat in cadrul administrarii tarii decat in cazul unei capitale situate excentric si care favorizeaza tuturor cetatenilor accesul mai rapid la institutiile centrale ale tarii. Cina la un restaurant local si cazare la Hotel Kazzhol Astana 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 19.05.2024Astana

Mic dejun. Ziua va debuta cu turul orasului Astana care a inceput sa se dezvolte accelarat incepand cu anul 2001, cand presedintele Kazahstanului a hotarat crearea unei zone economice numita Astana - orasul nou. Astfel, in scurt timp, orasul a inceput sa se dezvolte sistematic, investitiile pentru dezvoltarea orasului ajungand la zece miliarde de dolari, si sunt in continua crestere, fiind considerate cea mai mare investitie in dezvoltarea urbana din lume. Dintr-o mica localitate care servea ca loc de exil si lagar totalitar, Astana a ajuns simbolul modernitatii Kazahstanului, conservandu-si totusi unele cladiri din epoca comunista. Turul va incepe cu o vizita la Muzeul de Istorie Centrala care acopera istoria si cultura Kazahstanului din cele mai vechi timpuri pana la cele moderne, va continua cu Turnul Bayterek, un monument de 97 m, ridicat in memoria victimelor totalitarismului din lagarele din zona acestui oras: Alzhir, Steplag si Karlag, denumit si Monumentul lacrimilor si durerii si cu Bulevardul Verde, situat in noul centru administrativ si de afaceri din Astana, pe malul stang al raului Ishim. Aceasta constructie are o zona pietonala, care se extinde de la resedinta presedintelui Ak-Orda pana la centrul comercial Khan Shatyr. Exista mai multe cladiri impozante de-a lungul bulevardului, care au fost construite de celebri arhitecti rusi si straini. in continuarea zilei vom vizita Moscheea Nur-Astana, a treia moschee ca marime din Asia Centrala, inaltimea de 40 m simbolizand varsta profetului islamic Muhammad cand a primit revelatiile, iar inaltimea minaretelor de 63 m, reprezentand varsta pe care o avea Muhammad cand a murit. Vom vedea apoi Centrul de divertisment Khan Shatyr, situat in inima orasului Astana, elegant, in forma de cort, aproape de Lovers Park, proiectat de arhitectul britanic Norman Foster, fiind unul dintre numeroasele repere interesante din oras. Cina la un restaurant local si cazare la Hotel Kazzhol Astana 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 20.05.2024Astana - Tashkent (Uzbekistan)

Mic dejun. in prima parte a zilei vom continua turul Astanei care va include Palatul Pacii si Armoniei, construit din sticla si otel sub forma unei piramide, locul de desfasurare a congreselor mondiale de mare amploare, Piata independentei, centrata in jurul turnului monumentului Kazah Eli, Palatul Creativitatii Shabyt si Palatul independentei, un spatiu deschis vast, cu zone bine ingrijite. Arhitectura expusa este uluitoare si dovedeste ca imaginatia nu are limite in ceea ce priveste aceasta cladire. in incheierea turului vom ajunge la Digul raului Ishim (Esil), un spatiu public urban, unde vom vedea orizontul pitoresc al orasului, muzicieni si artisti stradali. Transfer la aeroport pentru plecarea catre Tashkent, capitala Uzbekistanului, cu compania Uzbekistan Airways, zbor HY 722 (17:00 / 18:00). Transfer pentru cina si cazare la Hotel City Palace 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 21.05.2024:  Tashkent

Mic dejun. Pana nu demult, suprematia de capitala a fost detinuta de Samarkand, dar incepand cu anul 1930 capitala a fost mutata la Tashkent, oras pe care-l vom descoperi intr-un tur panoramic care va include Piata Imamului Khast, epicentrul orasului, Medresa Barak Khan, fondata in sec. al XVI-lea de catre un descendent al lui Timur Lenk care a domnit in Tashkent pentru dinastia Shayabanida, Moscheea seicului Tillya, construita in aceeasi perioada cu Medresa Barak Khan, precum si Mausoleul Kafal Shashi, un mare poet, doctor si filosof musulman care a trait in Tashkent in perioada anilor 904 - 979, Piata independentei, Piata Amir Temur, Piata Teatrului Alisher Navoi dupa care vom vizita metroul din Tashkent si Muzeul de Arte Aplicate, construit la sfarsitul sec. al XIX-lea de catre mestesugarii locali. in continuarea zilei vom vizita Medresa Kukeldash si bazarul de mirodenii Chorsu, cel mai mare din Tashkent. Cina la un restaurant local. Cazare in Tashkent la Hotel City Palace 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 22.05.2024:  Tashkent - Dushanbe (Tadjikistan)

Mic dejun. Transfer la aeroport pentru plecarea cu compania Uzbekistan Airways, zbor HY 717 (08:00 / 09:00) spre Dushanbe, capitala si cel mai mare oras din Tadjikistan. in traducere din limba tadjica, Dushanbe, inseamna "luni", numele reflectand faptul ca orasul s-a dezvoltat pe locul in care, in trecut, se afla un sat cunoscut de localnici pentru piata care se desfasura in fiecare zi de luni. intalnire cu reprezentantul local pentru un tur panoramic al orasului care va include Parcul Rudaki, unde se află cel de-al doilea cel mai inalt catarg pentru steaguri din lume cu o inălțime de 165 m, care a intrat in Cartea Recordurilor in anul 2011, exact la timp pentru aniversarea a 20 de ani de independență a Tajikistanului, Monumentul dedicat lui Ismoili Somoni, stramoșul națiunii Tajik, Cladirea Spiritului National, Piata Dusti, cea mai mare din capitala, bazarul oriental, cel mai aglomerat loc din Dushanbe si Rudaki Prospekt. Vom vizita apoi Muzeul National Tajik de Antichitati, inaugurat in anul 2001, care expune artefacte apartinand istoriei islamice si preislamice tadjice (greaca, bactriana, zoroastriana, budista si hindusa) si care confirma ca Tajikistanul a fost o importanta rascruce in Asia Centrala, a carui piesa de rezistenta este statuia lui Buddha culcat in Nirvana, cu o vechime de 1400 ani, cu o lungime de 14 m si care a fost creata de civilizatia Kushan, cea care a realizat si statuia lui Buddha Bamiyan din Afganistan. Cina la un restaurant local si cazare la The Rumi Hotel & Residence 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 23.05.2024:  Dushanbe - Penjikent - Samarkand (Uzbekistan)

Mic dejun. Plecare spre Penjikent, orasel situat in valea larga si verde a raului Zerafshan, plina de podgorii, campuri si livezi, in trecut un oras esential pe Drumul Matasii, un centru important si dezvoltat insa cu mai bine de 5000 de ani in urma. siturile arheologice din orasul vechi Penjikent sunt o marturie despre bogatia trecutului. Vom vizita Muzeul Rudaki, un muzeu elegant cu un singur etaj, cu coloanele sale dorice albe si expozitiile florale fine, care ii atribuie o camera omonimului sau, Abu Abdullah Rudaki (858 - 941), "parintele poeziei persane". Cu toate acestea, muzeul prezinta mai mult interes pentru expunerea de textile si costume, frescele gasite la Penjikentul antic si uneltele neolitice din situl Sarazm din apropiere. Dupa o scurta plimbare prin bazarul din Penjikent ne vom indrepta catre frontiera cu Uzbekistan, pentru a continua calatoria spre Samarkand. Cina si cazare la Hotel Orient Star 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 24.05.2024:  Samarkand

Mic dejun. in aceasta zi vom explora orasul Samarkand, despre care atunci cand l-a cucerit, insusi Alexandru cel Mare a afirmat la un moment dat: "... tot ce am auzit despre Marakanda este adevarat, mai putin faptul ca este mai frumos decat mi-am imaginat vreodata". Samarkandul este un oras al puterii si declinului in acelasi timp, datorita istoriei tumultoase pe care a trait-o. De la oras strategic si nod comercial al caravanelor de pe legendarul Drum al Matasii in periplul lor catre China, india si Persia, pana la rolul de capitala pe care l-a jucat de-a lungul timpului sub dominatia diferitelor imperii si natiuni, Samarkandul a ramas neschimbat si a ascuns in multitudinea obiectivelor sale turistice toata mostenirea cultural-artistica pe care i-au lasat-o cei care l-au locuit. Vreme de secole a fost o capitala a Islamului moderat si luminat, un centru al dervisilor si sufitilor, savantilor, astronomilor si medicilor din aceasta parte a lumii. Vom face un tur de oras va include Piata Registan, in traducere "locul nisipos", care a devenit centrul oficial al orasului inca din vremea lui Timur Lenk. Piata este strajuita de cele 3 medrese importante ale orasului aflate sub patronajul UNESCO: Medresa lui Ulugbek, Medresa Sher - Dor si Medresa Tilla Kari. Turul va continua cu Mausoleul Gur-Emir, emirul care construia macabre piramide din capetele invinsilor sai, Moscheea Bibi Khanum, numita asa in cinstea celei mai iubite sotii a lui Timur Lenk, Necropola Shakhi - Zinda, ansamblu de mausolee datand din perioada sec. XI - XII, care conform legendei a fost construit deasupra mormantului lui Kussam, fiul lui Abbas si nepotul Profetului Mahomed. Seara vom participa la un spectacol oferit de Teatrul de Costume Istorice "El Merosi". Cina la un restaurant local. Cazare la Hotel Orient Star 4* (sau similar 4*).

Ziua 11 / 25.05.2024:  Samarkand - Bukhara

Mic dejun. Dimineata vom vizita Observatorul lui Ulugh Beg, marele astronom si matematician si totodata nepotul lui Timur Lenk, situl arheologic Afrosiab si Centrul de hartie din matase, pentru a observa traditiile vechi de producere a hartiei. in continuarea zilei vom pleca spre Bukhara, capitala provinciei cu acelasi nume, cel de-al 5-lea oras ca marime al tarii, locuit din timpuri stravechi, aprox. din sec. al V-lea, care s-a remarcat de-a lungul timpului ca important centru cultural si artistic, ca de altfel si ca un important nod comercial pe Drumul Matasii. Orasul a fost o lunga perioada de timp, respectiv intre sec. IX - X, capitala Imperiului Samanid, fiind numit pentru multa vreme "Stalpul Islamului", deoarece pe langa viata activa spirituala care a inflorit aici, a fost indragit si folosit ca resedinta de mari personalitati ale lumii intelectuale persane, in perioada Evului Mediu. Cina si cazare la Hotel Orient Star Varaxsha 3* (sau similar 3*).

Ziua 12 / 26.05.2024:  Bukhara

Mic dejun. Zi dedicata explorarii orasului-oaza Bukhara, prilej cu care vom vizita cele mai importante medrese, moschei si monumente ale orasului, precum Mausoleul dinastiei Samanide, care dateaza din sec. IX - X, o capodopera a arhitecturii funerare islamice, considerata a fi primul mausoleu islamic din Asia Centrala, Mausoleul Chashma - Ayub, Moscheea Bolo Khauz, Medresa Chor Minor, utilizata in trecut ca biblioteca pentru studenti, Complexul Liabi - Khauz, compus din medresele Nodir-Divan-beghi, Kukeldash si Khonako, Moscheea Magoki - Attari, Fortareata Ark, resedinta fortificata a Emirului din Bukhara si Ansamblul Poi-Kalyan, al carui minaret principal este simbolul orasului. Vom lua cina in mijlocul unei familii din Bukhara, pentru a cunoaste mai bine traditiile si obiceiurile locale. Aici, ca si in restul circuitului, vom avea ocazia de a simti cel mai bine caldura si amabilitatea acestor oameni. Cazare la Hotel Orient Star Varaxsha 3* (sau similar 3*).

Ziua 13 / 27.05.2024:  Bukhara - Khiva

Mic dejun. Plecare spre Khiva de-a lungul Desertului Kyzylkum sau "desertul rosu", cum mai este numit in limba turkmena, Khiva fiind unul dintre orasele si punctele de oprire de pe legendarul Drum al Matasii. Desi despre acest oras legenda spune ca ar fi fost construit de insusi Shem, fiul biblicului Noe, dovezile arheologice ii situeaza aparitia in sec. al VIII-lea, cand este amintit ca cetate importanta si punct comercial pentru caravanele de negustori care parcurgeau Drumul Matasii din Asia catre estul si vestul Europei. Cina si cazare la Hotel Asia Khiva 3* (sau similar 3*).

Ziua 14 / 28.05.2024:  Khiva  

Mic dejun. in aceasta zi vom face un un tur al orasului Khiva care va include partea veche a orasului, Ichan - Kala, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO, zona inconjurata cu ziduri puternice care dateaza din Evul Mediu, cu porti orientate catre toate cele 4 puncte cardinale, conferind astfel intregului ansamblu infatisarea unei fortarete. in oraselul care parca a ramas incremenit in istorie, unde in orice moment ne-am astepta sa intre o caravana incarcata cu mirodenii, vom fi uimiti de frumusetea medreselor si a minaretelor care domolesc cu albastrul lor stralucitor asprimea naturii inconjuratoare. Vom vizita Palatul Tash - Khauli unde vom vedea din curtea interioara Kurynysh Khana, folosita in timpuri stravechi la receptiile oficiale, o splendida camera cu portice monumentale, impodobite cu ornamente asemanatoare stilului majolica din Portugalia. Vom descoperi apoi o alta marturie a stilului arab arhaic, Moscheea Juma, care dateaza din sec. al X-lea si minaretul situat in apropierea acesteia care dateaza inca din sec. al IX-lea. Vom vizita in continuare Mausoleul Seyid Allauddin si Moscheea Bagbanli care dateaza din sec. al XIV-lea. in timpul turului vom mai vedea pe langa pleiada de medrese construite in sec. XVII - XVIII si Mausoleul Pakhlavan-Makhmud, Minaretul Kalta Minor, Medresa Mukhammed Amin Khan, Medresa si Minaretul Islam Khodja. in incheierea turului, ne vom opri in punctul panoramic de pe platforma Ak - Sheikh Bobo pentru a surprinde cele mai frumoase fotografii. Cina la un restaurant local. Cazare in Khiva la Hotel Asia Khiva 3* (sau similar 3*).

Ziua 15 / 29.05.2024:  Khiva - Kunya-Urgench - Tashauz - Ashgabat (Turkmenistan)

Mic dejun. Plecare spre Shavat, pentru tranzitarea frontierei cu Turkmenistanul, de unde ne vom indrepta spre Kunya-Urgench, inscris in anul 2005 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, cel mai vechi oras al Asiei Centrale, a carui istorie coboara in negura vremurilor pana in timpurile de glorie ale Imperiului persan. Vom face turul asezarii care va include vizitarea mausoleelor care sunt inchinate unor personalitati marcante ale istoriei antice si medievale, precum Mausoleul Najmeddin Kubra, inchinat lui Najm Al-Din Kubra, personaj important din sec. al XIII-lea, fondatorul sufismului in religia islamica, obiectiv vizitat de multi pelerini, renumit pentru poarta sa decorata cu aquamarin si teracota si Mausoleul Turabek Khanym, edificiu fara pereche, reprezentativ pentru stilul arhitectonic islamic timpuriu, inchinat fiicei hanului uzbek care a stapanit zona in sec. al XII-lea, despre care se spune ca ar fi convertit la islam intreaga regiune. in continuare vom vizita Mausoleul sultanului Tekesh, care dateaza inca din perioada premongola, remarcabil prin dimensiunile sale neobisnuite si designul decorativ exuberant, Mausoleul Fakhreddin Razi si vom vedea Minaretul Kutlug Temir, cel mai inalt minaret monument din Asia Centrala. Cina la un restaurant local. Transfer la aeroportul din Tashauz pentru plecarea cu compania Turkmenistan Airlines, zbor T5 108 (21:30 / 22:30) catre Turkmenistan, celebru pentru caii sai de rasa, resursele de gaze naturale, covoarele care se realizeaza aici, precum si pentru maiestria prelucrarii bijuteriilor pentru femei. Dupa sosirea in Ashgabat, capitala Turkmenistanului, vom fi transferati la Hotel Yyldyz 5* (sau similar 5*) pentru cazare.

Ziua 16 / 30.05.2024:  Ashgabat - Nissa - Kipchak - Ashgabat

Mic dejun. Dimineata ne vom deplasa spre orasul antic Nissa, capitala puternicului Imperiu Parthian care a existat cu mai bine de 2000 de ani in urma, unde vom vizita ruinele palatelor, templelor si mormintelor regale, dupa care vom descoperi Moscheea Turkmenbashi din Kipchak. intoarcere in Ashgabat, oras plin de cupole si statui din marmura alba si din aur, care a intrat in Cartea Recordurilor Guinness ca fiind unul dintre cele mai bogate din lume, lucru posibil datorita faptului ca presedintele tarii este detinatorul celor mai mari rezerve de gaz din lume. Turkmenistanul detine de altfel recordul pentru cea mai mare densitate de cladiri din marmura de pe glob, aprox. 4,5 milioane de m3 imbracand 543 de cladiri. Densitatea imensa, echivalentul a 632 de terenuri de fotbal, a fost, de asemenea, omologata si in Guinness Book inca din anul 2013, desi de atunci a continuat sa se contruiasca. Vom face un tur panoramic al "Orasului Dragostei" cum mai este numit Ashgabatul in limba persana, care va include Parcul independentei, Piata Palatului, Moscheea Ertogrulgazy si Statuia Rukhnama, dupa care vom vizita Muzeul National de Istorie, compus din 7 galerii, ilustrand istoria culturii moderne si etnografia Turkmenistanului. Cina la un restaurant local si cazare la Hotel Yyldyz 5* (sau similar 5*).

Ziua 17 / 31.05.2024:  Ashgabat - Istanbul - Bucuresti

Transfer la aeroport pentru plecarea spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 323 (03:10 / 05:20), de unde vom pleca spre Bucuresti cu zborul TK 1043 (07:00 / 08:15).     

TARIF:  1450 EURO + 2420 USD / loc in camera dubla; Supliment single: 580 USD

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 20 turisti; pt. 15-19 turisti, tariful se va majora cu 215 usd/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucuresti - Istanbul - Bishkek si Ashgabat - Istanbul - Bucuresti cu compania Turkish Airlines

- transport continental cu avionul pe rutele: Almaty - Nur Sultan; Nur Sultan - Tashkent; Tashkent - Dushanbe; Tashauz - Ashgabat cu companiile Air Astana, Uzbekistan Airways si Turkmenistan Airlines

- taxele de aeroport, combustibil, securitate si serviciu pentru zborurile intercontinentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turisti

- 15 nopti de cazare in hoteluri de 5*, 4* si 3*

- mesele mentionate in program: 14 mic dejunuri si 15 cine

- 1 sticla de apa (1 l) / pers. / zi

- transferurile, tururile si excursiile mentionate in program

- taxe de intrare la obiectivele mentionate in program

- ghizi locali

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate /faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxe de iesire de pe aeroporturi, numai daca se aplica

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- taxa de viza si procesare pentru Tajikistan: 70 usd/pers., care se va achita la agentie si care se va obtine online

- taxa de viza si frontiera pentru Turkmenistan: 70 usd/pers., care se va achita pe aeroportul din Ashgabat

- bacsisuri: 75 usd/pers., pentru ghizi, soferi si ajutori de soferi, mai putin pt. bagajisti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire)

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza si alte excursii optionale propuse de partenerul local

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, inCLUsiV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

NOTA:

- conform regulilor frontierelor dintre Kyrgystan si Kazakhstan (aprox. 300 m) si dintre Tajikistan si Uzbekistan (aprox. 900 m) acestea se vor traversa pe jos, fiecare turist fiind nevoit sa-si transporte bagajele

- doar frontiera dintre Uzbekistan si Turkmenistan (aprox. 1000 m) se poate trece cu minivanuri, contra unei taxe care se va plati personal la fata locului (aprox. 3 usd/pers.)

 

ACTE NECESARE:

- pasaport valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei

- pasaport scanat color, rezolutie mare

- 2 poze (3 cm x 4 cm) pt. viza de  Turkmenistan, pe care trebuie sa le aveti la dvs. la plecarea in excursie

- 1 poza digitala (5 cm x 6 cm) pe fundal deschis, rezolutie mare, format jpg, pt. invitatia pt. viza de Turkmenistan

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif si se incheie la epuizarea locurilor

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul isi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turisti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei  (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia  nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si CONDITIIle contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turistilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfasoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale si la itinerar cu observatia ca nu are calificarea si atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turistilor, precum si eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate si ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie si la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeasi categorie, asa cum este precizat in program

- agentia isi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depasirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- asezarea turistilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-si asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turistilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turistilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele si pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce si ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei si dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada si evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreste (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original si acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de pasaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta si sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de pasapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucuresti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala si cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata si in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>